На місці перших в світі ядерних випробувань знайшли квазікристал

    79

    Вчені Лос-Аламоської національної лабораторії (США) виявили, що в місці вибуху першої ядерної бомби утворився новий квазікристал. Випробування пройшли на полігоні «Трініті» 16 липня 1945 року, повідомляє PNAS.

    Відкриття допоможе краще зрозуміти наслідки ядерних вибухів. Вчені розповіли, що зазвичай аналізують радіоактивне сміття і гази, щоб зрозуміти, як було побудовано зброю або які матеріали в ній містилися. Але вони досить швидко розпадаються, а квазікристалів здатні існувати вічно.

    В результаті вибуху бомби «Штучка» (Gadget) навколишній пісок, випробувальна вежа і мідні лінії електропередачі злилися в склоподібний матеріал, відомий як Трініті. Квазікристал – це екзотичний матеріал, який порушує правила класичних кристалічних матеріалів.

    Такі матеріали, як цукор, сіль або кварц, утворюють кристали з так званим періодичним порядком: атоми розташовані за схемою, яка повторюється в трьох вимірах. Атоми квазікристалів, відкритих в 1980-х роках, не утворюють кристалічні решітки, але володіють дальнім порядком.

    Квазікристал з полігону «Трініті» володіє структурою, неможливою для природного кристала. Вчені визнали його найстарішим з відомих квазікристалів, створених людиною.

    «Квазікристали утворюються в екстремальних умовах, які рідко зустрічаються на Землі. Вони вимагають травматичної події з сильним шоком, температурою і тиском», – пояснили автори.

    Природні квазікристали були знайдені, зокрема, в метеориті Хатирка, який виник сотні мільйонів років тому. На Землі умови для їх виникнення створює ядерний вибух.

    Учені поки не знають, чому квазікристал 1945 року сформувався саме в такому вигляді. Але сподіваються, що рано чи пізно хтось запропонує термодинамічне пояснення.

    «Тоді, я сподіваюся, ми зможемо використовувати ці знання, щоб краще зрозуміти ядерні вибухи і в кінцевому підсумку призвести до більш повної картини того, що являє собою ядерне випробування», – пояснив співавтор статті Террі Уоллес.



    • інші новини