Археологи виявили давні «космічні карти» загадкового народу пуебло, який зник багато століть тому

3083

Археологи з Ягеллонського університету в Кракові (Польща) виявили наскальні астрономічні карти в стародавньому місті індіанців пуебло. Вчені вважають їхню культуру одним із найрозвиненіших доколумбових суспільств.

Відкриття було зроблено у комплексі поселень Касл-Рок-Пуебло, розташованому на плато Меса-Верде на кордоні між американськими штатами Колорадо та Юта. Під час попередніх досліджень цього району вчені виявили петрогліфи XII та XIII століть нашої ери, а також наскельні панелі XV-XVII століть нашої ери зі сценами полювання.

Плато Меса Верде. Фото: Jagiellonian University in Kraków

Цього разу вчені змогли піднятися на одну з найважчих ділянок Піщаного каньйону. Місцеві жителі повідомили, що на скелях є зображення. І вони справді знайшлися на висоті 800 метрів. Загадкові петрогліфи складені в цілі панелі, довжина яких становить близько чотирьох кілометрів. Ці наскельні малюнки опоясують велике плато.

Наскельні малюнки пуебло. Фото: Jagiellonian University in Kraków

“Ми недооцінили кількість мешканців, що жили тут у XIII столітті, і складність їхніх релігійних обрядів, які, мабуть, відбувалися поряд із цими панелями”, – Радослав Палонка, Професор з Ягеллонського університету у Кракові (Польща).

На кам’яних панелях вирізані спіралі діаметром до одного метра, які використовувалися народом пуебло для астрономічних спостережень та визначення літнього та зимового сонцестояння, а також весняного та осіннього рівнодення. Також виявлено розписні зображення з воїнами та шаманами, які, на думку дослідників, датуються ІІІ століттям нашої ери.

Руїни будинків пуебло. Фото: Jagiellonian University in Kraków

Пуебло були ранньою індіанською цивілізацією, що виникла приблизно в 100 році нашої ери. Вже тоді вони будували багатоповерхові будинки — висікали їх у скелях. Цей давній народ також умів виготовляти ювелірні вироби.