5 зимових трилерів, які варто прочитати цього сезону

285

Герметичний трилер, де персонажі опиняються відрізаними від всього світу серед снігів? Розслідування злочину, пов’язаного з зимовими видами спорту? Чи, може, історія в якій багато криги і фальшивих слідів? Чи різдвяний трилер? Спробуємо знайти вам читання до душі.

Франк Тільє «Запаморочення», Фабула, 2021

Історія від легенди французького психологічного трилеру. Жонатан Тув’є не знає, де він і чому він тут, але добре усвідомлює, що йому дуже холодно. Він не може вибратися зі скрижанілої скелі – пута тримають міцно, дозволяючи зробити тільки кілька кроків. Але він не сам. Поруч ще двоє чоловіків і собака. Припасів в них менше, ніж потрібно для одного. Чому вони там? Хто залишив їх… помирати? Бо як інакше це пояснити? Якщо це жарт, то не просто дурний, а смертельно небезпечний. Якщо ні, то як не втратити людську подобу, змагаючись за обмежений ресурс? 

Рут Веа «Одне за одним», Видавництво РМ, 2023

Звичайний собі ретрит успішної ІТ-компанії: французькі Альпи, затишне шале, кухар, який готує смачні наїдки, трохи справ і багато катання на лижах. Що може статися в такому зимовому раю? Спочатку гине колега, потім з гір сходить лавина. Ні зв’язку, ні порятунку, ще й дуже холодно. Гості і персонал відрізані від світу, поки не припиниться негода. Хоч і після того доведеться зачекати, поки до них дістануться рятувальники. Здавалося б, підтримуйте вогонь в каміні і сподівайтесь на краще… Але поряд убивця, який може вдарити знову.

Анне Гольт «Могила на двох», Фабула, 2021

Кажуть, що норвежці народжуються на лижах, чому ж інакше вони демонструють такі чудові результат в зимових видах спорту? Але ця історія починається з допінгового скандалу, який може коштувати зірковій лижниці всієї кар’єри. За розслідування береться Сельма Фалк – відома адвокатка і олімпійська чемпіонка. Виявляється, у Федерації лижного спорту купа таємниць – і допінговий скандал лише невеличкий штрих… Ставки значно вищі, а небезпека загрожує багатьом. Для когось вона буде смертельною.

Ніклас Натт-о-Даґ «1793», Фабула, 2019

Старт атмосферної трилогії шведських детективів, в якому непривітна осінь переходить у скрижанілу зиму, в якому тепер ошатний Стокгольм постає загидженим та кримінальним містом кінця XVIII століття. Тоді неопізнані тіла не були дивовижею. Ось і це, яке виявили в озері Фатбурен, куди стікається брудна вода з всього Седермальму, не шокує столицю. До нього всім байдуже, окрім колишнього прокурора Сесіла Вінґе та колишнього пальта (міського вартового) Мішеля Карделя, які намагаються знайти справедливість і втриматися на плаву у вирі жорстокого міста.

Кетрін Стедмен «Сімейна гра», видавництво РМ, 2023

В Нью-Йорку вже відкрили ковзанку, в повітрі витає дух Різдва. Британська письменниця Гаррієт нещодавно переїхала за океан, щоб бути разом з коханим. Їй є що святкувати: дебютна книжка добре продається, а чоловік мрії кличе заміж. Він – з дуже впливової родини, хоч і торує свій шлях самотужки. Попереду Гаррієт чекає зустріч з його батьками, братами і сестрами, адже на Різдво всі збираються разом. Вона ще не знає, що на родинному застіллі отримає від майбутнього свекра складне і небезпечне завдання, яке може коштувати їй всього. Гра почалася! 

добірку підготували у видавництві Фабула
спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти