10 стародавніх релігій, які існують донині

20908

З плином часу змінювалися переконання і вірування людей, і багатьом древнім релігіям довелося пристосовуватися до нового світу, щоб вижити. Сьогодні деякі системи вірування настільки далеко пішли від своїх витоків, що часом не мають нічого спільного з тим, чим вони були спочатку. Але тим не менше, послідовників у древніх релігій і сьогодні досить багато.

1. Асатруарфелагід

Церква Тора і Одіна. / Фото: listverse.com

Ісландія
Церква під назвою «Асатруарфелагід» об’єднує послідовників, які поклоняються Тору і Одіну. Сьогодні у церкві близько 2400 адептів, які навіть відкрили свій власний храм біля Рейк’явіка. У ньому священики північної релігії проводять церемонії весілля, похорону і стародавні ритуали, які лише трохи відрізняються від ритуалів вікінгів (звичайно, вони не приносять у жертву дітей, як їхні предки). Нова релігія має мало спільного з хибними язичницькими віруваннями, які надихнули її. Для послідовників Асатруарфелагід вона швидше свідчить про продовження культурних традицій, а не про віру в стародавні міфи.

2. Зороастризм

Найдавніша монотеїстична релігія. / Фото: ru.onlyimage.com

Іран
Зороастризм сходить до VI століття до нашої ери і він був названий першою монотеїстичної релігією на Землі. Ця віра ніколи не була повністю знищена, хоча вона, звичайно, не настільки сильна, як це було раніше. Зороастрійці не вірять в євангелізацію або схиляння інших до своєї віри, тому кількість послідовників цієї релігії постійно зменшується. Сьогодні залишилося тільки 190 000 зороастрійців, більшість з них в Індії та Ірані. Вони до цих пір проводять стародавні ритуали і роблять все можливе, щоб зберегти унікальний поховальний обряд – небесне поховання.

Зороастрійці вірять, що вони не повинні забруднювати землю мертвими тілами. Замість цього вони відносять трупи на вершини спеціальних похоронних веж, де їх з’їдають грифи. Однак, сьогодні залишилася тільки одна похоронна вежа в світі, розташована в Йезде, Іран. Тому тіла зороастрійців, яких ховають відповідно до звичаїв їх віри, часто везуть через всю країну.

3. Ту Ер Шен

Китайський бог гомосексуалізму. / Фото: terraoko.com

Китай
За легендами, Ту Ер Шен почав своє життя як смертна людина на ім’я Ху Тяньбао, який закохався в чиновника. Ху Тяньбао дуже боявся зізнатися про це об’єкту своєї пристрасті і замість цього таємно підглядав за голим чиновником через дірку в стіні його ванної. Коли його спіймали на гарячому, розлючений чиновник побив Ху Тяньбао до смерті. Через місяць Ху Тяньбао з’явився іншій людині уві сні у вигляді кролика і заявив, що став богом любителів одностатевого кохання і потребує того, щоб смертні люди побудували йому святиню.

Незабаром це перетворилося на цілу релігію, присвячену Ту Ер Шену, поки китайський уряд не заборонив її, оголосивши «розпусничьким культом». Сьогодні даоський священик намагається відродити релігію Ту Ер Шена і побудував храм богу-кролику гомосексуалісту. Там він проводить гей-весілля і закликає людей молитися за те, щоб бог допоміг їм у любові.

4. Марійці

Язичники Росії. / Фото: listverse.com

Росія
Марійці – російська етнічна група, яка здавна сповідує язичництво. Природа, на їхню думку, є потужним джерелом добра, яке працює, щоб допомогти людству, до тих пір, як людство не шкодить природі. Коли християнство стало основною релігією, марійцям заборонили сповідувати з стару віру, але деякі з них постійно продовжували проводити ритуали під покровом ночі. З моменту розпаду Радянського Союзу марійці нарешті змогли слідувати своїй вірі відкрито. Сьогодні є представники цієї віри, в основному в сільській місцевості, які до цих пір практикують старі ритуали, що вже частково змінилися під впливом християнських традицій.

