Події найстрашніших фільмів, які відбулися насправді

1389

Часом події, які відбуваються у реальному житті, набагато крутіші від будь-яких голлівудських блокбастерів. Ось і з гостросюжетними фільмами та ж історія: сценаристи надихаються подіями, які сталися насправді. Хто б міг подумати, що Бубба Сойєр з «Техаської різанини бензопилою» – історичний персонаж. А мисливці за привидами живуть серед нас, правда, це не браві хлопці, а манірна сімейна пара.

Ми розповімо вам про страшні історії, які послужили основою для створення фільмів.

Екзорцизм Танаку – «Прокляття черниці»

© The Nun / New Line Cinema

Реальні події: У 2005 році настоятель православного монастиря Танаку в Румунії Даніел Петру Корогеану вбив свою молоду парафіянку. Священикові здалося, що дівчина одержима дияволом, адже часом вона поводилася дивно: сміялася і кричала невпопад. Тому разом з іншими послушницями монастиря Корогеану вирішив провести обряд екзорцизму, який дівчині не судилося пережити. Маріка Ірина Корнич – так звали «одержиму» – насправді страждала на шизофренію. Священик і його помічниці були засуджені до великих термінів ув’язнення, але провину свою так і не визнали.

Фільм: 1952 рік, Румунія. В загубленому абатстві відбувається загадкове зникнення однієї черниці і самогубство іншої. Ватикан відправляє розслідувати цю подію священика і молоду послушницю. Але у стінах старого монастиря прибулиї чекає пробуджений демон, з яким їм доведеться боротися.

Гейнсвіллський різник – «Крик-2»

© ASSOCIATED PRESS / East News © Scream 4 / Outerbanks Entertainment

Реальні події: У 1990 році жителі США були вражені серією жорстоких вбивств. Від рук маніяка загинули 5 студентів у гуртожитку міста Гейнсвілл (Флорида). Довгий час злочинець залишався невловимим – він був хитрий і дуже жорстокий. Однак через рік поліція напала на його слід: кровожерливим вбивцею виявився, як це водиться, нічим не примітний чоловік – офіціант Денні Роллінг. Він був засуджений до смертної кари, незважаючи на те що мав психічний розлад.

Фільм: Молода дівчина і її товариші по навчанню в коледжі стають жертвами таємничого маніяка в масці. Вбивця спритно уникає переслідування поліцейських і влаштовує своїм жертвам справжній терор, доводячи їх до жаху.

Харизматичний Вбивця – «Мовчання ягнят»

© EAST NEWS

Реальні події: Тед Банді отримав прізвисько Харизматичний Вбивця за те, що зачаровував своїх жертв. Один з найбільш «відомих» маніяків за всю історію США знайомився з дівчатами в громадських місцях, симулюючи травму або видаючи себе за представника державних служб.

Банді був неймовірно спритний – поліція неодноразово заарештовувала його, але вбивці вдавалося уникати правосуддя і здійснювати нові злочини. У перерві між судами Банді навіть встиг одружитися, у нього народилася дочка. Маніяк обожнював давати інтерв’ю і насолоджувався своєю «славою». Однак, незважаючи на всі хитрощі, суд засудив Теда Банді до смертної кари. Жертвами вбивці стали близько 30 осіб.

Фільм: Божевільний маніяк викрадає і вбиває дівчат по всьому Середньому Заходу США. Розслідуванням займається молодий агент ФБР Кларисса Старлінг. Коли служителям закону стає зрозуміло, що злочини вчиняє один і той самий чоловік, вони вдаються до допомоги ув’язненого – серійного вбивці Ганнібала Лектера.

Сценаристи фільму створили збірний портрет суперманьяка – невловимого і гранично жорстокого. Перша сцена фільму була зроблена під впливом злочинів Теда Банді.

Ед Гейн – «Техаська різанина бензопилою» і «Психо»

© ASSOCIATED PRESS / East News © Psycho / Shamley Productions

Реальна історія: Ед Гейн – сумнозвісний злочинець, чий образ проник у масову культуру. Батько – садист і алкоголік, владна мати, нездорові відносини з братом – таким було дитинство Еда. Будинок родини Гейне став місцем скоєння жахливих злочинів. Після арешту маніяка страшний будинок згорів дотла: ймовірно, місцеві жителі підпалили його через погану славу. Ед Гейн не сидів у в’язниці, адже був визнаний неосудним. Він прожив довге життя, правда, в психіатричній лікарні, де і помер від раку.

Фільм: Злочини Еда Гейне послужили джерелом створення маси книг і фільмів у жанрі жахів. У трилері Альфреда Хічкока «Психо» молода дівчина стикається з таємничим маніяком. До слова, у вбивці, як і у Гейне, непрості відносини з матір’ю: він вбиває дівчат, тому що так йому наказує її голос у голові. А в «Техаській різанині бензопилою» маніяк-відлюдник живе на віддаленій фермі і тримає в жаху всю округу.

