Як смачно приготувати свинячі реберця: 8 оригінальних рецептів

29717

Як смачно приготувати свинячі реберця: 8 оригінальних рецептів

Свинячі реберця – продукт універсальний та надзвичайно смачний. З них можна варити наваристі супи, їх можна запікати, тушкувати, маринувати в гострих прянощах, смажити, коптити і так далі. Крім того, це відносно недороге м’ясо, набагато доступніше за ту ж вирізку, тому і експериментувати з ними можна частіше. А ще ребра запросто можна їсти руками, відчуваючи їхню плоть і текстуру, — що як мінімум приємно, хоч би що вам казали фахівці зі столового етикету.

Ми вибрали вісім оригінальних рецептів, де свинячі ребра відіграють важливу роль.

Найніжніші свинячі ребра, запечені в духовці

Найніжніші свинячі ребра, запечені в духовці

М’ясо кілька годин запікається за невеликої температури, так що дуже легко відокремлюється від кісток і буквально тане в роті. Як ідеальне доповнення можна приготувати гострий соус на основі кетчупу.

Інгредієнти для запікання:

  • Свинячі реберця 1 кг
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком

Інгредієнти для соусу:

  • Ріпчаста цибуля ½ штуки
  • Рослинна олія 1 ст. ложка
  • Мелений кмин ½ ч. ложки
  • Кетчуп 120 мл
  • Соус чилі 1 ст. ложка
  • Коричневий цукор 2 ст. ложки
  • Яблучний оцет 1 ст. ложка
  • Сіль за смаком

Приготування:

  1. З ребер зніміть тонку плівку, а потім протріть їх і підсушіть.
  2. З усіх боків натріть ребра солі і перцем, а потім викладіть у форму для запікання м’ясною стороною вгору. Якщо пласти ребер не влазять у форму повністю, розділіть їх на частини.
  3. Щільно накрийте форму фольгою та запікайте реберця приблизно 3–3½ години при температурі 135 °С.
  4. Подрібніть цибулю і протягом 5-8 хвилин обсмажте в олії на середньому вогні. Посипте кмином і готуйте ще 30 секунд.
  5. У ту ж сковороду додайте кетчуп, чилі, цукор, оцет та сіль. Перемішайте та готуйте ще 2 хвилини.
  6. Дістаньте реберця з духовки, зніміть фольгу і змастіть соусом свинину. Поверніть у духовку ще на 3-5 хвилин до утворення апетитної скоринки.

Закарпатський суп Бограч з реберцями

Закарпатський суп Бограч з реберцями

У цієї наваристої страви з м’яса та овочів дуже насичений смак. Завдяки паприці аромат виходить незрівнянним.

Інгредієнти:

  • М’ясо яловичини 600-800 г
  • Свинячі ребра 600-800 г
  • Картопля 4-5 штук
  • Морква 2-3 штуки
  • Болгарські перці 3 штуки
  • Помідори 3-4 штуки
  • Ріпчаста цибуля 2-3 штуки
  • Часник 4 зубчики
  • Рослинна олія 3 ст. ложки
  • Молота паприка 1 ст. ложка
  • Яловичий бульйон або вода 3 л
  • Гострий перець 1 штука
  • Сіль за смаком
  • Зелень за смаком

Приготування:

  1. М’ясо, картоплю, моркву, перець та помідори наріжте середніми шматочками, цибулю – невеликими. Часник подрібніть.
  2. У казані розігрійте олію на вогні вище за середній. Протягом кількох хвилин обсмажте цибулю. Посипте паприкою та перемішайте.
  3. Наріжте м’ясо та ребра на шматки та додайте у казан і підрум’яньте з усіх боків.
  4. Закиньте моркву, через 2-3 хвилини перець, ще через стільки ж помідори. Готуйте все разом ще дві хвилини.
  5. Залийте бульйоном, щоб він повністю покрив м’ясо. Додайте цілий гострий перець. Після закипання зменшіть вогонь до невеликого та тушкуйте приблизно 1 годину.
  6. Викладіть картоплю у казан. Влийте бульйон і трохи посоліть. Після закипання варіть 30 хвилин.
  7. Зніміть суп із вогню і додайте в нього рубаний часник. Перемішайте, накрийте кришкою та залиште на 15–20 хвилин.

