7 оригінальних рецептів різної куті, яку варто приготувати на Різдво

1216

Цього року ми зібрали для вас 7 різних рецептів найголовнішої традиційної страви зими — різдвяної куті. Всі ці рецепти не прості, а з додатками, які ви могли не поєднувати в куті раніше. Також, залежно від того, готуєте кутю щедру чи пісну, ви можете міняти в стравах вершкове масло на рослинне, чи навпаки, рослинні вершки на звичайні.

Обирайте кутю собі до смаку: тут зібрані рецепти навіть для найбільш лінивих кулінарів!

№1: Пшенична кутя з маслом та курагою

фото Depositphotos

Що треба: 250 г пшениці, 60 г вершкового масла або олії, по 2 ст.л маку та меду, по 60 г волоських горіхів та родзинок, 1 лимон, 10 г кореня імбиру, 100-110 г кураги.

Як приготувати:

Пшеницю потрібно ще з вечора залити водою і залишити на ніч розбухати. Потім, промити її та поставити на 30 хвилин варитися у свіжій воді.

Поки каша ще тепла, додайте в неї вершкового масла та добре розмішайте. Далі, наріжте курагу кубиками, додайте родзинки, натріть імбир та цедру лимона. Все це замішайте разом з маком та подрібненими горіхами й додайте до каші. Зверху можна приправити кутю лимонним соком та поставити в холодильник на 2 години, щоб страва настоялася.

№2 Кутя з булгура, з цукатами та горіхами

фото Depositphotos

Що треба: 200 г булгура, 50 мл вершків, 70 мл меду, 150 г різних цукатів, 20 мл рому або іншого міцного алкоголю. По 50 г волоських горіхів та кеш’ю, 1 апельсин. На смак: спеції, такі як кориця чи імбир.

Як приготувати:

Булгур відварити (близько 20 хвилин), тим часом залити всі цукати ромом та вершками. Горіхи подрібнити та підсмажити на сковорідці. З апельсина натерти цедру та вичавити сік. Поки горіхи ще теплі, змішати їх з медом та спеціями, а також додати цедру.

Готову кашу змішати з апельсиновим соком, дати настоятися 5-10 хвилин, потім додати всі інші компоненти страви. Горіхи можна викласти поверх куті.

№3 Кутя рисова з ягодами та маком

фото Depositphotos

Що треба: 100 г маку, 100 г меду (або взяти кленовий сироп), 300-350 г рису, 150 мл рослинного молока, вишні без кісточки (можна заморожені), пластівці мигдалю.

Як приготувати:

Мак замочити окропом, потім злити воду. Збити в чаші блендера мак з медом. Додати цю суміш до молока (найкраще смакуватиме кокосове). Рис відварити та охолодити, замішати з маковою сумішшю.

Вишні проварити з цукром чи медом, щоб з них витік зайвий сік. Додати їх поверх куті та прикрасити страву мигдалевими пластівцями.

№4 Кутя пшенична з яблуками та спеціями

фото Depositphotos

Що треба: 3 яблука, 1 склянка пшеничної каші, ½ склянки волоських горіхів, 70 г меду. На смак: кориця та мускатний горіх. Також, 50 г вершкового масла та ванільний цукор.

Як приготувати:

Пшеничну кашу замочити на ніч, а потім промити, залити свіжою водою та поставити варитися. Поки вариться каша, взяти яблука, почистити їх від шкірки та нарізати великими кубиками. Змішати яблука в каструлі з усіма спеціями та медом, додати ванільний цукор та вершкове масло. Тушкувати цю суміш на слабкому вогні, поки яблука не розм’якнуть повністю.

Горіхи підсмажити на сухій сковорідці та подрібнити. Кашу охолодити, потім змішати з яблуками та посипати горіхами.

№5 Кутя для тих, хто слідкує за фігурою

фото Depositphotos

Що треба: 1/2 склянки кіноа, 1 чашка соєвого молока (можна купити готове мигдалеве, рисове чи вівсяне), 100 мл води, 150 г маку. Також, по дрібці мускатного горіха, кориці, імбиру сушеного. По 2 ч.л меду, сушеної журавлини, сушених вишень.

Як приготувати:

Мак залити окропом на 1 годину, а потім злити воду та перебити мак в блендері. Кіноа змішати з молоком та водою, довести до кипіння, додати всі прянощі. Варити кашу 20 хвилин на мінімальному вогні, помішуючи.

У готову кашу додати сушені ягоди та мед. Можна додати до неї замочене в воді насіння чіа або запарений льон

№6 Кутя з фундуком та гарбузом

фото Depositphotos

Що треба: 200 г каші кус-кус, 100 г фундука, 300 г гарбуза, 50 мл вершків, 100 г меду. Додати спеції: імбир сушений, мускатний горіх, корицю, ваніль.

Як приготувати:

Кус-кус відварити, а тим часом почистити та нарізати кубиками гарбуз. Ці кубики проварити у воді, а потім залишити в каструлі, зливши воду. До гарбуза додати вершки, всі спеції та мед. Добре вимішати та варити ще 3-4 хвилини на слабкому вогні. Змішати кус-кус з усіма додатками та дати трохи настоятися.

№7 Смачна кутя для лінивих

фото Depositphotos

Що треба: 1 склянка пшеничної крути, 1 пакетик кокосових вершків, 80 г маку, 70 г меду, 100 г мигдалю, 50 г сушеної вишні.

Як приготувати:

Поставити варитися пшеничну кашу. Поки вона вариться, залити окропом мак. Мигдаль підсмажити на сковорідці, поки запарюється мак. Потім, у блендер додати мак, вершки кокосові та мед, збити все протягом 2-3 хвилин.

Коли відвариться пшенична каша, злити воду, змішати її з маковою сумішшю та сушеними вишнями. Все, залишилося зачекати, щоб кутя настоялася.

Щедрої куті вам, друзі! Зберігайте цю добірку рецептів та підтримуйте українські традиції.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua