НАСА вперше показало свою надважку ракету для польотів на Місяць

    712

    Американське космічне агентство НАСА вперше повністю зібрало і показало світу свою надважку ракету, на якій астронавти в цьому десятилітті полетять на Місяць.

    Інженери Космічного центру Кеннеді у Флориді опустили 65-метровий основний ступінь ракети Space Launch System (SLS, Система космічного запуску) між двома прискорювачами, вперше поєднавши таким чином всі три основних елементи суперракети.

    Запустити цю ракету в перший політ НАСА планує вже в цьому році.

    В ході цього польоту, названого “місія” Артеміда-1 “, ракета SLS виведе до Місяця космічний корабель нового покоління “Оріон”. Астронавтів, правда, в ньому не буде: НАСА хоче спочатку випробувати всю систему в безпілотному режимі і тільки потім, в 2023 році, запустити її з людьми на борту.

    Суперважка ракета SLS складається з гігантського, висотою з двадцятиповерховий будинок, основного ступеня з баками з пальним і чотирма потужними двигунами та двох твердопаливних прискорювачів довжиною (висотою) 54 метри кожний.

    Твердопаливні прискорювачі будуть розганяти ракету в початковій фазі польоту, в його перші дві хвилини.

    У п’ятницю та суботу працівники Космічного центру Кеннеді спочатку підняли краном основний ступінь, перевели її з горизонтального у вертикальне положення, опустили між двома прискорювачами, що вже стояли в мобільному пусковому комплексі, і з’єднали їх.

    Вся ця конструкція поки стоїть в гігантському складальному цеху. На мобільному пусковому комплексі ракету будуть спочатку тестувати, а потім він вивезе її на стартовий майданчик.

    Установка твердопаливних прискорювачів на пусковий комплекс почалася ще в минулому листопаді. Основний же ступінь весь цей час проходив дуже докладне тестування на стенді в штаті Міссісіпі.

    У березні конструктори та інженери успішно провели стендовий запуск двигунів тривалістю вісім хвилин – саме стільки часу знадобиться SLS, щоб вибратися з земної атмосфери.

    Потім основний ступінь привезли на баржі в Космічний центр Кеннеді.

    Місія “Артеміда-3” – перший політ людини на Місяць після “Аполлона-17”, що літав в 1972 році, повинна за планом стартувати в найближчі роки.

    Контракт на створення апарату, який сяде на Місяць, НАСА нещодавно підписала з компанією SpaceX Ілона Маска.