День українського кіно: дата, історія, добірка фільмів

2210

День українського кіно — це щорічне свято, яке традиційно відзначається кожну другу суботу вересня. У 2019 році День українського кіно святкуємо 14 вересня. Не зважаючи на те, що це професійне свято — відзначити його може кожен українець. Адже кіно — це мистецтво, яке здатне формувати національну свідомість, протистояти ворожій пропаганді та доносити правду через екрани. В останні декілька років кіноіндустрія в Україні стрімко розвивається, тож згадаємо, чого все почалось:

Історія українського кіно:

Відзначається свято, починаючи з 1996 року, та історія сягає набагато далі. Перший український фільм було знято у Харкові, ще у 1896 році Альфредом Федецьким. Там же, у Харкові, і відбувся перший сеанс кіно.

Інша знакова дата, котру варто відзначити, це 1928 рік — коли почала свою діяльність кінофабрика, яку сьогодні ми знаємо як кіностудію імені Довженка. Вже у 1930 році було знято повноцінний звуковий фільм із цікавою назвою “Симфонія Донбасу”.

Українська школа кіно виховала таки відомих людей як Довженка, Параджанова, Кавалерідзе, Ступку та багатьох інших. Тож нам дійсно є жим пишатись. Не зважаючи на те, що з часів прийняття незалежності в Україні кіноіндустрія знаходилась на досить низькому рівні, то зараз у неї, можна сказати, відкрилось друге дихання.

Як відзначається День українського кіно? Проводяться різні тематичні заходи, кінопокази, лекції, майстер-класи тощо. Ми ж пропонуємо кожному кіноману також відсвяткувати день вітчизняного кінематографу і переглянути хоча б один український фільм. Для цього — підготували для вас невеличку добірку на свій смак:

  1. Нескорений, 2000 рік

Військова драма Олеся Янчука розповідає непросту історію видатної людини. Головнокомандувача УПА — Романа Шухевича. Як ми уже і так знаємо із історії — щасливого кінця в цьому фільмі чекати не варто. Проте цей фільм є унікальним, адже сьогодні тема УПА є “актуальною” і “популярною” для широкого загалу. Тоді ж, у “нульових”, це була одна з перших спроб крізь екран донести правду про події того часу.

  1. Поводир, 2013 рік

Ця стрічка знята вже в часи нової сторінки українського кіно, що безперечно вплинуло на якість зйомки, декорацій та інших технічних характеристик. Історична драма “Поводир” розповідає про українських кобзарів і те, яка нелегка участь чекала на них у часи сталінських репресій. Не зважаючи на уже городу якість стрічки, головним критерієм успіху все ж стала сильна гра акторів, яка вразила усіх навіть за межами України.

  1. Помаранчева Любов (Оранжлав), 2007 рік

Фільм не такий вже й новий і у ті часи, коли його знімали — був чи не найкращим зразком українського кіно. Режисер фільму — Алан Бадоєв, якого більшість сьогодні знає як режисера та ведучого “Орла и Решки”, передачі про подорожі.

Кінострічка заснована на історії двох закоханих молодих людей, які живуть у один із визначних часів в нашій історії — під час розпалу Помаранчевої революції. Звідси і незвична назва фільму. Тим, хто ще не бачив цього фільму, ми його радимо, як приклад того, що в Україні завжди було що подивитись.

  1. Плем’я, 2014 рік

Унікальність цієї стрічки полягає у тому, що вона відзнята мовою глухонімих, а головні актори у ній — звичайні підлітки. Розповідає фільм про непросту долю молодих людей з інтернату для глухонімих. Кінострічка отримала безліч схвальних відгуків на Канському кінофестивалі, а один із найвідоміших глянців світу, американський журнал Rolling Stone, назвав його найпотужнішим (за впливом на глядачів) фільмом 2015 року.

  1. Чорна рада, 2001 рік

Ще один історичний фільм, цього разу знятий за мотивами однойменного роману Пантелеймона Куліша. Раніше він складався із 9 серій, але згодом його скоротили більш ніж у двічі та помістили у одну повноцінну кінострічку.

Варто його подивитись, у першу чергу, через сильний акторський склад: Богдан Ступка, Богдан Бенюк, Руслана Писанка — всі вони є гордістю українського кіно. Тож якщо ви вирішили обрати фільм за найкращим акторським складом — варто почати саме з Чорної Ради.

  1. Лебедине озеро. Зона, 1989 рік

Драма Юрія Іллєнка, знята за сценарієм Сергія Параджанова. На Канському кінофестивалі цей фільм отримав Приз міжнародної асоціації кінокритиків і ще декілька міжнародних нагород. Окрім праці Іллєнка у цьому велика заслуга самого сценарію. Адже Паражданов на собі відчув, як це, бути репресованим радянською владою. Саме це дозволило йому створити такий незвичайний та водночас реалістичний сценарій фільму.

  1. Кіборги, 2017 рік

Безперечно, найвідоміша кінострічка минулого року. Вона отримала однозначну прихильність усіх українських глядачів. Не тільки через якість зйомки чи гру акторів, а й через неймовірну актуальність. Адже фільм цей заснований на реальних подіях, і не з минулого століття, не з іншого кутка планети. А з тих подій, що відбуваються тут і зараз, свідками яких ми стали і які також пережили, як мінімум, серцем.

Назва походить від слова, яким почали називати захисників Донецького аеропорту. Найзапекліші бої там тривали із травня 2014 до кінця зими 2015. Кіборгами їх прозвали за ту нелюдську силу, відвагу і відданість своїй країні, яку вони проявили під час боїв. Фільм цей, мабуть, бачили вже всі, але якщо ви якимсь чином пропустили, то негайно виправляйте цю помилку!

А ви збираєтесь відзначити переглядом фільму День українського кіно?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua