Вчені розповіли про вплив гаджетів на поведінку дітей

    153

    Фахівці фінського Інституту охорони здоров’я і соціального забезпечення прийшли до висновку, що використання гаджетів дошкільнятами загрожує підвищеним ризиком появи у них емоційних і поведінкових проблем до п’яти років. Про це йдеться в статті за результатами дослідження, опублікованій 17 березня в онлайн-журналі BMJ Open.

    У дослідженні фінських вчених взяли участь 699 дітей (333 дівчинки та 366 хлопчиків). Фахівці відстежували їх здоров’я і психічне благополуччя з моменту появи на світ до п’яти років за допомогою анкет, які заповнювали їхні батьки. Так, вони повідомляли, скільки часу їхня дитина проводила за електронними пристроями в будні і вихідні дні, скільки годин він дивився телевізор, скільки грав в комп’ютерні ігри, ігрові консолі, а також в ігри на мобільному телефоні, планшеті або іншому пристрої.

    Після досягнення дітьми п’яти років вчені використовували перевірені анкети для оцінки поширеності психосоціальних симптомів – поведінкових і емоційних проблем, нетривалої уваги, труднощі в пошуку і збереженні друзів і гіперактивності. З’ясувалося, що активне використання гаджетів, особливо для перегляду розважальних програм, дітей у віці 18 місяців на 59% збільшує ризик виникнення проблем дитини у відносинах з однолітками. Встановлено також, що якщо п’ятирічні діти проводили перед телевізором, смартфоном або планшетом понад 60 хвилин в день, у них підвищився ризик появи імпульсивності, гіперактивності, а також проблем з концентрацією та увагою.

    Таким чином, фахівці прийшли до висновку, що високий рівень використання гаджетів, особливо для перегляду програм, призводить до психосоціальних наслідків для дитини.