Від Одеси до Лондона – 5 нових книг про незвичайні пригоди

364

Від Одеси до Лондона - 5 нових книг про незвичайні пригоди

Подорожі у цих книжках відбуваються до найнесподіваніших місць – від супермаркету до Евересту, а головні герої мандрують у найрізноманітніші періоди – від альтернативної історії до сучасної України. Задоволення від тексту при цьому гарантоване, а описаний досвід стане у пригоді вже у власних мандрівках.

Ірина Тараненко, Марта Лешак, Єлизавета Нєвєжина. Книга-мандрівка. Незалежні. – К.: Книголав, 2022

Пригоди у цій книжці передбачаються більш ніж надзвичайна, адже це подорож у наше минуле, в якому було всякого – всього й не згадаєш. Утім, автори не забули, здається, нічого. Загалом це книга-ностальгійка, як зауважують вони. Про часи, коли на полицях магазинів з’являлися перші снікерси та кока-кола, коли направо и наліво роздавали «наколоті апельсинки», чи коли рашистів від душі пригощали «бандерівським смузі». Книжка про рекорди і провали, покращення і зради, культові пісні, книжки, фільми… Все те, що зробило нас нами. Тож у цій колекції мальованих спогадів – гербалайф і ваучер, «Червона Рута» і Могилянка, Алана Чумак і Марія Деві Хрстос, страйкуючі шахтарі і жуйка «Love is…», А починалося все відтоді, як у 1991 році Україна повернула собі незалежність. Українці, які жили десятиліттями в тоталітарному режимі отримали можливість стати мешканцями демократичної країни. Тож логічно, що у книжці-мандрівці «Незалежні» зібрано найважливіші факти за 31 рік існування оновленої незалежної України – про те, як ми відроджували нашу країну, які помилки робили і які перемоги здобували, що готували і що одягали, що співали, читали, дивилися, як захищали свої свободи та як організовували революції. Кожен розгорт — «щоденник» одного року, з 1991-го по 2022-й, те, чим переймався і чому радів наш народ. Це не просто суспільно-політичне видання, а захоплива книжка для сімейного читання, і для дорослих, і для дітей.

Анастасія Піка. Остання справа журналістки Кроніної. – К.: Bookraine Publishing House, 2022

Ця книжка, в якій розповідається про молоду українську журналістку – не просто про нашу історію 2012–2022 років, а насамперед про розвиток української журналістики та демократичного суспільства. Головна героїня Альона Кроніна потрапляє на роботу до суворо цензурованої та повністю підконтрольної проросійському спонсору київської редакції, але під час Євромайдану розуміє, що більше не може бути відстороненим свідком подій і хоче боротися з кремлівською пропагандою та розповідати людям правду. Альона побудує блискучу кар’єру: IT-журналістка, працівниця парламенту, агентка розвідки MI6 – і спробує зірвати російське вторгнення до України 24 лютого 2022 року. Роман складається з чотирьох частин, кожен розділ якої – справа з номером, що веде героїня. Серед її пригод – зокрема поїздки до найрізноманітніших місць – від Лондона до Чорнобилю. «Завмерлі навіки каруселі посеред заростів беріз і яблунь справляють гнітюче враження, – пише вона про останнє з них. – Мимоволі уявляю, як тут бігали та сміялися діти, які нічого не знали про вибух реактора. На серці стає млосно. Згадую розповіді про те, як у Києві першого травня дітей вигнали на святкову демонстрацію, і жахливу статистику: 4 тисячі випадків раку щитоподібної залози в тих, кому на момент аварії ще не було вісімнадцяти…»

