Таємниці древніх цивілізацій: 15 неймовірних фактів про божественний пантеон ацтеків (фото)

13921

Релігія займала дуже важливе місце в ацтекському суспільстві. У ацтеків був цілий пантеон богів, кожен з яких керував певної сферою життя людей. Але більшість з них об’єднувала жадоба крові. У нашому огляді 15 фактів про найбільш значущих представників ацтекського божественного пантеону.

1. Кількість богів

У пантеоні ацтеків було більше сотні богів
У пантеоні ацтеків було більше сотні богів

У пантеоні ацтеків було більше сотні богів. Деякі боги також мали по кілька імен, причому в залежності від використовуваного імені змінювалася і сутність самого згаданого бога. Боги ацтеків часом висвітлювали найнеймовірніші прояви світобудови і цивілізації.

2. Лукавство

Багато боги ацтеків були дволикими. Дволикість, як правило, позначала схильність до добра і зла. Характер таких божеств міг змінюватися в залежності від ситуації. Цікаво й те, що лукавством наказував окремий бог – Ометеотль.

3. Гендерна дискримінація

Богів-чоловіків у ацтеків було більше
Богів-чоловіків у ацтеків було більше

У міфології ацтеків присутні як боги-чоловіки, так і боги жіночої статі (у всякому разі, рівно на стільки, наскільки поняття статі можна застосувати до божества). Однак, на частку чоловіків припадало дві третини пантеону, в той час як жінки займали всього третину.

4. Кровожерливість

Ритуали, що вимагали людських жертвоприношень
Ритуали, що вимагали людських жертвоприношень

Ацтеки, як творці однієї з найбільш впізнаваних цивілізацій землі мали вельми жорстокий пантеон. Багато релігійних обрядів вимагали людських жертв. Жертвопринесення богам здійснювали жерці в пірамідах сонця і місяця.

5. Шипе-Тотек

Шипе-Тотек - один з найбільш кровожерливих ацтекських богів
Шипе-Тотек – один з найбільш кровожерливих ацтекських богів

Бог сільського господарства, пір року, ювелірної справи Шипе-Тотек, за віруваннями, насилав на людей хвороби і негоди. Він був одним з найбільш «кровожерливих». Під час жертвоприношень в його честь, жерці виконували ритуальний танець, одягнувши зняту з жертв шкіру.

6. Тлалок – бог-глечик

Тлалок - бог-глечик
Тлалок – бог-глечик

Бог дощу і сільського господарства Тлалок вважався одним з найбільш благонадійних. Іноді його зображали у вигляді глечика. Вважалося, що він насилає град, заморозки, повені, а також подагру і ревматизм. Цікаво, що потопельники або померлі від подагри потрапляли в рай Тлалока.

7. Камаштлі

Камаштлі - бог війни і вогню
Камаштлі – бог війни і вогню

Бог Камаштлі карав війною і вогнем. Він був таким самим задиракою і руйнівником, як і його європейські язичницькі побратими. Цікаво те, що Камаштлі шанувався як один з творців світу. Він також відводив полеглих у бою воїнів на небо, де вони ставали зірками.

8. Бог Уїцилопочтлі і відрубана голова

Бог Уїцилопочтлі
Бог Уїцилопочтлі

Бог Уїцилопочтлі також карав війною. За легендою, будучи ще в утробі своєї матері, він дізнався про те, що рідна сестра хоче його смерті. Тоді Уїцилопочтлі вискочив з утроби в військовому вбранні, відрубав сестрі голову і вирізав 400 своїх братів. Після цього він закинув останки родичів на небо. Голова сестри стала місяцем, а мертві брати – зірками.

9. Пророцтво ацтеків на сучасному прапорі

Прапор Мексики
Прапор Мексики

Прапор Мексики є зображенням пророцтва бога Уїцилопочтлі, що наказав людям, які шукали землю для проживання, знайти орла, що сидить кам’янистому місці на вершині кактуса-нопаля і пожирає змію. Саме це і зображено на прапорі.

10. Безпритульний бог

Безпритульний бог Ометекутлі
Безпритульний бог Ометекутлі

Ометекутлі – був єдиним богом пантеону ацтеків, якому не присвячували храмів. Цей бог владарював над самим життям, а тому, за віруваннями ацтеків, був всюди і не потребував «точки зв’язку».

11. Профспілка путан

Шочікецаль - захисниця путан
Шочікецаль – захисниця путан

Богиня Шочікецаль відповідала за квіти, артистів, любов й оберігала жінок найдавнішої професії.

12. Бог маріонеток

Кецалькоатль
Кецалькоатль

Ацтеки вірили у те, що люди на Землі створювалися і знищувалися вищою силою три рази поспіль. Бог Кецалькоатль був тим, хто створив людей в четвертий, останній раз (на цей момент) з їхніх же кісток.

13. Адам і Єва – Охомоко і Сіпактональ

Охомоко і Сіпактональ
Охомоко і Сіпактональ

Були в ацтеків і свої Адам і Єва – Охомоко і Сіпактональ. У них народився син на ім’я Пілтсінтекахтлі, який одружився на Шочікецаль. Охомоко в ацтеків була також богинею астрології, ночі і календаря.

14. Верховний Бог

Верховний Бог ацтеків
Верховний Бог ацтеків

Кожен ацтекський бог відповідав за певну сферу людського життя. Але було й вище божество – бог вогню Хаехаетеотлі. Під час свят на його честь припинялися всі війни. В якості жертвопринесення, людям, яких вирішували принести в жертву, вирізали серця і спалювали їх на вугіллі. Ацтеки вірили, що так вони зможуть повернути прихильність Бога.

15. Цикл життя

Боги ацтеків: померти, щоб знову народитися
Боги ацтеків: померти, щоб знову народитися

На відміну від більшості інших релігій, ацтеки вірили в те, що їх боги – смертні. Проблема смертності богів у віруваннях ацтеків втім, зводилася до того, що, незважаючи на кінець буття, вони багаторазово відроджувалися.