15 геніальних фільмів, де грають 2 актора. І обидва – за десятьох

78588

Є фільми, де грають всього кілька акторів. Тобто буквально – раз і два. І виходять такі картини часом неймовірно сильними, тому що нічого не відволікає нас від головного – від акторської гри. Як правило, це гострі психологічні драми або трилери, в яких режисер зіштовхує людей, змушуючи нас, затамувавши подих, стежити за тонкими нюансами мови і поведінки героїв.

Ми дуже любимо такі фільми і зібрали для вас кращі. Якщо бути до кінця чесними, то в деяких з них героїв трохи більше. Але, як правило, вони задіяні в епізодах, а 95% екранного часу займає гра блискучого дуету.

Венера в хутрі

La Vénus à la fourrure

© RP Productions / AS Films / Monolith Films

Звичайно, не кожен фільм у Романа Поланскі вдалий, але цей – безсумнівно. Фільм занурює в чарівну і гіпнотичну атмосферу, яка так майстерно йому вдається. У кадрі театральний режисер і актриса, яку він пробує на роль у своєму спектаклі по книзі Захер-Мазоха. І проби ці поступово переростають у щось більше, у щось дивне і заборонене. До речі, в жіночій ролі зайнята дружина Поланскі Еммануель Сеньє, а головний герой трохи нагадує самого режисера в молоді роки.

Людина – швейцарський ніж

Swiss Army Man

© Blackbird Films

Фільм вважають дивним, особливо ті, хто його не дивився: «Фу, там небіжчик!» Але варто трохи потерпіти на початку, як ця фантазія починає приносити задоволення і чим далі – тим більше. Багато хто навіть заявляють, що Деніелу Редкліффу вдалося зіграти тут свою кращу драматичну роль. А гра Пола Дано, як завжди, вище усіляких похвал – видно, що цьому актору світить велике майбутнє.

Сищик

Sleuth

© Sony Pictures Classics

Хитромудрий, до найменших деталей продуманий, повний несподіваних поворотів сюжет і віртуозна гра двох акторів – Джуда Лоу і Майкла Кейна – тримають в напрузі від початку і до кінця. Процвітаючий автор детективів Ендрю Уайк запрошує до себе в гості Майло Тіндла, коханця своєї дружини, і робить йому несподівану пропозицію. Письменник і гість вступають в ризиковану гру, але ще невідомо, хто вийде з неї переможцем.

Перелом

Fracture

© New Line Cinema

Протистояння спритного чарівного лиходія (Ентоні Хопкінс) і молодого амбітного прокурора (Райан Гослінг) припаде до смаку всім любителям психологічного трилера. Незвично, що ми відразу знаємо, хто вбивця, але весь фільм гадаємо, вдасться притягти його до відповідальності чи ні.

Країна у шафі

Closet Land

© Universal

«Країна в шафі» – найкращий доказ того, що не потрібно дорогих декорацій і приголомшливих спецефектів, щоб фільм став шедевром. Драйву тут через край – складно повірити, що подібного можна досягти настільки мінімалістичними засобами. Але це не просто трилер: фільм наповнений глибоким змістом і його напевно захочеться переглянути ще раз – і кожного разу будуть знаходитися нові приводи для роздумів. До речі, поліцейський з «Країни» – одна з кращих ролей Алана Рікмана.

Інтерв’ю

Interview

© Cinemavault Releasing International

Досвідчений, цинічний, але не дуже удачливий журналіст П’єр отримує завдання взяти інтерв’ю у актриси Каті – зірки мильних опер. Завдання це йому не дуже подобається, так само як і Катю зовсім не тішить спілкування з малоприємним типом, який задає дурні питання. Проте їх очікує незабутній вечір в компанії один одного. Вечір гри в емоційні кішки-мишки. Цікаво, що сценарій до фільму написав сам Стів Бушемі.

