Закриття каналів Медведчука: Скільки українців підтримують рішення Зеленського

    2814

    В Україні 49% громадян підтримують рішення президента Володимира Зеленського заборонити роботу телеканалів “112 Україна”, NewsOne та ZIK.

    Про це повідомила Соціологічна група “Рейтинг”.

    Згідно з даними опитування, 78% громадянам відомо, що глава держави, увівши в дію рішення Ради нацбезпеки й оборони про застосування санкцій проти телеканалів, заборонив їхнє мовлення. 41% не підтримують таке рішення, тоді як 49% – повністю згодні з ним.

    Наголошується, що 72% опитаних підтримують введення державою санкцій проти фізичних та юридичних осіб України, якщо їхня діяльність шкодить інтересам держави. Значно високий рівень підтримки санкцій проти цих осіб (85%) в разі наявності доказів причетності цих осіб до терористичної діяльності або сепаратизму.

    Заборона каналів Медведчука: що відомо

    2 лютого президент Володимир Зеленський своїм указом увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони, яке на 5 років заборонило діяльність телеканалів, пов’язаних із Віктором Медведчуком – “112 Україна”, Newsone та ZIK.

    Крім телеканалів, під санкції потрапив нардеп Тарас Козак, який є їхнім формальним кінцевим бенефіціаром.

    З 19 членів РНБО 17 проголосували за, один утримався, один перебуває у відрядженні. Утримався від голосування голова Верховної Ради Дмитро Разумков. Того ж дня телеканали почали відключати в українських телемережах.

    Нардеп Козак відреагував на санкції, заявивши, що Зеленський перевищив свої повноваження. Дещо згодом Зеленський повідомив, що колегіальне та юридично вмотивоване рішення про санкції щодо фізичної та юридичних осіб було ухвалене одразу після того, як були зафіксовані та обговорені конкретні підстави для цього.

    Водночас міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко висловив думку, що історія із санкціями проти телеканалів “112 Україна”, NewsOne, ZIK може стати поштовхом до відновлення дискусії щодо закону про медіа та стандартів журналістики загалом.