Чому жінкам встановлюють правильні діагнози довше ніж чоловікам

592


Згідно досліджень данських вчених, жінкам призначають ефективне лікування значно пізніше від чоловіків. В середньому різниця складає 4 роки, при багатьох захворюваннях такий тривалий термін може стати вирішальним фактором у ефективності лікування.

У статті ми розповімо про причини складнощів при встановленні правильних діагнозів жінкам. А також вас чекають результати опитування серед жінок на тему: “Найгірша порада від лікаря”.

Ознака № 1: Всі хвороби від самотності

Звучить парадоксально, але саме на прийомі у гінеколога дівчата частіше за все стикаються зі стереотипною думкою лікарів. Наприклад, кожна 10-а жінка страждає від ендометріозу, але на діагностику цього та інших аутоімунних захворювань в середньому йде 8 років і для цього потрібно відвідати 5 лікарів. У чому ж проблема? Часто при скаргах на болі гінекологи рекомендують завести чоловіка і запевняють, що це – ліки від всіх жіночих хвороб:

  • Коли мене привезли в 1-шу міську лікарню з розривом яєчника, перше питання чергового гінеколога було: «Ви заміжня?» @Inga_Kudracheva
  • Мені якось від мігрені лікар порадив вийти заміж. m6lin6

Ознака № 2: Все «лікується» пологами

Якщо попередня проблема вирішилася і жінка знайшла постійного партнера, але здоров’я не покращилося, то друга за популярністю порада – народити дитину. Грамотні фахівці знають, що пологи не тільки не зціляють, а й є серйозним випробуванням навіть для здорового організму: післяпологова депресія, розвиток серцево-судинних захворювань, погіршення стану зубів, волосся, нігтів і багато іншого. Дитина – велика відповідальність. Їй необхідний відповідний догляд, матеріальне забезпечення і увага, і вона ніяк не може «замінити» діагностику і лікування:

  • Прийшла до трихолога дізнатися, чому у мене волосся випадає. Вона сказала: треба народжувати. Виявилося, заліза не вистачає. @InPearly
  • Ну мені ось пологи від безсоння порадили, наприклад. @himmellegem_e
  • У 19 років у мене були сильні болі через кісти яєчників. Лікар сказав, що вагітність повинна допомогти. nextxoxexit
  • Був період, коли мені від усього радили дітей. Цистит? «Треба завести дітей». Проблема із хребтом? «Вам допоможуть діти». Гайморит не проходить? «Народиш, і все мине». Але не допомогло. Може, я щось роблю не так? Hatial
  • Мені уролог сказав, що потрібно завагітніти, щоб моя трохи опущена нирка піднялася. Чи потрібно вагітність підтримувати протягом усього життя, щоб вона не опускалася, я уточнювати не стала. Iezilop
  • Захворіла дочка, 12 років. Температура, кашель, біль у горлі. Викликали лікаря. Прийшла жінка років 45-50, послухала, оглянула горло у дочки, подивилася на мене, на дочку, на кімнату і питає: «А у вас тільки одна дитина? Треба вам ще одну народити, і хворіти не будете, часу не буде». TekhiPondokhva

Друга дитина покликана вирішити проблеми, які з’явилися після поради народити першу. Але навіть одна вагітність, як говорилося вище, серйозне випробування для організму, а при другій ризик прояву старих і виникнення нових захворювань зростає у декілька разів.

Фахівці кажуть, що потрібно почекати як мінімум 18 місяців після народження першої дитини. При меншому терміні збільшується ризик передчасних пологів, а також у матері підвищується ймовірність повторних проявів захворювань, які з’явилися під час першої вагітності. Тому, перш ніж планувати неважливо яку по рахунку дитину, потрібно обов’язково пройти повне обстеження організму.

Якщо жінка уперта і продовжує відвідувати того ж лікаря, то в підсумку вона почує лекцію про те, що для жінки, що народила всі її проблеми абсолютно природні:

  • У мого гінеколога дві відмазки на скарги:
    1. «Ви ж не народжували – чого ви хотіли?»
    2. «Ви ж народжували – чого ви хотіли?» Bbk17
  • Через 3 дні після народження дочки я пішла на прийом через печію і задишку. Мені сказали повернутися через тиждень, щоб зробити УЗД мого жовчного міхура. За словами лікаря, «зазвичай після пологів виходять камені». Через 2 дні моя мама відвезла мене до лікарні, коли симптоми стали викликати нестерпний головний біль і я не могла дихати у положенні лежачи. У лікарні сказали, що я б померла через 12 годин через застійну серцеву недостатність. tottalytubular

Є багато хвороб і станів, які поширені серед жінок, але медицина не знає їх причини, тому частіше лікарі говорять: «У всіх так, даремно переживаєте». Наприклад, жінки у 4 рази частіше страждають від мігрені і хронічної втоми, в 3 рази частіше у них діагностуються аутоімунні розлади і в 2 рази частіше – хворобу Альцгеймера, ревматоїдний артрит і депресію.

Інша важлива проблема: лікарі не знають, як препарати реагують на жіночий організм. Довгі роки клінічні дослідження проводилися тільки на чоловіках: досліджувати ліки на чоловіках простіше і дешевше – у них немає менструального циклу, який би плутав аналізи. Тому жінкам призначають стандартні дози ліків, які розраховані на середню масу тіла і обмін речовин чоловіків, в зв’язку з чим можливі побічні ефекти або випадки передозування.

Ознака № 3: Час перестати себе накручувати

Прийнято вважати, що жінки більш емоційні і схильні все перебільшувати, у той час як чоловіки тримаються навіть у випадках найсильнішого болю. Дослідження показало, що жінки отримують знеболюючі препарати у відділеннях невідкладної допомоги в середньому на 16 хвилин пізніше від чоловіків. А також у жінок, які звернулися за допомогою з ознаками серцевої недостатності, менше шансів отримати повноцінне обстеження, адже серцевий напад частіше проявляється відмінними від чоловічих симптомами: жінки скаржаться на дискомфорт у шлунку, нудоту і біль у нижній щелепі. Тому їх відправляють або на прийом до психіатра, або додому з порадою не нервувати:

  • Скаржилася на раптову втрату свідомості. Наприклад, в транспорті. Сказали ходити пішки. @pankratievao
  • Пам’ятаю, коли я тільки почала підозрювати, що у мене проблеми, хотіла записатися до психіатра. Так ось він сказав: «Як, у такої юної панянки можуть бути якісь проблеми?» У підсумку до нього я так і не пішла, і слава богу! @tiger_magician
  • Моя тітка померла від панкреатиту в 52 роки, а моя мама померла від раку підшлункової залози в 44 роки. Приблизно через рік після того, як мама померла, я запитала лікаря, чи є які-небудь аналізи, які я могла б здати, щоб дізнатися заздалегідь, чи не виникне у мене спадкових проблем. Мені сказали: «Ну ми всі від чогось помремо». PoweredBySun
  • Була у онколога, консультувалася стосовно родимки дивної форми. Мені сказали, що треба народити, тоді у мене не буде часу розглядати своє тіло і переживати. @its_cow_which

Суспільна думка

  • Жінка частіше несе відповідальність не тільки за себе, але й за всю родину, і їй просто ніколи слідувати стандартній пораді: «Більше відпочивати і менше нервувати». Автори дослідження розповідають, що жінки із захворюваннями серця часто стикаються з відсутністю підтримки з боку близьких. Але найдивніше, що вони ще й відчувають провину за свою хворобу, яка не дає їм можливості піклуватися про інших так, як від них того вимагають.
  • Згідно з іншими дослідженнями, чоловікам у разі надзвичайної ситуації перехожі охочіше проведуть серцево-легеневу реанімацію, ніж жінкам. Справа в тому, що люди бояться надавати допомогу незнайомці: щоб «запустити» серце, необхідно розстебнути одяг і торкнутися грудей – і це головна причина сумнівів. За статистикою, тільки 39% жінок отримають допомогу при раптовій зупинці серця в громадському місці.
  • Ще одне дослідження говорить, що жінки, які страждають деменцією, не отримують необхідної допомоги у порівнянні з чоловіками. А саме: вони рідше відвідують лікаря, приймають невірні дози ліків, і ніхто з рідних за ними не стежить. А між тим 2/3 людей старші 80 років – жінки, і вони частіше страждають від слабоумства.
  • Дослідження показали, що навіть початкові симптоми хвороби у жінки значно збільшують ризик розлучення. А у хворих на рак матки ще менше шансів зберегти сім’ю.

Що робити з цією інформацією? Перестати приховувати або применшувати свої проблеми через страх здатися скиглієм або параноїком і уважніше ставитися до себе і до тих, хто поруч.

А ви або ваші знайомі стикалися з подібними ситуаціями?