Не лінь приготувати: 7 простих рецептів із гарбузом

6607

7 простих рецептів із гарбузом

Цілу осінь у нас є можливість готувати страви з гарбуза. Але, насправді, частіше 2–3 разів на сезон, ніхто за цей продукт не береться. Чому? Бо, як подумаєш, скільки його треба чистити, різати, варити, обробляти, а ще й рецепт вигадувати. Щоби виправити цю ситуацію, ми зібрали добірку дуже простих рецептів із гарбузом.

Тільки зрозумілі продукти й техніка приготування. Водночас, поєднання компонентів цікавіші, ніж якась класична каша з галушками. Тут навіть найбільш лінивий збереже статтю й піде купувати гарбуз. Бо яка ж осінь без сезонних страв?

Рецепт № 1: Гарбузові оладки з родзинками й корицею

Гарбузові оладки з родзинками й корицею
фото Depositphotos

Що треба: 200 г гарбуза, 2 яйця і 100 мл молока, 70–90 г борошна, 40–50 г родзинок. Також, 3 ст.л цукру і 0,5 ч.л соди.

Як приготувати:

Гарбуз треба почистити й натерти на мілкій тертці. Родзинки залити окропом на 5–10 хвилин, а потім злити воду і просушити їх. Яйця ретельно збити вінчиком, подавши попередньо цукор. Потім, змішати з молоком і гарбузом. Половину борошна змішати з погашеною содою (гасити можна оцтом чи лимоном), змішати з іншими компонентами в мисці. Тоді, висипати в тісто родзинки й решту борошна, ще раз усе перетерти. Можна додати дрібку солі та дрібку кориці.

Смажити оладки треба на добре розігрітій пательні, з невеликою кількістю олії або масла. Коли оладки з двох сторін набудуть золотистої скоринки, викласти їх на тарілку. Подавати страву можна з апельсиновим джемом, сметаною чи йогуртом.

Рецепт № 2: Салат із гарбузом і бринзою

Салат із гарбузом і бринзою
фото Depositphotos

Що треба: 400 г гарбуза та 200 г бринзи, 1 стигла груша, 100 г руколи (або шпинату), 60 г волоських горіхів, 2 ст.л бальзамічного оцту та 1 ст.л меду. Також, за смаком, оливкова олія, кориця, сіль та червоний перець.

Як приготувати:

Гарбуз треба очистити, нарізати кубиками і викласти на деко, застелене пергаментом. Посипати гарбуз усіма спеціями, додати трішки олії, вимішати. Випікати на максимальній температурі протягом 10 хвилин.

Мед змішати з оцтом, сіллю та перцем, горіхи подрібнити ножем. Грушу очистити від шкірки й серцевини, нарізати тонкими скибочками.

Наостанок, покласти в тарілку зелень, вимішати з оцтовою заправкою. Викласти грушу, теплий гарбуз і бринзу, посипати салат горіхами.

Рецепт № 3: Галета з гарбузом, цибулею й сиром

Галета з гарбузом, цибулею й сиром
фото Depositphotos

Що треба: 2 шт листкового тіста замороженого, 250 г гарбуза і 200 г твердого сиру, 0,5 цибулини і 1 яєчний жовток. Також, сіль і оливкова олія, кунжут, червоний перець і куркума.

Як приготувати:

Гарбуз почистити, порізати на дрібні скибочки й обсмажити на олії. Цибулю почистити, нарізати напівкільцями й також злегка обсмажити. змішати цибулю з перцем, посолити. Гарбуз посолити й поперчити, додати до нього куркуму. Сир натерти на широкій тертці, тісто розморозити.

Взяти деко, застелити пергаментом, викласти зверху пласт тіста. По центру викласти цибулю з гарбузом, присипати зверху сиром. Загорнути краї тіста і змастити його збитим жовтком. Те ж саме зробити з другим пластом тіста й рештою начинки. Випікати галети протягом 30 хвилин за температури 170 градусів.

Рецепт № 4: Запіканка з гарбуза із яблуками, горіхами й медом

Запіканка з гарбуза із яблуками, горіхами й медом
фото Depositphotos

На 500 г гарбуза треба: 200 г домашнього сиру, 2 яблука і 2 яйця, 100 г волоських горіхів та 50 г родзинок. Також. 4 ст.л манної крупи і 30 г масла, 3 ст.л цукру і 1 ст.л меду, дрібка солі.

Як приготувати:

Родзинки залити кропом на 10–15 хвилин, щоби розм’якли. Злити воду та просушити родзинки, а горіхи подрібнити ножем. Гарбуз і яблука почистити й нарізати кубиками.

