12 шкідливих звичок, через які ваша оселя може виглядати неохайно

    1104

    Ідей як  організувати свій життєвий простір в оселі вистачає: одним подобається складати одяг за кольорами, а інших не бентежить, що їх одяг вивалюється з шафи. А історії про пошук другої шкарпетки зранку, коли запізнюєшся на роботу, взагалі можна переповідати вічно. Все це трапляється через наші звички, які ми просто не помічаємо і продовжуємо робити знову і знову, допоки взагалі не зможемо знайти необхідної речі у власному будинку.

    Що ж заважає тримати оселю в чистоті? Ми вирішили скласти список дій, які часто робимо автоматично й не помічаємо, що це призводить до безладу.  Ми впевнені, що коли в будинку все знаходиться на свої місцях, то й думки також впорядковані.

    1. Нагромадження верхнього одягу в коридорі.

    Перше на що падає око, коли заходиш у будинок, – це речі, які знаходяться в коридорі. Звичка вішати весь верхній одяг на вішалку біля дверей обумовлена мінливістю погоди: сьогодні одягаємо піджак, а вже завтра йде сильний дощ і потрібно вдягати плащ. Так і нагромаджується літній, зимовий та демісезонний одяг в одному місці.

    Візьміть за правило прибирати зайві речі у шафу. Знайдіть окремі вішаки для верхнього одягу та вішайте його так, щоб цей одяг не заважав. Якщо немає місця в шафі, не підходящі за сезоном речі краще скласти у великі пакети та залишити в комірці до необхідної пори року.

    1. Розкладений диван.

    Дрібниця, але те, що нам лінь складати диван після сну, теж впливає на охайність в оселі. Розкладений диван те тільки займає багато вільного місця, але й заважає пересуватися по кімнаті. Прибирати під диваном теж зручніше, коли він складений.

    1. Електроприлади на кухонній стільниці.

    Здавалося б, таке розташування електричних помічників буде зручним для господині, але насправді краще так не робити. По-перше, вони займають вільний простір на робочі поверхні. А по-друге, створюють відчуття нагромадження та неохайності на кухні. Крім того, за електроприладами, які знаходяться на стільниці, важко доглядати й тримати постійно в чистоті. Під час приготування їжі легко забруднити чайник чи хлібопіч. Краще розташовуйте електроприлади на зручній для вас полиці.

    1. Спортивний інвентар.

    Дуже добре, що ви слідкуєте за своїм здоров’ям та займаєтесь спортом, але гантелі у кутку кімнати не надають родзинки в інтер’єрі. Частіше за все інвентар для тренування буде просто припадати пилом і чекати наступної розминки. Візьміть за правило класти ці речі одразу у коробку, або рюкзак. Так вони точно будуть чистими, а ви вночі не наступите раптом на щось металеве.

    1. Розставлені каструлі.

    Ще  один чинник, який з’їдає вільне місце на кухні й призводить до неохайності, –  розставленні каструлі на робочих поверхнях. Ще гірше, коли каструлі й сковорідки складені одна в одну, наче «торт». Аби цього уникнути, виділіть полицю у кухонній шафі і складайте посуд туди. Процес приготування від цього тільки виграє, а ваша кухня буде виглядати чистішою.

    1. Сувеніри на відкритих полицях.

    Вже увійшло у традицію привозити якусь дрібничку з місця, яке нам сподобалось. Але не треба всі сувеніри складати на одну полицю, бо це не робить кімнату красивішою. Не забувайте, що за сувенірами та полицею потрібно доглядати.

    Знайдіть практичне застосування привезеним дрібничкам. Щось можна використати, як підставку. В коробки чи корзинки доречно покласти дрібні речі.

    1. Сільнички та соусниці.

    Ми погоджуємось, що приготування їжі стає зручнішим, коли все знаходиться під рукою. Проте це не означає, що коробки зі спеціями, сільнички та соусниці повинні постійно знаходитися на робочій поверхні. Якщо на кухні саме так, то складається враження, що ця кімната просто заставлена дрібним посудом. Краще прибирайте такі речі на закриту поличку.

    1. Взуття на підлозі, а не на поличці.

    Коридор – візитна картка вашої оселі. Гості починають складати враження про будинок саме з нього. Та й вам приємно заходити до кімнати, в якій немає нічого зайвого. Ми вже говорили про нагромадження верхнього одягу, теж саме стосується й взуття. Прибирайте його одразу на поличку, коли знімаєте. Так ви точно не будете через нього перечіпатися, проходячи коридором, і швидко знайдете необхідну пару взуття на наступний вихід.

    1. Прибирання оселі у конкретний день.

    Розроблено багато підходів для прибирання, які допомагають це робити швидко й якісно. Але якщо ви належите до групи людей, які прибирають тільки щосуботи, то варто змінити розклад. Аби оселя залишалася чистою потрібно прибирати двічі на тиждень. Так бруд та пил не накопичується на поверхнях. Усього 15-20 хвилин на прибирання декілька разів на тиждень зроблять охайним вигляд вашої оселі.

    1. Сумочки.

    Прибирання аксесуарів з поля зору так само важливо, як і прибирання одягу чи взуття. Продумайте окреме місце, куди будете складати сумочки та гаманці. Урешті-решт,  так навіть буде легше знайти необхідну річ.

    1. Одяг на відкритих полицях.

    Використання відкритих полиць має свої негативні й позитивні сторони. З одного боку, вони роблять простір відкритим, а з іншого на них видно все, що не правильно лежить. Погодьтесь, що не завжди є бажання та час гарно складати речі. Через це й виникає неохайність в оселі. Краще мати у господарстві зручну шафу для одягу.

    1. Тарілки на рушнику.

    Ситуація знайома майже кожному з нас: миємо посуд, ставимо на спеціальний рушник, а потім забуваємо все прибрати. Це знову виглядає неохайно та займає робочу поверхню. Витирайте посуд рушником та розташовуйте його на закритих полицях, або не забувайте вчасно прибирати.