5. Повернення еллінів

Послідовники грецьких богів. / Фото: listverse.com

Греція
З 1996 року група людей, що об’єдналася в співтовариство «Повернення еллінів», намагається відродити віру в грецьких богів. Рух було розпочато професором філософії на ім’я Трифон Олімпіос. Сьогодні він зібрав цілий ряд послідовників і проводить стародавні грецькі фестивалі. Одним з них є фестиваль Прометея, присвячений святкуванню того, як Прометей подарував вогонь людству.

6. Науа

Останні ацтеки. / Фото: listverse.com

Мексика
Одна з уцілілих груп ацтеків, яка називається науа, являє собою суміш безлічі різних племен і вірувань корінних народів. Деякі з цих людей до цих пір використовують традиційні методи цілительства, лікуючи свої хвороби травами, обкурювання, а іноді навіть кров’ю принесених в жертву курчат. Вони також досі практикують деякі з ритуалів. В ході одного з них (танцю повітряних гімнастів) п’ять осіб піднімаються на дуже високий стовп, де прив’язуються мотузками. Один залишається на верхівці стовпа і грає на барабані і очеретяній флейті, в той час як інші зістрибують вниз і обертаються на мотузках навколо стовпа, роблячи 52 оберти, що символізує 52-річний цикл стародавнього ацтекського календаря.

7. Ромува

Релігія, яка існувала в таємниці 1000 років. / Фото: listverse.com

Литва
Тисячу років тому в сучасній Литві жили народності балтів, які поклонялися вогню, як чомусь священному і вічному. Ці племена будували притулки на найвищих пагорбах, де їх жерці зберігали вічно палаючий вогонь. У кожному будинку також підтримували завжди палаючий вогонь. Ця релігія повернулася в 1967 році, в той час як у Литві була радянська влада і була названа «Рухом Ромува». Хоча при СРСР намагалися викорінити цей рух «повернення литовців до своїх витоків», коли Союз розпався, Ромува знову поширилася і сьогодні навіть визнається як «нетрадиційна релігія» в Литві.

8.Тенгріанство

Релігія Чингісхана. / Фото: pl.com.ua

Центральна Азія
Найвідомішим тенгріанцем був, ймовірно, Чингісхан, який залишився вірним своїм принципам і надав свободу релігії по всій своїй імперії. Сьогодні послідовники використовують цю релігію, щоб «повернутися до минулого своєї країни». Тенгріанство було відроджено сьогодні як спосіб створення національної ідентичності і опору впливу глобалізації. Але його послідовники часто одночасно практикують інші релігії.

9. Новий Рим

Сучасний римський пантеон. / Фото: listverse.com

Італія
У 1960-і роки в Італії з’явилося рух, який називає себе «римським традиціоналістським рухом», який хотів повернути традиції своїх римських предків, в тому числі культ Юпітера. Зусилля по поверненню древньої віри отримали багато різних форм. По всьому світу з’явилися організації з різними ідеологіями, які об’єднувала одна мета – повернути римських богів. У Сполучених Штатах такою організацією є група під назвою «Новий Рим». Вона відзначає стародавні римські свята і може похвалитися тим, що намагається дотримуватися при цьому історизму, наскільки це можливо.

10. Кеметизм

Фараони Гарлема. / Фото: listverse.com

США
Єгипетські боги повертаються там, де цього можна було очікувати в останню чергу – в Гарлемі. Релігія, яка називається кеметізм, була названа на честь давньої назви Єгипту (Кемет), і у неї вже є тисячі послідовників. Ці люди проводять стародавні церемонії, одягнені в традиційні єгипетські одежі. У них є правила, що регламентують, який одяг можна носити на кожен день тижня. У них навіть є своя школа, в якій вчать ідеології кеметизма.



• не пропусти