5 варіантів куті для Святої вечері 24 грудня

93

Традиційно на Святвечір готують кутю — страву з цілих зерен пшениці, меду й маку. З часом інгредієнти змінюються в багатьох смаколиках: кутю на Святвечір теж можна приготувати з різних круп та з новими для вашої родини додатками.

Кутя — головна страва Святвечора, символ вічного життя, чистоти. Готувати цю страву варто зранку 24 грудня, аби вона настоялася до Святої вечері.

Кутю готують не один раз на рік, а три:

  1. У переддень Різдва на Святвечір 24 грудня роблять багату кутю з пшеницею, медом, маком, сухофруктами. Ця страва пісна, без масла, бо піст закінчується наступного дня.
  2. Перед Новим роком готують щедру кутю з маслом.
  3. На Водохреща подають голодну кутю з крупи й невеликої кількості цукру. У той час триває строгий піст.

Наші рецепти можна адаптувати під усі три вечері в родинному колі. Приготуйте хоча б раз на рік, аби традиція жила!

Кутя з пшениці з халвою

фото Depositphotos

Незвичайний варіант куті з халвою сподобається родині, в якій люблять горіхи. Кожна кутя має бути солодкою, а халва з різними смаками до цієї страви підійде ідеально.

Інгредієнти:

  • 0,5 кг пшениці.
  • 100 г маку.
  • 100 г цукру.
  • 50 г меду.
  • 100 г горіхів.
  • 100 г халви.

Приготування:

  1. Замочіть зерна пшениці на ніч. Тоді варіть пшеницю до м’якості у воді або узварі, це займе 40-60 хв.
  2. Запарте мак в окропі на 10 хв, зцідіть воду і перетріть у ступці. Тоді всипте цукор і знову перетріть.
  3. Горіхи почистьте, покришіть і за бажання злегка підсмажте на пательні.
  4. Пшеницю змішайте з маком, додайте мед, горіхи, халву. Регулюйте кількість меду до смаку.

Кутя з рисом і варенням

фото Depositphotos

Рис добре вбирає будь-які смаки, подобається дітям. Кутя з рису — смачний варіант страви, а в поєднанні з варенням точно здивує!

Інгредієнти:

  • 0,5 кг рису.
  • 100 г маку.
  • 100 г цукру.
  • 50 г меду.
  • 100 г ягідного варення.
  • 0,5 ч.л. кориці.

Приготування:

  1. Промийте рис холодною водою та зваріть у пропорції 3:1.
  2. Мак запарте окропом, залиште на 15 хв, перетріть у ступці, додайте цукор і ще раз перетріть.
  3. Змішайте рис, мак, мед, корицю та варення (вишневе, смородинове, порічкове, абрикосове). Перемішайте кутю і подавайте.

Кутя з гречкою

фото Depositphotos

Ароматна гречка готується швидше, ніж пшениця, і має специфічний запах. Можете додати до куті з гречки саме гречаний мед, щоб підкреслити смак.

Інгредієнти:

  • 0,5 кг гречки.
  • 100 г маку.
  • 100 г меду.
  • 100 г родзинок.
  • 50 г чорносливу.

Приготування:

  1. Гречку замочіть на ніч в холодній воді. До ранку крупа буде повністю готова.
  2. Мак залийте окропом й залиште на 10 хв. Тоді перетріть у ступці, додайте цукор і ще раз перетріть.
  3. Чорнослив і родзинки запарте окропом і залиште під кришкою на пів години. Чорнослив наріжте дрібним кубиком.
  4. Змішайте гречку, мак, сухофрукти та залиште настоюватися кутю до вечора.

Кутя з вишнями та булгуром

фото Depositphotos

Цей варіант сподобається людям, які хочуть зробити кутю з приємною кислинкою та свіжістю. Вишня чудово поєднується з маком, горіхами та медом, традиційними для куті.

Інгредієнти:

  • 0,5 кг булгуру.
  • 100 г меду.
  • 100 г маку.
  • 100 г цукру.
  • 100 г фундука.
  • 200 г вишень (заморожених або консервованих у своєму соку).

Приготування:

  1. Булгур відваріть до м’якості упродовж 15-20 хв та процідіть.
  2. Мак запарте в окропі на годину. Перетріть у ступці з цукром.
  3. Фундук почистьте і подрібніть ножем чи блендером.
  4. Змішайте булгур, мак, горіхи, мед та вишні, дайте настоятися 2-3 години.

Рідка кутя на узварі

фото Depositphotos

Рідка кутя на узварі — один із варіантів приготування традиційної страви. Якщо не любите мак та горіхи, але приготувати головну страву Святвечора бажаєте, цей найпростіший та все одно смачний спосіб.

Інгредієнти:

  • 0,5 кг пшениці.
  • 100 г родзинок.
  • 100 г меду.
  • 0,3 л узвару.

Приготування:

  1. Приготуйте узвар: зваріть суміш сушених яблук, груш, чорносливу, ягід та залиште настоятися на ніч.
  2. Пшеницю намочіть на ніч. Наступного дня варіть на невеликому вогні 30-40 хв до м’якості.
  3. Запарте окропом родзинки на пів години.
  4. Змішайте пшеницю, мед, родзинки та залийте кутю узваром, залиште настоюватися на кілька годин. Можна додати фрукти та ягоди, з яких варили узвар.

Лайфхаки приготування куті

  • Традиційно мак перетирали в макітрі, а ви можете це зробити в ступці, кавомолці, ручному млинку, кухонному комбайні, чаші блендера або купити готову макову начинку.
  • Обов’язково скуштуйте мак, він не має бути гірким.
  • Експериментуйте зі способами приготування куті: страву можна варити, запікати в горщиках у духовці, готувати в мультиварці.
  • Мед можна замінити на цукор, кленовий сироп, стевію, варення.
  • Змінюйте пропорцію крупи й додатків до смаку. Можете додавати більше/менше горіхів, меду, маку.

У кожної української родини власний рецепт приготування куті. Додавайте улюблені інгредієнти, робіть «багату» кутю на Святвечір красивою і кольоровою. Головне — не передайте куті меду в прямому й переносному значенні!



• не пропусти