На Венері помічені ознаки тектонічної активності

    89

    Вчені виявили на Венері ознаки активності, які можуть вказувати на схожість цієї планети з Землею. Дослідження показали, що частини поверхні Венери рухаються на зразок земних континентів, повідомляє PNAS.

    «Ми виявили раніше невідому картину тектонічної деформації на Венері, яка викликана внутрішнім рухом, як і на Землі», – сказав планетолог Пол Бірн з Університету штату Північна Кароліна.

    Вчені підкреслили, що Венера лише зовні схожа на Землю. У них схожі розміри і геологічний склад. Але ці планети слідували за зовсім різними еволюційними шляхами, і досі невідомо, чому.

    Автори нового дослідження склали карту поверхні Венери, використовуючи радіолокаційні знімки, зроблені зондом NASA «Магеллан» в 1990-х роках. Вони відзначили, що в низинних областях наявні ознаки великомасштабного руху, а саме зсувні напруження і деформації від рухів і взаємодій великих блоків земної кори.

    Команда провела комп’ютерне моделювання. Воно показало, що конвективний потік під корою Венери міг би викликати спостережувані особливості, якби зовнішня кора планети була розбита на великі шматки.

    «Тектоніка плит на Землі обумовлена ​​конвекцією в мантії. Варіація на цю тему, схоже, розігрується і на Венері. Тут не створюються величезні гірські хребти або гігантські системи субдукції, як на Землі, але це свідчення деформації через внутрішній потік мантії, про що ми раніше не підозрювали», – зазначили автори наукової роботи.

    Вчені прийшли до висновку, що ця тектонічна активність відбулася не в далекій давнині, а в наш час і все ще може тривати. Раніше стало відомо про ймовірну вулканічну активність Венери. Кількість діючих вулканів може обчислюватися десятками.



    • інші новини