У Єгипті знайшли серію гробниць з муміями та статуеткою «бога мовчання»

388

У єгипетській Саккарі виявили серію гробниць, яким приблизно 1800-4800 років. У деяких із них зберігалися барвисті маски мумій та інші артефакти. Про це повідомили у Міністерстві туризму та старожитностей Єгипту.

Однією із найцікавіших знахідок стала статуетка «бога тиші» Гарпократа (грецька інтерпретація єгипетського бога Гарпехруті, який насправді уособлював дитинство). Його зображували у вигляді дитини з пальцем біля рота та верхи на гусаку.

“Бог тиші” Гарпократ.

“Гусак є уособленням злого духа, над яким тріумфує Божественне Дитя”, – розповідає Нодзому Каваї, керівник розкопок, директор Інституту вивчення давніх цивілізацій та культурних ресурсів Університету Канадзава в Японії.

Барвисті маски мумій відносяться до римського періоду (29 рік до н.е. – 641 н.е.). Їх, як відомо, використовували для збереження зовнішності померлого.

Одна із масок. Фото: Courtesy of the Egyptian Ministry of Tourism & Antiquities

Команда археологів також знайшла різьблену кам’яну плиту з написом, в якій йдеться про те, що вона належить людині на ім’я Героїдес.

Кам’яна плита, зроблена для людини на ім’я Героїдес. Фото: Courtesy of the Egyptian Ministry of Tourism & Antiquities

В одній із найстаріших гробниць на цьому місці була єгипетська алебастрова плита, датована Другою династією. У ній також було поховання всередині дерев’яної труни, зіпсованої термітами. Мумія у ньому лежала у позі ембріона.

Це поховання відноситься до часів Другої династії, що існувала приблизно 4800 років тому. Похована людина лежить у позі ембріона. Фото: Courtesy of the Egyptian Ministry of Tourism & Antiquities

Розкопки на цьому місці розпочалися ще у 2019 році. Тоді тут виявили могилу «важливої» жінки на ім’я Деметрія, яку нащадки зобразили разом із її вихованцем. Однак невдовзі після цієї роботи довелося призупинити через пандемію COVID-19. Їх відновили лише 2023-го.

Саркофаг з мумією всередині. Фото: Courtesy of the Egyptian Ministry of Tourism & Antiquities

У Саккарі є великі некрополі, тому не дивно, що археологи досі знаходять гробниці, що належать до різних династій Стародавнього Єгипту.



• не пропусти