У затонулому місті Єгипту виявили храм та скарби, яким понад 2000 років

2435

Дослідники з Європейського інституту підводної археології (IEASM) виявили стародавні скарби серед руїн затонулого міста Тоніс-Геракліон, що знаходиться біля берегів Єгипту. Приблизно 2300 років тому він вважався одним із найбільших портів Середземномор’я.

За теорією вчених, Нільська Венеція, як його ще називали, виявилася затопленою через численні землетруси і викликані ними цунамі. Сталося це приблизно в середині другого століття до н.е. Тоді під водою опинилося загалом близько 110 квадратних кілометрів дельти Нілу.

Затоплене місто виявили у 2000 році, але дослідники досі знаходять серед його руїн різні скарби. Цього разу стародавні артефакти ховалися дома храму бога Амона — однієї з значних божеств давньоєгипетського пантеону.

Серед знахідок безліч дорогоцінних прикрас, у тому числі срібні ритуальні інструменти, золотих виробів та крихких алебастрових посудин для парфумів та мазей.

Надзвичайно зворушливо виявити такі крихкі об’єкти, які залишилися недоторканими, незважаючи на катаклізми, що тут відбулися“, – Франк Годдіо, Директор IEASM.

Неподалік храму також вперше знайшли руїни грецького святилища, присвяченого Афродіті, богині кохання. Серед них були бронзові та керамічні вироби. Це підтверджує теорію вчених, що греки, яким дозволялося торгувати і селитися у місті за часів фараонів династії Саїтів (664-525 рр. е.), були серед найманців, які захищають підступи до порту.



• не пропусти