Персона

© Svensk Filmindustri

Якщо ви досі не знайомі з творчістю Інгмара Бергмана, дана стрічка – хороший привід почати. Це один з кращих і ключових фільмів режисера. У ньому він висловив переживання і бажання великого художника, який відчуває і радість від власного існування, і ворожість навколишнього світу. Кіно розповідає про двох жінок – актрису, яка раптом замовкла посеред вистави і більше не сказала ні слова, і медсестру, яка повинна вивести її з цього стану.

Перед світанком

© Columbia Pictures Corporation

Герої цього по-справжньому прекрасного фільму – американець Джессі і француженка Селін – випадково зустрічаються в поїзді, який виоушає з Будапешта в Париж. Цієї ночі відбувається диво і між чоловіком і жінкою народжується любов – така сильна, що все інше перестає мати значення. Але до світанку залишилося зовсім небагато часу, і закохані використовують кожен дорогоцінний момент, щоб дізнатися один одного краще, щоб встигнути обмінятися всіма своїми спогадами і мріями. Справжня ода коханню і молодості.

Порнографічні зв’язки

Une liaison pornographique

© Canal +

Налякані колишніми любовними невдачами, двоє чужих людей хочуть один від одного небагато – просто провести разом час, без зобов’язань і обіцянок. Але між ними, всупереч усьому, народжується справжня любов. І тепер їм потрібно вирішити, як з нею вчинити. Незважаючи на провокаційну назву, фільм вийшов дуже чистим, теплим і справжнім.

Антихрист

Antichrist

© Zentropa Entertainments © Nordisk Film Distribution

Немолода пара втрачає сина – 2-річний хлопчик падає з вікна, коли батьки зайняті один одним. Почуття провини буквально зводить мати дитини з розуму, його батько, психотерапевт, намагається допомогти дружині і відвозить її в старий будинок в лісовій гущавині. Там герої стрічки занурюються в дивний світ, і в їхнє життя проникає безумство. Фільм провокатора Ларса фон Трієра настільки гострий, неоднозначний і наповнений символами, а також відсиланнями до культури, мистецтва і психоаналізу, що ще довго не відпустить і змусить роздумувати над глибинним змістом того, що відбувається.

Льодяник

Hard Candy

© Launchpad Productions

14-річна «Лоліта» знайомиться в інтернеті з 32-річним успішним фотографом Джефом Коулером. Він запрошує її до себе додому. Підозрюючи, що помисли Джеффа нечисті, і прагнучи викрити його, вона погоджується. Здавалося б, ми вже знаємо, як буде розвиватися сюжет, але не все так однозначно.

Вечірній експрес «Сансет Лімітед»

The Sunset Limited

© HBO Films

Фільм розповідає про те, як одна людина врятувала іншу від стрибка під поїзд. Після цього двоє дуже різних людей починають спілкуватися про те, наскільки важливе людське життя. Чудеса починаються тоді, коли розумієш – Семюел Л. Джексон і Томмі Лі Джонс майже весь час сидять і розмовляють, але це не нудно, а зовсім навпаки.

Порожнеча

Nothing

© Copper Heart Entertainment

Фільм від режисера геніального «Куба» про двох друзів-невдах, які виявили у себе незвичайну здатність – вони можуть змусити зникнути все що завгодно, включаючи відчуття голоду і погані спогади з дитинства. На відміну від лякаючого «Куба», це комедія з досить специфічним гумором, але вона тим не менш зачіпає важливі теми самотності і пошуку сенсу життя.

На грані

The Edge

© 20th Century Fox

Ще один варіант історії про чоловіка і коханця. Вже не розмовна драма, а екшн, де до напружених відносин двох чоловіків додається і необхідність триматися один за одного, щоб не загинути в лісі після аварії літака, і ведмідь-людоїд, який мріє їх зжерти. Теми ненависті, боротьби за життя і краса суворого дикого краю нагадують, до речі, про фільм з ДіКапріо, але тільки тут все ще складніше: вцілілих двоє і вони не можуть вбити свого найлютішого ворога, тому що потребують його.