У Бразилії знайшли прикраси віком 25 тисяч років із кісток гігантського лінивця

275

Тепер доведеться переглядати теорію появи перших людей у ​​Південній Америці.

Археологи знайшли в одній із печер Санта-Еліна (Бразилія) артефакти з кісток вимерлого гігантського лінивця (Glossotherium phoenesis). Датування показало, що їм від 25 000 до 27 000 років. Дослідження про це опубліковано у журналі Proceedings of the Royal Society B.

Виявлені предмети мають очевидні сліди обробки, включаючи отвори. До того ж, поверхня деяких із них ретельно відполірована. У печері також були кам’яні знаряддя.

Щоб переконатися в рукотворному походження артефактів, вчені провели порівняльний аналіз слідів. Адже тушу померлої тварини могли об’їсти гризуни. Різні методи мікроскопічної та макроскопічної візуалізації показали, що крихітні отвори не могли утворитися природним шляхом.

Таким чином, археологи зробили висновок, що останки лінивця були перетворені чиєюсь вмілою рукою і використовувалися як прикраси.

Наразі вчені ставлять під сумнів теорію заселення Південної Америки. Досі вважалося, що перші люди прибули на цей материк максимум 10-12 тисяч років тому. Однак це може бути докорінно невірно, адже підвіскам із бразильської печери вдвічі більше.



• не пропусти