Вчені відтворили обличчя таємничої 16-річної дівчини з VII століття із Хрестом Трампінгтона

1820

Таємнича незнайомка могла належати до королівської сім’ї та бути однією з перших християнок в Англії.

Британські дослідники відтворили обличчя 16-річної дівчини, яка жила у VII столітті. Її останки знайшли ще 2012 року на околиці Кембриджу (Велика Британія).

Для реконструкції зовнішності вчені використали докладні виміри її черепа. Ці розрахунки заклали в комп’ютерну модель, а потім доповнили усередненими даними про м’які тканини європеоїдних жінок.

Аналіз ДНК поки що не проводився, тому колір очей та волосся може не відповідати дійсності. Проте в іншому отримане зображення дає гарне уявлення про те, як ця дівчина виглядала за життя, впевнені дослідники.

Її ліве око було трохи нижче правого, приблизно на пів сантиметра. У житті це було дуже помітно“, – повідомила Х’ю Моррісон, судово-медична експертка із Кембриджського університету.

Хоч її й поховали на території сучасної Великобританії, вона родом була з Центральної Європи. Швидше за все, із південної Німеччини. Переїхала вона приблизно у семирічному віці, на що вказує характерна зміна частки білка у складі кісток та зубів. Тобто у неї помітно змінився раціон.

Причина її смерті поки залишається таємницею, але вчені вже встановили, що вона страждала на якусь хворобу. Можливо, саме вона і стала летальною.

Поховали незнайомку незвичайним чином — лежачому на різьбленому дерев’яному ліжку з рідкісним хрестом із золота та гранату, дорогоцінними шпильками та в гарному одязі. Зважаючи на все, можна припустити, що вона належала до аристократичної чи навіть королівської сім’ї. До того ж була християнкою, що для Англії на той час було рідкістю.

Наприкінці VII століття папа Римський відправив до Англії прочан на чолі з богословом Аврелієм Августином. Вони мали навернути у християнство язичницьких британських королів. Дівчина могла бути частиною цієї місії, вважають дослідники.