Джон Кракауер. У розрідженому повітрі. – Л.: Видавництво Старого Лева, 2022

У цій книжці, яка заповідає карколомну подорож – персональний звіт відомого американського журналіста та альпініста про трагедію на Евересті 1996 року. Про те, що криється за «враженнями» від перебування на «даху світу», про особисту відповідальність і трагедію цивілізованого світу. Тобто мова про те, коли бажання потрапити на вершину світу стає ціллю життя і затьмарює розум, перемагає бажання, а не розсудливість. Байдуже, що ця пригода коштує багато десятків доларів і може коштувати безцінного життя. Групу веде досвідчений провідник за чітко спланованим маршрутом, задля можливості постояти кілька хвилин на найвищій точці планети, на Евересті. Але там, на висоті 8848 метрів, у розрідженому повітрі, мозок втрачатиме мільйони клітин, тіло зрадливо слабнутиме і навіть найдосвідченіші почнуть коїти помилку за помилкою. Для декого їхні помилки стануть фатальними. «У березні 1996 року журнал Оutside відрядив мене до Непалу – взяти участь в організованому сходженні на Еверест і написати про це статтю, – починає автор. – Я був одним із восьми учасників у комерційній експедиції під керівництвом відомого гіда-альпініста з Нової Зеландії Роба Голла. 1-го травня я дістався вершини гори, однак цей тріумф здобув страшенно високою ціною».

Леонід Горобець. Зоологічна екскурсія супермаркетом. – К.: Віхола, 2022

Автор цієї книжки – доктор біологічних наук, який працює у палеонтологічному відділі Національного науково-природничого музею НАН України – пропонує, тим не менш, прогулятись найближчим супермаркетом та дізнатися, чому у нашому кошику лежать свинина та креветки, а не, скажімо, м’ясо слонів чи мурена. А дорогою, додамо, переконатися, що оселедець — це сардина, сардина — це анчоус, анчоус  -  це хамса, хамса  –  це кілька, кілька  –  це тюлька, тюлька  –  це шпроти, шпроти  -  це салака, а салака  –  це оселедець. Тобто оселедець  –  це сардина, як і було сказано. Насправді нічого складного, і цей ряд має абсолютно логічне пояснення. Так само, як і розповідь про те, яких тварин неможливо одомашнити і чому для цієї місії краще обрати гепарда, ніж гризлі (якщо дуже хочеться спробувати щось неможливе)? З якої риби роблять «крабові» палички, чому «фермерська» курка лише покращує продажі в магазині, а «фермерський» лосось — ні? Хто їв менше свинини  -  шляхта чи селяни? Чому не варто готувати м’ясо страусів? Гуляючи супермаркетом, автор переміщується у просторі та часі, пояснюючи еволюцію окремих видів. Він розповідає, як відрізнити, чи перед вами справжня ікра, та як правильно чистити рибу, хто такі трахіхти і чи справді «мармурова яловичина» така смачна, якщо не бачиш її цінника.

Валерій Пузік. «Делфі» та чарівники. Макґі та Чорний дракон». – Х.: АССА, 2022

Не бракує пригод також у книжці сучасного українського письменника, художника, режисера документальних короткометражних стрічок і відео поезій і сценариста, який пропонує нам зануритися у цікаву минувшину незвичайного зразка. Справа в тому, що цикл «Делфі» та чарівники», до якого входить ця книжка – розповідає про альтернативну історію Одеси, де реальність переплітається зі світом магії. Де оживають дракони, а містом заправляють чаклуни та чарівники. З цієї подорожі можна дізнатися, які таємниці приховують: Книгарня чарівників, Одеська кіностудія, танкер Делфі та Чорне море. Тож, за сюжетом, завдяки портолану, детальній навігаційній морській мапі, поштар Макґі та годинникар Ленар отримали змогу подорожувати в часі. Потрапивши до Одеси за три дні до початку потужного шторму, вони попереджають Ореста та решту чарівників про жахливу небезпеку, що насувається з Чорного моря. Макґі та Орестові треба поквапитися, щоб дізнатися всі таємниці міста, танкера «Делфі» та Одеської кіностудії. Але найголовніша мета — подолати Чорного дракона. Та чи вийде?

автор Ігор Бондар-Терещенко, спеціально для ВСВІТІ



• не пропусти