Зонд OSIRIS-REx везе на Землю шматочки астероїда Бенну

    129

    NASA запрошує людство поглянути, як міжпланетна станція OSIRIS-REx (Origins Spectral Interpretation Resource Identification Security Regolith Explorer) покине околиці астероїда Бенну і кинеться до Землі. Станція доставить на Землю ґрунт з астероїда – приблизно 60 грамів його вдалося набрати ще 20 жовтня 2020 року.

    На прощання OSIRIS-REx облетів Бенну, сфотографував місце, де його роботизована рука торкнулася поверхні та «нашкрябала» камінчиків упереміш з пилом, надавши фахівцям можливість порівняти пейзажі «до» і «після». Роботизованою рукою фахівці називали хитрий механізм збору зразків TAGSAM (Touch-And-Go Sample Acquisition Mechanism), який швидко спрацював за заздалегідь заданою програмою.

    За планом, зонд повинен опинитися біля Землі 24 вересня 2023 року і скинути капсулу з упакованими в контейнер зразками на парашуті в пустелі штату Юта. Саме там вчені й будуть її вартувати.

    По дорозі додому OSIRIS-REx зробить кілька гравітаційних маневрів, два рази облетить Сонце і в цілому пролетить 2,3 мільярда кілометрів.

    Навіщо потрібен ґрунт з астероїда? Щоб зрозуміти, як утворилася Сонячна система. Адже заведено вважати, що астероїди залишилися після її «будівництва». Вивчаючи «будівельний матеріал», можна буде зробити далекосяжні висновки.



    • інші новини