Тушковані свинячі ребра з медом та соєвим соусом

Тушковані свинячі ребра з медом та соєвим соусом

Солодкий меду в поєднанні з яскравим соусом роблять смак м’яса особливо насиченим.

Інгредієнти:

  • Свинячі ребра 500 г
  • Сіль 1 ч. ложка
  • Мука 1 ст. ложка
  • Рослинна олія 2 ст. ложки
  • Коричневий цукор 2 ч. ложки
  • Вода 300 мл
  • Соєвий соус 80 мл
  • Мед 1 ст. ложка

Приготування:

  1. Ребра розріжте по м’якоті. Посоліть і посипте борошном.
  2. У сковороді розігрійте олію на середньому вогні. Злегка підрум’яніть м’ясо з усіх боків. Посипте цукром і готуйте приблизно 2 хвилини.
  3. Гарячу воду з’єднайте з соєвим соусом та медом. Влийте в сковороду та доведіть до кипіння.
  4. Зменшіть вогонь до невеликого, прикрийте кришкою і тушкуйте приблизно 1 год.

Бігос

Бігос

Традиційна страва польської, литовської та української кухні з двох видів капусти, копченостей і чорносливу має неймовірний аромат і насичений смак.

Інгредієнти:

  • Свинина 500 г
  • Копчені ребра 200 г
  • Білокачанна капуста 600 г
  • Квашена капуста 400 г
  • Олія 2 ст. ложки
  • Цибуля 1 штука
  • Морква 1 штука
  • Томатна паста 40 г
  • Вода 150 мл
  • Сіль за смаком
  • Молотий чорний перець за смаком
  • Чорнослив 70 г
  • Запашний перець горошком 3 штуки
  • Лаврове листя 3 штуки

Приготування:

  • Свинину наріжте невеликими шматочками і обсмажте на олії в каструлі з товстим дном до золотистої скоринки за 7-8 хвилин.
  • Цибулю очистіть і подрібніть. Моркву очистіть і наріжте півкубками. Свіжу капусту нашаткуйте.
  • Додайте до свинини цибулю та моркву, перемішайте та обсмажуйте все 5–6 хвилин до м’якості овочів.
  • Ребра або інші копченості порубайте. Квашену капусту злегка відіжміть від розсолу.
  • Додайте в каструлю ребра, томатну пасту, воду, сіль та чорний перець до смаку і добре перемішайте. Просмажте овочі з м’ясом протягом 2-3 хвилин.
  • Викладіть туди свіжу та квашену капусту, перемішайте, накрийте кришкою та готуйте на невеликому вогні 30 хвилин.
  • Чорнослив залийте гарячою водою на 5-10 хвилин, обсушіть. Розріжте навпіл і додайте разом із запашним перцем і лавровим листом до капусти. Протушкуйте бігус ще 10 хвилин.

Свинячі ребра з картоплею в духовці

Свинячі ребра з картоплею в духовці

М’ясо та картопля – відмінне поєднання, а з томатним соусом виходить ще апетитнішим.

Інгредієнти:

  • Картопля 800-900 г
  • Ріпчаста цибуля 1 штука
  • Морква 1 штука
  • Часник 2 зубчики
  • Олія 2 ст. ложки
  • Свинячі ребра 800 г
  • Томатний соус 100-150 г
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Вода 200-250 мл

Приготування:

  1. Картоплю наріжте великими шматочками, цибулю – дрібними. Моркву натріть на великій тертці. Часник пропустіть через прес.
  2. У сковороді розігрійте олію на середньому вогні. За кілька хвилин злегка підрум’яньте ребра і викладіть.
  3. Закиньте цибулю з морквою і обсмажуйте до м’якості. Додайте часник і готуйте ще пів хвилини.
  4. Викладіть в сковороду томатний соус, додайте сіль і перець. Перемішайте та залийте гарячою водою. Залишіть на вогні на 1-2 хвилини.
  5. Викладіть у форму для запікання картоплю та ребра. Залийте соусом, що вийшов. Накрийте кришкою або фольгою.
  6. Відправте в розігріту до 180°С приблизно 1 годину.

