Печери Аджанта, унікальний буддійський храмово-монастирський печерний комплекс, Індія (17 фото)

8016

У штаті Махараштра, всередині прямовисної кручі, що має вигляд підкови, розташувався унікальний буддійський храмово-монастирський печерний комплекс відомий у всьому світі під назвою Аджанта. Починаючи з II ст. до н.е. і аж V в н.е. місцеві ченці висікли всередині скель двадцять дев’ять печерних храмів.

За своїм функціональним призначенням печери Аджанта діляться на довгасті молитовні зали (чайтья) і квадратні приміщення, оточені з трьох сторін чернечими келіями (віхара). Деякі віхари замість житлових приміщень містять святилища з розміщеними в них статуями Будди. Зали для церемоніальних молінь прикрашені двома рядами стовпів з апсидою (виступом) в кінці. На гуртожитки монахів у Аджанте припадає 24 печери, інші п’ять мають статус молитовних.

Сьогодні Аджанта є всесвітньо відомим релігійним, культурним та історичним пам’ятником. Ченці покинули її гостинні стіни ще в VII столітті, коли буддизм в Індії зійшов нанівець. Хвиля релігійних безчинств, що прокотилася в XIII столітті знищила на своєму шляху безліч релігійних святинь, але Аджанта збереглася, завдяки своєму унікальному внутрішньоскельному розташуванню.

На початку XX століття вона була знову відкрита світу мисливцем на тигрів, англійцем Джоном Смітом. З 1920 року колишній буддійський монастир знаходиться під захистом держави.

На весь світ Аджанта відома своїми унікальними фресками, що відтворюють сцени з буддійських легенд і суспільну панораму Індії свого часу, виражену в образах давніх людей, тварин і рослин. Індійський печерний комплекс відкритий для відвідувань щодня з дев’ятої години ранку.



• не пропусти