Вчені встановили, що Венера ніколи не була населеною

    775

    Група вчених з Франції і Швейцарії з’ясувала, що умови на планеті Венера не підходили для розвитку життя навіть в стародавні часи. Дослідження провели за допомогою цифрового моделювання, повідомляє Nature.

    Венеру називають злим близнюком Землі. Температура на цій планеті досягає 460 градусів Цельсія, тиск в 92 рази вищий від земного, а атмосфера складається з вуглекислого газу і сірчаної кислоти.

    Поширена теорія говорить, що кілька мільярдів років тому клімат на Венері був набагато м’якшим. На її поверхні навіть могли існувати океани. Але потім трапився якийсь катаклізм, і умови змінилися.

    Нове дослідження показало – навіть в стародавні часи, коли Сонце світило значно слабше, поверхня Венери була дуже гаряча для наявності рідкої води.

    Молода Венера, як і Земля, була покрита магмою. Але Земля була захищена від сонячного світла хмарами. Завдяки цьому температура знизилася настільки, що вода змогла сконденсуватися і випасти у вигляді опадів.

    На Венері події розвивалися інакше. Хмари виникали тільки на нічному боці і не охолоджували планету, а, навпаки, створювали парниковий ефект.

    «Температура ніколи не ставала настільки низькою, щоб вода в атмосфері могла утворити краплі дощу», – йдеться в дослідженні.

    Вчені прийшли до висновку, що на Венері ніколи не існувало океанів. Вода залишалася в газоподібному вигляді в її атмосфері. Цікаво, що Землю від такої долі врятувало тільки слабке випромінювання молодого Сонця. На початку свого існування наша зірка була на 30% тьмянішою. Якби вона світила так само яскраво, як зараз, Земля перетворилася б в розпечену пустелю.

    Інша теорія говорить, що життя на Венері все ж може існувати, але не на поверхні, а в хмарах. Умови там м’якші, і мікроорганізми можуть підтримувати фотосинтез.