Азійська кухня: 5 простих рецептів для приготування вдома

2559

Азійська кухня: 5 простих рецептів для приготування вдома

Страви азійської кухні мають насичені смаки та можуть здатися складними у приготуванні. Насправді ж будь-яку страву можна приготувати і вдома, просто спочатку перейнятися звичаями народів Східної півкулі та запастися спеціями з тих країв. Саме використання гострих прянощів, маринадів, різних видів локшини й необробленого рису допоможуть відчути пікантні й специфічні азійські смаки.

Які азійські страви приготувати на українській кухні? Зібрали 5 простих рецептів.

1. Спрінг-роли з креветками

Спрінг-роли з креветками
фото Depositphotos

З рисовим папером легко працювати, просто трохи намочивши. Спрінг-роли — наче азійський варіант шаурми. Що б ви туди не загорнули, буде смачно. Тож спробуйте спрінг-роли просто з овочами, м’ясом або рибою.

Інгредієнти:

  • 6 шт. рисового паперу.
  • 12 креветок (великих можна 6).
  • 1 огірок.
  • 1 солодкий перець.
  • 1 морква.
  • 3 листи салату.
  • 1 манго.
  • Пучок кінзи.

Приготування:

  1. Усі овочі та манго помити, посушити та нарізати тонкими, однаковими смужками.
  2. Листя салату можна розрізати смужками або лишити цілими.
  3. Креветки почистьте і відваріть у підсоленій воді 2-3 хвилини. Розріжте їх навпіл.
  4. Підготуйте тарілку з теплою водою. Вмочайте туди рисовий папір на кілька секунд перед тим, як формувати рол.
  5. Викладіть рисовий папір на дошку чи стіл. На край складіть начинку: по декілька смужок усіх овочів, манго, салат, а зверху шматочки креветок. Туго скручуйте рол: зробіть кілька обертів до середини листка, тоді підкладіть папір з боків і закрутіть до кінця. Подавайте з соєвим або кисло-солодким гострим соусом.

2. Смажені банани в клярі

Смажені банани в клярі
фото Depositphotos

Сам банан чудово прижився в Україні, а ось страв із нього готують дуже мало. Найкраща доля для перестиглих бананів — посмажити їх у клярі. Приготувати такі снеки зможе навіть той, в кого раціон складається з локшини швидкого приготування.

Інгредієнти:

  • 2 банани.
  • 1 яйце.
  • 2 ст. л. пшеничного та 1 ст. л. рисового борошна.
  • 1 ст. л. молока.
  • 1 ст. л. цукру.
  • 0,5 ч. л. кориці.
  • Олія для фритюру.

Приготування:

  1. Змішайте яйця, молоко, цукор, корицю, борошно та збийте міксером до консистенції сметани.
  2. Банани почистьте і наріжте однаковими шматочками.
  3. Поставте розігріватися олію в каструлі.
  4. Коли олія гаряча, вмочайте банани у кляр та обсмажуйте до золотистої скоринки 3-4 хвилини. Перевертайте банани для рівномірного обсмажування. Готові банани покладіть на паперовий рушник, щоб забрати залишки олії. Подавайте з шоколадним соусом, медом, варенням чи кульками морозива.

3. Курка в кисло-солодкому соусі

Курка в кисло-солодкому соусі
фото Depositphotos

Ніжна і соковита курочка в пікантному соусі — одна з найпопулярніших страв азійської кухні. Страву просто готувати, але ще простіше їсти. Додайте гарнір з рису чи овочів — і повноцінний обід для дому чи з собою готовий.

Інгредієнти:

  • 3 філе гомілок (можна купити готове або зняти з гомілок).
  • 1 болгарський перець.
  • 2 цибулини.
  • 3 ст. л. цукру.
  • 1 ст. л. кукурудзяного крохмалю.
  • 3 ст. л. соєвого соусу.
  • 2 ст. л. рисового оцту.
  • 0,5 невеликого перцю чилі.
  • 20 г свіжого імбиру.

