Ізраїльська компанія Aleph Farms відзвітувала про те, що її технології були використані для першого в історії експерименту з вирощування м’яса в космосі.
Експеримент провели на МКС 26 вересня. Тим чи іншим чином до експерименту мали відношення американські Meal Source Technologies і Finless Foods, а також російська компанія 3D Bioprinting Solutions.
М’ясо вирощувалося на 3D-принтері за технологією, що імітує природний процес формування м’язової тканини корови.
Що цікаво, в умовах невагомості (або мікрогравітації) процес тривимірного біодруку відбувається швидше, ніж на Землі, бо тканина друкується з усіх боків відразу. Джерело, на жаль, не повідомляє, наскільки великий шматок м’яса вдалося надрукувати на МКС, але це явно був не стейк. Судячи з фото, це був крихітний зразок м’язової тканини.
Поки така технологія вимагає занадто багато часу, щоб говорити про промислове виробництво, проте багато хто вважає, що саме подібні рішення дозволять в недалекому майбутньому хоча б частково вирішити відразу кілька проблем людства: проблему нестачі їжі і проблему занадто великої кількості вирощуваної худоби, яка, в свою чергу, призводить до проблем з нестачею води, вільних земель та парникового ефекту.
Джерело: Space