Ракета SpaceX вивела на орбіту нову групу інтернет-супутників Starlink

    331

    Важка ракета-носій Falcon 9 у вівторок за київським часом успішно вивела на полярну орбіту партію з 51 міні-супутників, призначених для продовження розгортання глобальної мережі інтернет-покриття системи Starlink, повідомила компанія-розробник SpaceX.

    “Успішний вивід супутників Starlink підтверджений”, – йдеться в твіттері компанії.

    Запуск був здійснений з бази Космічних сил США в Ванденберзі (штат Каліфорнія) о 20:55 в понеділок за часом Західного узбережжя США (у вівторок о 06:55 за київським часом).

    Багаторазова перша ступінь Falcon 9 зробила успішну керовану посадку на плавучу платформу в Тихому океані. Вертикальна посадка на автоматичну морську платформу Of Course I Still Love You в Тихому океані була здійснена через 8 хвилин 46 секунд після старту ракети. Дана перший ступінь Falcon 9 використовувалася для запусків уже десятий раз.

    Це вже 31-й вивід на орбіту групи інтернет-супутників з травня 2019 року в рамках проєкту Starlink. Орбітальне угруповання SpaceX тепер складається з 1789 космічних апаратів. В цей час компанія є найбільшим супутниковим оператором в світі.

    У перспективі компанія SpaceX планує розгорнути орбітальне угруповання з 12 тис. космічних апаратів даного типу (а надалі – з 30 тис.) для створення повномасштабної мережі, яка дозволить забезпечити жителів Землі широкосмуговим доступом в інтернет в будь-якому куточку планети. Загальна сума інвестицій в реалізацію проєкту оцінюється в $10 млрд.