Свинячі реберця – продукт універсальний та надзвичайно смачний. З них можна варити наваристі супи, їх можна запікати, тушкувати, маринувати в гострих прянощах, смажити, коптити і так далі. Крім того, це відносно недороге м’ясо, набагато доступніше за ту ж вирізку, тому і експериментувати з ними можна частіше. А ще ребра запросто можна їсти руками, відчуваючи їхню плоть і текстуру, — що як мінімум приємно, хоч би що вам казали фахівці зі столового етикету.
Ми вибрали вісім оригінальних рецептів, де свинячі ребра відіграють важливу роль.
Найніжніші свинячі ребра, запечені в духовці
М’ясо кілька годин запікається за невеликої температури, так що дуже легко відокремлюється від кісток і буквально тане в роті. Як ідеальне доповнення можна приготувати гострий соус на основі кетчупу.
Інгредієнти для запікання:
- Свинячі реберця 1 кг
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
Інгредієнти для соусу:
- Ріпчаста цибуля ½ штуки
- Рослинна олія 1 ст. ложка
- Мелений кмин ½ ч. ложки
- Кетчуп 120 мл
- Соус чилі 1 ст. ложка
- Коричневий цукор 2 ст. ложки
- Яблучний оцет 1 ст. ложка
- Сіль за смаком
Приготування:
- З ребер зніміть тонку плівку, а потім протріть їх і підсушіть.
- З усіх боків натріть ребра солі і перцем, а потім викладіть у форму для запікання м’ясною стороною вгору. Якщо пласти ребер не влазять у форму повністю, розділіть їх на частини.
- Щільно накрийте форму фольгою та запікайте реберця приблизно 3–3½ години при температурі 135 °С.
- Подрібніть цибулю і протягом 5-8 хвилин обсмажте в олії на середньому вогні. Посипте кмином і готуйте ще 30 секунд.
- У ту ж сковороду додайте кетчуп, чилі, цукор, оцет та сіль. Перемішайте та готуйте ще 2 хвилини.
- Дістаньте реберця з духовки, зніміть фольгу і змастіть соусом свинину. Поверніть у духовку ще на 3-5 хвилин до утворення апетитної скоринки.
Закарпатський суп Бограч з реберцями
У цієї наваристої страви з м’яса та овочів дуже насичений смак. Завдяки паприці аромат виходить незрівнянним.
Інгредієнти:
- М’ясо яловичини 600-800 г
- Свинячі ребра 600-800 г
- Картопля 4-5 штук
- Морква 2-3 штуки
- Болгарські перці 3 штуки
- Помідори 3-4 штуки
- Ріпчаста цибуля 2-3 штуки
- Часник 4 зубчики
- Рослинна олія 3 ст. ложки
- Молота паприка 1 ст. ложка
- Яловичий бульйон або вода 3 л
- Гострий перець 1 штука
- Сіль за смаком
- Зелень за смаком
Приготування:
- М’ясо, картоплю, моркву, перець та помідори наріжте середніми шматочками, цибулю – невеликими. Часник подрібніть.
- У казані розігрійте олію на вогні вище за середній. Протягом кількох хвилин обсмажте цибулю. Посипте паприкою та перемішайте.
- Наріжте м’ясо та ребра на шматки та додайте у казан і підрум’яньте з усіх боків.
- Закиньте моркву, через 2-3 хвилини перець, ще через стільки ж помідори. Готуйте все разом ще дві хвилини.
- Залийте бульйоном, щоб він повністю покрив м’ясо. Додайте цілий гострий перець. Після закипання зменшіть вогонь до невеликого та тушкуйте приблизно 1 годину.
- Викладіть картоплю у казан. Влийте бульйон і трохи посоліть. Після закипання варіть 30 хвилин.
- Зніміть суп із вогню і додайте в нього рубаний часник. Перемішайте, накрийте кришкою та залиште на 15–20 хвилин.
Тушковані свинячі ребра з медом та соєвим соусом
Солодкий меду в поєднанні з яскравим соусом роблять смак м’яса особливо насиченим.
Інгредієнти:
- Свинячі ребра 500 г
- Сіль 1 ч. ложка
- Мука 1 ст. ложка
- Рослинна олія 2 ст. ложки
- Коричневий цукор 2 ч. ложки
- Вода 300 мл
- Соєвий соус 80 мл
- Мед 1 ст. ложка
Приготування:
- Ребра розріжте по м’якоті. Посоліть і посипте борошном.
- У сковороді розігрійте олію на середньому вогні. Злегка підрум’яніть м’ясо з усіх боків. Посипте цукром і готуйте приблизно 2 хвилини.
- Гарячу воду з’єднайте з соєвим соусом та медом. Влийте в сковороду та доведіть до кипіння.
- Зменшіть вогонь до невеликого, прикрийте кришкою і тушкуйте приблизно 1 год.
Бігос
Традиційна страва польської, литовської та української кухні з двох видів капусти, копченостей і чорносливу має неймовірний аромат і насичений смак.
Інгредієнти:
- Свинина 500 г
- Копчені ребра 200 г
- Білокачанна капуста 600 г
- Квашена капуста 400 г
- Олія 2 ст. ложки
- Цибуля 1 штука
- Морква 1 штука
- Томатна паста 40 г
- Вода 150 мл
- Сіль за смаком
- Молотий чорний перець за смаком
- Чорнослив 70 г
- Запашний перець горошком 3 штуки
- Лаврове листя 3 штуки
Приготування:
- Свинину наріжте невеликими шматочками і обсмажте на олії в каструлі з товстим дном до золотистої скоринки за 7-8 хвилин.