Приготування:

  1. Наріжте м’ясо невеликими шматочками. Посоліть і поперчіть. Розігрійте сковороду і обсмажте курку до золотистості на невеликій кількості олії.
  2. Дрібним кубиком наріжте солодкий перець, цибулю, дуже дрібно чилі та імбир. Також обсмажте 2-3 хв і з’єднайте з куркою.
  3. Приготуйте кисло-солодкий соус: змішайте соєвий соус, рисовий оцет, цукор, 100 г води та крохмаль. Збийте його та влийте на сковорідку до курки з овочами.
  4. Протушкуйте курку з соусом 5-10 хв та подавайте з гарніром.

4. Фунчоза з яловичиною та овочами

Фунчоза з яловичиною та овочами
фото Depositphotos

Фунчозу часто називають рисовою локшиною, але насправді її виготовляють із бобів мунг. Скляну локшину можна додавати в супи, спрінг-роли, використовувати для приготування закусок та воку.

Інгредієнти:

  • 100 г фунчози.
  • 150 г яловичини.
  • 1 солодкий перець.
  • 1 цибулина.
  • 1 морквина.
  • 3-4 зубчики часнику.
  • 100 г грибів шиїтаке або печериць.
  • 2 ст. л. соєвого соусу.

Приготування:

  1. Яловичину, перець, моркву, цибулю, гриби наріжте тонкими смужками.
  2. Розігрійте на сковороді олію, обсмажте яловичину. Швидко перемішуйте м’ясо, щоб смужки стали золотистими з усіх боків.
  3. Додайте на пательню моркву і обсмажуйте до м’якості, тоді по черзі додайте перець, цибулю та гриби, дрібно нарізаний часник. За бажання додайте трохи чилі.
  4. В окремій каструлі закип’ятіть воду та варіть фунчозу впродовж 3-4 хв. Тоді відкиньте на сито і промийте холодною водою, щоб фунчоза не злипалася.
  5. Додайте локшину до овочів та добре перемішайте, додайте соєвий соус. Обсмажуйте ще 5 хв усе разом. Подавайте одразу

5. Том Ям з креветками

Том Ям з креветками
фото Depositphotos

Як в Україні є безліч рецептів борщу, так у тайців традиційного супу Том Ям Кунг. Суп готують з куркою, рибою або морепродуктами. Він має гострий, яскравий смак завдяки пасті Том Ям. Нехай вас не лякає кількість інгредієнтів, бо готувати суп просто.

Інгредієнти:

  • 200 г креветок.
  • 300 г грибів шиїтаке, глив або печериць.
  • 1 лайм.
  • 20 г свіжого імбиру.
  • 1 перець чилі.
  • 1 цибулина.
  • 3 зубчики часнику.
  • 1 лемонграс.
  • Пучок кінзи.
  • Рибний соус (паста Том Ям).

Приготування:

  • Креветки почистьте від панцирів і зніміть вени в хвостиках. Панцирі та голови поставте варитися в 1,5 л води на 10-15 хв.
  • Гриби наріжте слайсами або залиште шапочки цілими.
  • З лайма натріть цедру. Імбир наріжте пластинами.
  • Цибулю, чилі, часник наріжте маленьким кубиком. Обсмажте на сковорідці декілька хвилин. Все це перебийте у блендері й додайте до бульйону (попередньо витягши панцирі).
  • До бульйону додайте лемонграс, гриби, цедру, імбир та креветки. Доведіть до кипіння й варіть ще 10-15 хв. Вкінці введіть 2 ст. л. рибного соусу та проваріть ще 5 хв. Перед подачею додайте сік лайма та подрібнену кінзу.

Укінці відрегулюйте кислоту, гостроту й насиченість бульйону так, як смакує саме вам.

Рецепти азійської кухні з цієї добірки допоможуть відкрити частинку східних смаків та здивувати близьких. Готуйте незвичайні страви, щоб відкривати світ і розбавляти сірі будні. Збережіть ці покрокові рецепти, і у вас усе вийде!

автор Катя Вогник спеціально для vsviti.com.ua