Яйця збити вінчиком або міксером, додавши цукор та сіль. Потім, до яєць додати манну крупу й ще раз усе змішати. Залишити яєчну суміш на 20 хвилин, щоби крупа розбухла.

Сир збити міксером або протерти через сито, щоби позбутися грудочок. Звісно, можна просто одразу взяти м’який сир у брикетах. Його, разом із медом, додати до яєць і ретельно перемішати.

Форму для випічки змастити маслом і посипати манною крупою. Вилити у форму половину тіста, на тісто викласти яблука й гарбуз. Посипати начинку горіхами й родзинками, вилити зверху другу частину тіста. Випікати орієнтовно 40 хвилин за температури 175 градусів. Коли запіканка трохи охолоне, витягнути її з форми та порізати на шматочки. Їсти можна просто так, з джемом чи сметаною, з йогуртом.

Рецепт № 5: Солодкий гарбуз із сухофруктами

Солодкий гарбуз із сухофруктами
фото Depositphotos

Для корисного десерту, на 500 г гарбуза, вам знадобиться: 200 г асорті із сухофруктів, кориця й мед за смаком, 100 г масла, 20 г імбиру і шкірка лимона чи апельсина.

Як приготувати:

Гарбуз треба почистити, нарізати кубиками, промити та просушити. Пательню розігріти, змастити маслом. Обсмажити трішки гарбуз, потім додати 3–4 ст.л води й мед. Присипати спеціями за смаком, тертим імбиром. Додати сухофрукти та подрібнену шкірку апельсина.

Додати до гарбуза решту масла, вимішати добре. Зняти зі сковороди ручку, накрити її кришкою та поставити в духовку на 30 хвилин. Потім, цей десерт подавати разом із сиропом, який утворився під час запікання. Якщо лінь вмикати духовку, то протушкувати гарбуз під кришкою можна й на плиті.

Рецепт № 6: Гарбузовий пиріг на листковому тісті

Гарбузовий пиріг на листковому тісті
фото Depositphotos

Рецепт вигідний тим, що можна одразу приготувати велику порцію пирога, а потім смакувати десертом щонайменше тиждень. Для цього знадобиться: велика форма, як під бісквіт, масло для змащування форми, кунжут для присипки. Також, треба: 500 г гарбуза, 2 листи тіста, 1 яблуко і 1 груша, 5 ст.л борошна, спеції за смаком. Ще, 200 г цукру, 500 г сиру домашнього і 1 яйце.

Як приготувати:

Форму для випічки змастити маслом, посипати кунжутом. Викласти у форму тісто, так щоби повністю застелити дно й борти.

Яблуко, грушу й гарбуз почистити, нарізати їх тонкими скибочками. Змішати з усілякими спеціями: корицею, імбиром, лимонною стружкою тощо. Додати 3–4 ст.л цукру й добре вимішати. Коли фрукти трохи пустять сік, зцідити його в чашку.

Сир перетерти з яйцем і рештою цукру, додати борошно. Викласти сирну суміш на дно форми, встеленої тістом. Поверх сиру викласти подрібнений гарбуз із фруктами. Випікати 30 хвилин за температури 180 градусів. Потім, змастити залишками соку і випікати ще 7–10 хвилин за температури 200 градусів.

Рецепт № 7: Булгур із гарбузом і горіхами

Булгур із гарбузом і горіхами
фото Depositphotos

Що треба: 500 г булгура, 200 г волоських горіхів, 300–350 г гарбуза. Також, 100 г вершкового масла, сіль та соєвий соус, сушений часник.

Як приготувати:

Булгур залити окропом, так щоби над ним було близько 2–3 сантиметри води. Посолити й залишити настоюватися на 30 хвилин. Коли крупа повністю вбере в себе воду, перекласти іі у форму для випічки, застелену фольгою.

Поки булгур буде настоюватися, треба почистити гарбуз і нарізати його дрібними кубиками. Трішки обсмажити його з 1 ч.л масла і спеціями, вимішати із соєвим соусом. Горіхи обсмажити окремо, на сухій пательні.

У форму до булгура додати гарбуз, горіхи, решту масла та ретельно все змішати. Запікати 15–20 хвилин за температури 180 градусів. Подавати страву із соєвим соусом. Також, на основі цієї страви, можна приготувати салат, додавши руколу і свіжі томати.

Сподобалися рецепти? Зберігайте їх, щоби потім мати мотивацію приготувати щось із гарбуза. Не знайшли свій рецепт із гарбузом? Тоді дивіться інші матеріали на нашому сайті.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти