Вчені пояснили проблеми з кишківником у хворих коронавірусом

    188

    Коронавірусна інфекція здатна приводити до потрапляння кишкових мікробів в кровоносну систему. До такого висновку прийшли американські вчені, дослідження опубліковано на порталі bioRxiv.

    За словами фахівців, коронавірус сильно впливає на стан кишківника: приблизно половина пацієнтів скаржилися на здоров’я органу в період захворювання.

    Експерти провели аналіз плазми хворих COVID-19 і контрольної групи людей, які були здорові. Так, близько 65% пацієнтів з коронавірусом мали перевищені норми кількості кишкових мікробів в крові: протеобактерій, фірмікутів і актинобактерій. Також у них збільшилася проникність кишківника.

    «Отримані відомості підтримують припущення, що кишківник може бути джерелом присутності мікробів в крові, які погіршують стан пацієнтів з COVID-19. Терапія, спрямована на кишківник і запобігання дефектів кишкового бар’єру, може являти собою стратегію щодо поліпшення результатів лікування COVID-19», – наголошується в матеріалі.

    Напередодні вчені з США та Великобританії з’ясували, що кожен третій пацієнт, котрий переніс Коронавірусну інфекцію, страждає від психічного або нервового розладу через півроку після зараження. Також з’ясувалося, що у людей, які перехворіли на COVID-19, порушення мозкової діяльності виникали частіше, ніж у тих, хто переніс грип або інші респіраторні захворювання.