Водоспад Каєтур – один із найбільш вражаючих і найпотужніших водоспадів на планеті (11 фото)

1829

Водоспад Каєтур – один із найбільш вражаючих і найпотужніших водоспадів на планеті, рідкісне поєднання великої висоти і великого об’єму води.

Каєтур – це один з найгарніших водоспадів планети. За переказами, він отримав свою назву на честь індіанського вождя Кая, що прославився актом самопожертви заради порятунку своїх людей і проплив в каное по річці Мазаруні, на якій розташований водоспад.

Європейці довгий час не знали про існування водоспаду Каєтур. Його першовідкривачем вважається англійський геолог Чарльз Браун, який виявив його в 1870 році під час однієї зі своїх експедицій по американському континенту. З тих пір Каєтур увійшов до числа найкрасивіших і вражаючих водоспадів на Землі.

Водоспади, зіставні за потужністю з Каєтуром, можна перерахувати по пальцях. Щомиті з висоти 226 метрів, що в два рази перевищує водоспад Вікторія і в п’ять Ніагарський, спадає більше шестисот п’ятдесяти кубометрів води. За основним уступом слідують кілька мальовничих каскадів, які збільшують загальну висоту Каєтура ще на 25 метрів.

Незважаючи на вражаючі розміри, водоспад Каєтур маловідомий в наш час. Далеко не кожен день мандрівники вирушають в дорогу, щоб помилуватися на його велич. Пояснюється це важкоприступністю водоспаду, його віддаленістю від популярних туристичних магістралей, ізольованістю від цивілізації. Незаймана природа, великі тропічні ліси, велика кількість річок і водоспадів – те, що приваблює в Гайану нечисленних туристів. Гайана на мові аборигенів означає – країна багатьох вод. Річка Мазаруні (Потаро), на якій і знаходиться Каєтур, – основна визначна пам’ятка країни, а район навколо водоспаду в 1929 році був оголошений Національним парком Каєтур.

Бажаючим відвідати водоспад пропонується два способи досягнення мети: невеликі літаки з Джорджтауна (існують регулярні рейси, але кількість місць обмежена) або дводенна прогулянка. При виборі другого варіанту необхідно бути фізично підготовленим і здатним здійснити пішохідну подорож по тропічному лісі. Але зате це чудова можливість близького знайомства з незайманою природою.

У будь-якому випадку результат гідний того, щоб докласти зусилля до його досягнення, – водоспад Каєтур нікого не залишає байдужим.