Скарби, які археологи та любителі історії знайшли у 2023 році

2157

Портал Live Science представив свій рейтинг головних знахідок 2023 року: до нього потрапили скарби із золотими та срібними монетами, прикраси хитромудрого дизайну та багато іншого.

Монети, виявлені в Японії

Під час будівництва фабрики на північ від Токіо робітники виявили схованку, що містить близько 100 тисяч монет. Колекція була поділена на 1060 частин.

Монети датували періодом між 175 роком до нашої ери та 1265 роком нашої ери.

Колекція скарбів, знайдена в затонулому храмі Стародавнього Єгипту

Підводні археологи, які досліджували канал біля середземноморського узбережжя Єгипту, знайшли частково зруйнований підводний храм, повний скарбів. Подальше дослідження храму, який збудували в середині II століття до нашої ери на честь давньоєгипетського бога Амона, допомогло виявити безліч срібних ритуальних артефактів, золотих прикрас та алебастрові посудини.

Рідкісна кельтська монета

На монеті представлено рідкісне зображення чотирикутної зірки, оточеної арками. Існує тільки чотири відомі приклади райдужних кубків такого виду, включаючи знайдену в 2023 році монету. Ця монета датована II або I століттям до нашої ери, була виявлена ​​поряд з річкою Лех на південному сході Німеччини.

Згідно з легендою, «райдужні кубки» – це золоті краплі, які здаються падаючими на землю на кінцях веселки.

Монети часів Громадянської війни США

Знахідка з 700 монет часів Громадянської війни у ​​США належить чоловікові, який працював на кукурудзяному полі в Кентуккі. Схованка, що отримала назву «Великий скарб Кентуккі», містила сотні золотих монет, викарбуваних між 1840 і 1863 роками, а також кілька срібних монет.

Золоту прикрасу для волосся археологи знайшли в Уельсі, поки вивчали стародавнє поховання кремованих останків людини, які датували І тисячоліттям до нашої ери.

Фрагменти бронзового меча

Археологи та волонтери під час розкопок недалеко від Мирова (Мекленбурзьке поозер’я, північний схід Німеччини) виявили колекцію із 6000 срібних монет та фрагменти семи мечів. Останні датували бронзовим віком.

Артефакти зі скляної майстерні, виявленої у Чехії

У Чехії, на північ від Альп, археологи виявили найстарішу з відомих скляних майстерень.

На її території лежали готові вироби зі скла та бурштину, у тому числі намиста та браслети, а також 2000 золотих та срібних монет, викарбуваних кельтами.

Золотий торк

На півночі Іспанії після сходу зсуву знайшли два золоті торки (культове намисто з металу, яке носили навколо шиї). Прикраси були виготовлені приблизно 500 року до нашої ери.

Колекція бронзових монет Кушанського царства

У Пакистані археологи розкопали колекцію бронзових монет віком 2000 років серед руїн стародавнього буддійського храму. Монети відносяться до Кушанського царства, період розквіту якого припав приблизно на 105-250 роки нашої ери.

Однак корозія призвела до того, що монети злилися у єдиний шматок зеленого кольору, який важить приблизно 5,5 кілограмів.

Глечик з монетами

У Польщі фермер за допомогою металошукача знайшов скарб із мідних монет. Чоловік негайно повідомив про це істориків, які організували розкопки та виявили розбитий глиняний глечик місцевого виробництва з однією ручкою та вузькою шийкою. Він був наповнений монетами, викарбуваними у Варшаві у XVII столітті.



• не пропусти