Вчені вперше «зазирнули» всередину мумії древньоєгипетського «золотого хлопчика»

11201

З 1916 року в Єгипетському національному музеї зберігалася незаймана мумія почесного підлітка, виявлена ​​в похованні часів елліністичного Єгипту (305-30 роки до нашої ери). Наразі вчені вирішили використати комп’ютерну томографію, щоб заглянути всередину цієї мумії, не руйнуючи зовнішні шари.

Саркофаг (згори) та мумія з похоронною маскою (знизу) / N Saleem, SA Seddik, M el-Halwagy

Усередині виявили тіло хлопчика віком 14-15 років. На це натякає стан зубів мудрості та інші фізіологічні ознаки, про які дослідники дізналися завдяки КТ. Його зріст – 127 см. Під час муміфікації його мозок видалили через ніс, а череп накачали смолою. Усі життєво важливі органи видалили через розріз — крім серця, що залишилося у грудях.

Скани, на яких видно амулети і серце хлопчика, що збереглося (на нього вказує довга пряма стрілка) / N Saleem, SA Seddik, M el-Halwagy

На тілі та навколо нього виявлено 49 амулетів (30 із них золоті), що натякає на високе походження дитини. За це його охрестили «золотим хлопчиком».

Скани обличчя з різних ракурсів / SN Saleem, SA Seddik, M el-Halwagy

Конкретні амулети розмістили на певних місцях на тілі невипадково. У рот хлопчику помістили амулет із золотим язиком, який на думку дослідників, мав дозволити йому розмовляти в потойбіччі. Поруч із пенісом поклали амулет із двома пальцями, який мав приховати розріз від бальзамування.

Фото: SN Saleem, SA Seddik, Mel-Halwagy

На тілі були не лише амулети. На ногах хлопчика — пара скромних сандалів із папірусу. Ймовірно, вони були потрібні, щоб хлопчик міг вийти з труни. Крім того, згідно з ритуальною Книгою мертвих, померлий повинен одягнути чисті білі сандалії, щоб бути чистим і благочестивим, перш ніж читати описані в книзі заклинання.

Докладніші результати дослідження мумії опубліковані в журналі Frontiers in Medicine.



• не пропусти