- Цибулю очистіть і подрібніть. Моркву очистіть і наріжте півкубками. Свіжу капусту нашаткуйте.
- Додайте до свинини цибулю та моркву, перемішайте та обсмажуйте все 5–6 хвилин до м’якості овочів.
- Ребра або інші копченості порубайте. Квашену капусту злегка відіжміть від розсолу.
- Додайте в каструлю ребра, томатну пасту, воду, сіль та чорний перець до смаку і добре перемішайте. Просмажте овочі з м’ясом протягом 2-3 хвилин.
- Викладіть туди свіжу та квашену капусту, перемішайте, накрийте кришкою та готуйте на невеликому вогні 30 хвилин.
- Чорнослив залийте гарячою водою на 5-10 хвилин, обсушіть. Розріжте навпіл і додайте разом із запашним перцем і лавровим листом до капусти. Протушкуйте бігус ще 10 хвилин.
Свинячі ребра з картоплею в духовці
М’ясо та картопля – відмінне поєднання, а з томатним соусом виходить ще апетитнішим.
Інгредієнти:
- Картопля 800-900 г
- Ріпчаста цибуля 1 штука
- Морква 1 штука
- Часник 2 зубчики
- Олія 2 ст. ложки
- Свинячі ребра 800 г
- Томатний соус 100-150 г
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Вода 200-250 мл
Приготування:
- Картоплю наріжте великими шматочками, цибулю – дрібними. Моркву натріть на великій тертці. Часник пропустіть через прес.
- У сковороді розігрійте олію на середньому вогні. За кілька хвилин злегка підрум’яньте ребра і викладіть.
- Закиньте цибулю з морквою і обсмажуйте до м’якості. Додайте часник і готуйте ще пів хвилини.
- Викладіть в сковороду томатний соус, додайте сіль і перець. Перемішайте та залийте гарячою водою. Залишіть на вогні на 1-2 хвилини.
- Викладіть у форму для запікання картоплю та ребра. Залийте соусом, що вийшов. Накрийте кришкою або фольгою.
- Відправте в розігріту до 180°С приблизно 1 годину.
Свинячі ребра, запечені з чорносливом
Сухофрукти надають соковитому запеченому м’ясу легкий кисло-солодкий смак та чудовий аромат.
Інгредієнти:
- Свинячі ребра 700 г
- Олія 1 ст. ложка
- Чорнослив 150 г
- Сіль за смаком
- Мелений чорний перець ½ ч. ложки
- Мелений сушений часник ½ ч. ложки
- Вода 200 мл
Приготування:
- Розігрійте духовку до 180°С. Ребра крупно наріжте. У сковороді розігрійте олію.
- Обсмажте ребра з усіх боків на сильному вогні до рум’яної скоринки протягом 7-8 хвилин. Чорнослив промийте теплою водою.
- У глибоку форму для запікання викладіть м’ясо та чорнослив, додайте сіль та спеції, влийте гарячу воду.
- Форму накрийте кришкою чи фольгою. Запікайте ребра до м’якості 1 годину.
Свинячі ребра, тушковані з квашеною капустою
Овочі та томатна паста роблять смак страви дуже насиченим.
Інгредієнти:
- Свинячі ребра 800-900 г
- Квашена капуста 800-900 г
- Вода 500-600 мл
- Ріпчаста цибуля 1 штука
- Часник 1–2 зубчики
- Олія 2 ст. ложки
- Томатна паста 1-2 ст. ложки
- Мелений коріандр ½ ч. ложки
- Лавровий лист 1-2 штуки
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
Приготування:
- Цибулю розріжте на невеликі шматочки, ребра – на сегменти по м’якоті. Часник пропустіть через прес.
- У глибокій сковороді розігрійте олію на середньому вогні. Підсмажте ребра з усіх боків до рум’янця.
- Додайте цибулю і готуйте 4-5 хвилин. Закиньте часник і обсмажуйте півхвилини, щоб з’явився аромат.
- Перемішайте все з томатною пастою та коріандром. Залишіть на вогні ще на 1-2 хвилини.
- Додайте капусту та лавровий листок. Перемішайте. Залийте гарячою водою. Додайте капусту разом із соком, якщо хочете отримати більш насичений смак.
- Після закипання накрийте кришкою і тушкуйте на помірному вогні приблизно півтори години. За 15 хвилин до готовності посоліть і поперчіть. Якщо потрібно, додайте трохи води під час приготування.
Свинячі ребра в медово-гірчичному соусі
Вони виходять красивими, рум’яними, ароматними та неймовірно смачними.
Інгредієнти:
- Свинячі ребра 600-800 г
- Олія 100 мл
- Мед 3 ст. ложки
- Гірчиця 1 ст. ложка
- Кетчуп 3 ст. ложки
- Сіль за смаком
- Апельсиновий сік 200 мл
- Мелений чорний перець за смаком
- Можна додати Соєвий соус за смаком
Приготування:
- Промийте ребра і, якщо потрібно, порубайте їх на шматочки вздовж кісток.
- Збийте віночком олію з медом. Додайте гірчицю, кетчуп, сіль, перець та сік. За бажанням можна додати соєвий соус.
- Покрийте ребра соусом і смажте на сковороді близько 20-25 хвилин, перевертаючи кожні 5 хвилин і поливаючи соусом.
- Ребра будуть ще смачнішими, якщо попередньо замаринувати їх у цьому соусі на 1–2 години.