Диссоціативний розлад Біллі Міллігана – «Спліт»

Unknown Author / Wikimedia © Split / Blinding Edge Pictures

Реальна історія: Біллі Мілліган, мабуть, найвідоміша людина з диссоціатівним розладом. У його голові уживалися 24 окремих особистості, причому існували вони зовсім не мирно. Люди, які жили у голові Біллі, штовхали його на різні злочини – насильство, грабунки і зловживання наркотиками.

Дитинство Міллігана було по-справжньому важким: вітчим жорстоко поводився з дитиною, в результаті чого особистість хлопчика розпалася. Злочинця двічі судили, але врешті-решт визнали неосудним і поклали у психіатричну лікарню, де він провів 10 років. Незважаючи на лікування, Біллі так і не вдалося взяти під контроль всі свої альтер его, і до самої смерті він не зміг стати єдиною особистістю.

Фільм: Три школярки були викрадені серед білого дня на парковці біля кафе. Через деякий час дівчата приходять до тями у замкнутому приміщенні, де по черзі знайомляться з різними особистостями однієї людини. Злочинець як ні в чому не бувало ходить на роботу, відвідує психіатра і готує дівчат до зустрічі зі своєю найстрашнішої іпостассю – Звіром.

Історія Темі Ешкрафт – «У владі стихії»

© Chris Pizzello / Invision / AP / East News © Adrift / Lakeshore Entertainment

Реальна історія: 23-річна яхтсменка Темі Ешкрафт разом зі своїм нареченим Річардом Шарпом вирушає у круїз райськими островами в Тихому океані. Подорож пари обернулося справжньою катастрофою: вони зіткнулися з тропічним ураганом і відчайдушно намагалися утримувати яхту на 12-метрових хвилях. Красива історія кохання закінчилася трагічно: нареченого Темі змило за борт. Однак Темі, незважаючи на важку травму голови і маючи в розпорядженні для навігації лише секстант і годинник, зуміла дістатися до людей. Боротьба за життя тривала 41 день.

Фільм: Зустріч на Таїті стала для Темі і Річарда початком романтичної історії. Ще б пак, адже подорож на розкішній яхті теплими водами обіцяла масу приємних вражень. Але парі довелося зіткнутися зі стихією, що розігралася, а ще проявити всю силу духу і стійкість, щоб вижити.

Олівер Сакс – «Пробудження»

© Maria Popova / Wikimedia Commons © Awakenings / Columbia Pictures Corporation

Реальна історія: Олівер Сакс – видатний невролог, талановитий письменник і популяризатор медицини. «Пробудження» – автобіографічний роман, в якому доктор описує цікаві випадки зі своєї практики. Молодий лікар лікував безнадійних пацієнтів від наслідків летаргічного енцефаліту. Люди, які перенесли інфекцію, втрачали можливість рухатися і говорити, впадали в кататонічний ступор. Сакс на свій страх і ризик вводив хворим експериментальний препарат L-DOPA, після чого їх стан майже миттєво покращувався.

Фільм: Молодий і сором’язливий доктор Малкольм Сейер починає роботу в лікарні, де лежать жертви страшної епідемії летаргічного енцефаліту. Деякі хворі вже багато десятиліть знерухомлені і не можуть спілкуватися із зовнішнім світом. Сейер намагається розібратися в причинах недуги і для лікування вибирає Леонардо (актор Роберт Де Ніро), який знаходився в заціпенінні 30 років. Пробудження першого пацієнта окрилює доктора, і він дає експериментальні ліки іншим постраждалим.

Берні Тіде – «Берні»

© Bernie / Detour Filmproduction

Реальна історія: Берні Тіде – уродженець міста Карфаген (Техас) і просто дуже милий чоловік, який користувався популярністю у місцевих жителів. Особливо у літніх леді. Ще б пак, адже працював він похоронним агентом і завжди був готовий допомогти людям у горі. З багатою (і дуже літньою) вдовою Марджорі Ньюджент наш герой познайомився прямо на похоронах її чоловіка. У місті в жінки була погана репутація – в першу чергу через поганий характер. Відносини вдови і похоронного агента розвивалися стрімко, Марджорі навіть склала заповіт на користь Берні.

Незабаром Марджорі Ньюджент пропала. Виявилося, що Берні Тіде застрелив свою покровительку. На суді вбивця стверджував, що вдова ставилася до нього дуже погано: влаштовувала скандали і маніакально стежила за всіма пересуваннями. Однак присяжні не врахували ці обставини і засудили Берні на довічний термін.

