Вчені встановили, як коронавірус проникає в мозок людини

    171

    Вчені США з’ясували спосіб проникнення коронавірусу (SARS-CoV-2) в мозок людини. Про це повідомляє видання Medical Express.

    Як випливає з опублікованих матеріалів, зрозуміти, як COVID-19 завдає шкоди нервовим клітинам, вдалося групі дослідників з університету штату Луїзіана.

    «Ці спостереження можуть пояснити, чому в одних пацієнтів немає ніяких неврологічних симптомів, а у інших вони виявляються дуже важкими», – стверджує провідний автор розробки Рікардо Коста.

    Вчені університету пильно вивчили рецептор АСЕ, який транспортує нейрони і астроцити. На думку дослідників, саме з його допомогою COVID-19 проникає в організм. З’ясувалося, що нейрони мозку і клітини астроцити здатні виробляти АСЕ2 – ферменти, взаємодія з якими дозволяє коронавірусу проникати в дихальну систему пацієнта. Таким же способом SARS-CoV-2 проникає і в головний мозок. Ця особливість пов’язана із захисною функцією астроцитів: клітини не дозволяють проникнути інфекції в мозок, однак якщо сама клітина заражена, вірус ігнорується.