Біологи заявили про вимирання акул в Карибському морі

    191

    За останні сім тисяч років чисельність акул у водах Карибського моря скоротилася на 71%, заявили біологи зі Смітсонівського інституту тропічних досліджень. Для своїх оцінок вони використовували фрагменти луски морських хижачок, повідомляє PNAS.

    Акули – одні з найдавніших мешканців Землі, що дожили до наших днів. Перші види з’явилися ще до епохи динозаврів, приблизно 400 мільйонів років тому.

    Акули пережили кілька глобальних катаклізмів, але поява людини завдала їх популяціям відчутних втрат. Ситуація ускладнюється тим, що ці риби повільно ростуть і приводять на світ мало дитинчат, а отже – не встигають поповнити збиток, нанесений промисловим виловом.

    Автори нового дослідження вивчили карибські коралові рифи та проаналізували скам’янілі шматочки луски акул, якою була покрита їх поверхня. Виявилося, що на рифі віком сім тисяч років кількість слідів акул було в 3,4 раза більше, ніж в сучасних утвореннях.

    Вчені підрахували, що в ті часи чисельність акул на 71% перевершувала поточну. Найсильніше постраждали швидкохідні пелагічні акули, які мешкають близько до поверхні води. Самий різкий спад відбувся в кінці ХХ століття, коли в цьому регіоні почався активний вилов.

    Експерти підкреслили, що Карибське море – не єдина область, де число акул різко впало.



    • інші новини