Фільм: Привітний трунар з Техасу зав’язує тісну дружбу з літньою вдовою. Але скоро через кепський характер бабусі у чоловіка починаються неприємності і він змушений піти на крайні заходи…

Маніяк, який писав листи – «Зодіак»

© San Francisco Police Department / Wikimedia Commons © Zodiac / Paramount Pictures

Реальна історія: Вбивця на прізвисько Зодіак, мабуть, найсумнозвісніший злочинець у США. Перш за все тому, що його досі не вдалося зловити. Маніяк здійснював вбивства в кінці 1960-х років, його жертвами стали 12 чоловік.

Але примітний Зодіак зовсім іншим: він розсилав знущальні листи у місцеві газети. У своїх посланнях злочинець зізнавався у вбивствах, розкривав деталі злочинів і посміювався над невдалими поліцейськими. Крім того, Зодіак складав криптограми, в яких нібито зашифрував особисті дані про себе. Велика частина кодувань не розкодована досі. Влада підозрювали, що Зодіак міг бути військовим або поліцейським: вже дуже добре він знав техніку ведення слідства і легко обходив пастки, розставлені детективами.

Фільм: Кривавий маніяк тримає в страху Сан-Франциско і околиці протягом 25 років. Він то зникає, то з’являється знову. Поліцейські навіть починають сумніватися в тому, що за злочинами стоїть один і той самий чоловік. Але вбивця, який зве себе Зодіаком, відправляє листи, що дозволяють переконатися в тому, що зловмисник не відійшов від справ.

Сатанинські культи – «Затемнення»

© Regression / FilmNation Entertainment

Реальна історія: Тема ритуального насильства гаряче обговорювалася наприкінці 1980-х років. І це не дивно: сатанинські ритуали з купою загадкової атрибутики привернули увагу громадськості. Адепти сект здійснювали криваві ритуали, в яких часто брали участь навіть діти.

Фільм: Справа юної Анджели Грей зацікавила детектива Брюса Кіннер. В результаті роботи з психологом з’ясовується, що батько дівчини проводив над нею сатанинські обряди, коли вона була зовсім малою. Детектив виявляється втягнутим в окультну історію, яка знаходиться за межею добра і зла.

Дослідники паранормальних явищ Ед і Лоррейн Уоррен – «Закляття»

© Image supplied by Capital Pictures / EAST NEWS © The Conjuring / New Line Cinema

Реальна історія: У січні 1971 роки сім’я Перон переїжджає до нового будинку, де починають відбуватися незрозумілі події. На кухні лунають скрипи, хтось підкидає бруд відразу після прибирання, а вночі спати просто неможливо: будинок ніби зітхає. Подружжя вирішило, що в їхньому домі оселився привид.

Сім’я звернулася до відомих мисливцям за привидами Еда і Лоррейн Уоррен. Подружжя були відомі як дослідники паранормальних явищ. Вони і встановили, що в будинку живе злий дух, і спробували провести його вигнання, але безуспішно. А сім’я Перон прожила в нещасливому будинку ще 10 років, поки не змогла дозволити собі переїзд в інше житло.

Фільм: Дослідники паранормальних явищ зіткнулися з найскладнішим викликом за всю свою практику. Будинок, в якому живе сім’я з п’ятьма дітьми, охоплений демонічними силами, і героям доводиться вступити з ними в сутичку.

Історія Полін Паркер і Джульєт Х’юм – «Небесні створіння»

© Thesupermat / Wikimedia Commons © Heavenly Creatures / New Zealand Film Commission

Реальна історія: Підлітки Полін Паркер і Джульєт Х’юм подружилися в школі для дівчат міста Крайстчерч у Новій Зеландії. Дуже скоро їх відносини стали досить тісними: обидві дівчини захоплювалися фентезі, намагалися писати книги і розуміли одна одну з півслова. Історія відбувалася в 1954 році, і тісна дружба дівчаток викликала негативну реакцію сусідів і тим паче батьків: ті були впевнені, що відносини між однокласницями переросли у щось більше.

Батьки Джульєт вирішили відвезти підлітка в ПАР, щоб розірвати нездоровий зв’язок. Зраджена Полін була готова їхати слідом за подругою на інший кінець світу, але її мама, звичайно, була категорично проти. Тоді у дівчат дозрів підступний план: маму потрібно вбити.

Жахливий задум був приведений у виконання, але злочинниць знайшли дуже швидко. Оскільки дівчата на той момент ще не досягли повноліття, їх засудили до 5 років ув’язнення. Після в’язниці подруги не спілкувалися і покинули країну. Джульєт все-таки стала відомою письменницею, вона шанований автор історичних детективних романів під псевдонімом Енн Перрі.

Фільм: У невелике містечко Нової Зеландії приїжджає красуня Джульєт. Тут вона знайомиться з Полін, і між дівчатами зав’язується дружба, яка потім переростає в любов. Батьки дівчат усіма силами намагаються розлучити їх, але подруги вирішують помститись.