Свинячі ребра, запечені з чорносливом

Свинячі ребра, запечені з чорносливом

Сухофрукти надають соковитому запеченому м’ясу легкий кисло-солодкий смак та чудовий аромат.

Інгредієнти:

  • Свинячі ребра 700 г
  • Олія 1 ст. ложка
  • Чорнослив 150 г
  • Сіль за смаком
  • Мелений чорний перець ½ ч. ложки
  • Мелений сушений часник ½ ч. ложки
  • Вода 200 мл

Приготування:

  1. Розігрійте духовку до 180°С. Ребра крупно наріжте. У сковороді розігрійте олію.
  2. Обсмажте ребра з усіх боків на сильному вогні до рум’яної скоринки протягом 7-8 хвилин. Чорнослив промийте теплою водою.
  3. У глибоку форму для запікання викладіть м’ясо та чорнослив, додайте сіль та спеції, влийте гарячу воду.
  4. Форму накрийте кришкою чи фольгою. Запікайте ребра до м’якості 1 годину.

Свинячі ребра, тушковані з квашеною капустою

Свинячі ребра, тушковані з квашеною капустою

Овочі та томатна паста роблять смак страви дуже насиченим.

Інгредієнти:

  • Свинячі ребра 800-900 г
  • Квашена капуста 800-900 г
  • Вода 500-600 мл
  • Ріпчаста цибуля 1 штука
  • Часник 1–2 зубчики
  • Олія 2 ст. ложки
  • Томатна паста 1-2 ст. ложки
  • Мелений коріандр ½ ч. ложки
  • Лавровий лист 1-2 штуки
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком

Приготування:

  1. Цибулю розріжте на невеликі шматочки, ребра – на сегменти по м’якоті. Часник пропустіть через прес.
  2. У глибокій сковороді розігрійте олію на середньому вогні. Підсмажте ребра з усіх боків до рум’янця.
  3. Додайте цибулю і готуйте 4-5 хвилин. Закиньте часник і обсмажуйте півхвилини, щоб з’явився аромат.
  4. Перемішайте все з томатною пастою та коріандром. Залишіть на вогні ще на 1-2 хвилини.
  5. Додайте капусту та лавровий листок. Перемішайте. Залийте гарячою водою. Додайте капусту разом із соком, якщо хочете отримати більш насичений смак.
  6. Після закипання накрийте кришкою і тушкуйте на помірному вогні приблизно півтори години. За 15 хвилин до готовності посоліть і поперчіть. Якщо потрібно, додайте трохи води під час приготування.

Свинячі ребра в медово-гірчичному соусі

Свинячі ребра в медово-гірчичному соусі

Вони виходять красивими, рум’яними, ароматними та неймовірно смачними.

Інгредієнти:

  • Свинячі ребра 600-800 г
  • Олія 100 мл
  • Мед 3 ст. ложки
  • Гірчиця 1 ст. ложка
  • Кетчуп 3 ст. ложки
  • Сіль за смаком
  • Апельсиновий сік 200 мл
  • Мелений чорний перець за смаком
  • Можна додати Соєвий соус за смаком

Приготування:

  1. Промийте ребра і, якщо потрібно, порубайте їх на шматочки вздовж кісток.
  2. Збийте віночком олію з медом. Додайте гірчицю, кетчуп, сіль, перець та сік. За бажанням можна додати соєвий соус.
  3. Покрийте ребра соусом і смажте на сковороді близько 20-25 хвилин, перевертаючи кожні 5 хвилин і поливаючи соусом.
  4. Ребра будуть ще смачнішими, якщо попередньо замаринувати їх у цьому соусі на 1–2 години.