Знайдено спосіб зробити дерево прозорим, міцніше і легше скла

    1009

    Група дослідників з університету Меріленда знайшла новий спосіб зробити дерево прозорим. У своїй статті, опублікованій в журналі Science Advances, група описує свій процес і його переваги перед старою технологією.

    Прозоре дерево – приваблива ідея, над якою вчені працюють вже деякий час. Будівельники розглядають такий матеріал як зміцнення для будинків. Справа в тому, що дерево міцніше скла – наприклад, воно не розколеться. Але, незважаючи на великі зусилля, прозоре дерево так і не знайшло комерційного використання – в основному через спосіб його виготовлення.

    Звичайний спосіб зробити дерево прозорим включає використання хімікатів для видалення лігніну. Цей процес займає багато часу, дає багато рідких відходів і призводить до більш слабкої деревини. Тепер вчені знайшли спосіб зробити деревину прозорою без видалення лігніну.

    Особливість нового процесу в тому, що лігнін замінюють, а не видаляють. Дослідники видалили молекули лігніну, які беруть участь у створенні кольору деревини. Спочатку вони завдали перекис водню на поверхню дерева, а потім піддали оброблену деревину впливу ультрафіолетового світла (або природного сонячного світла). Потім деревину замочували в етанолі для подальшого очищення. У фіналі вчені заповнили пори прозорою епоксидною смолою, щоб дерево стало гладким.

    Отримана деревина виявилася в 50 разів міцніше, ніж прозора деревина, отримана звичайним способом. Крім того, вона пропускала 90% світла. Дослідники виявили, що воно міцніше і легше скла, а також забезпечує кращу ізоляцію. Його можна використовувати як для вікон, так і для дахів. Вчені відзначають, що дерево теоретично можна використовувати для створення повністю прозорого будинку – воно настільки міцне, що може використовуватися в якості матеріалу для несучих стін .