Андский Канделябр – загадковий 180-метровий «тризуб» в Перу

2536

Таємничий древній геогліф знаходиться на схилі пагорба на півострові Паракас.

Фото: shutterstock

Геогліф – це нанесений на землю геометричний або фігурний візерунок, як правило, довжиною понад 4 м. Багато геогліфів настільки великі, що їх можна розглянути тільки з повітря. Одними з найвідоміших в світі геоглифов є лінії Наски в південному Перу, але це не єдині геогліфи в пустелі Наска. Приблизно в 200 км на північний захід знаходиться віддалений і дещо менш популярний геогліф під назвою Канделябр Паракаса. Він також відомий, як «Андский Канделябр» через подібність з підсвічником.

Фото: shutterstock

Геогліф знаходиться на скошеному схилі пагорба в затоці Піско на перуанському узбережжі. Лінії були вирізані в грунті на глибині приблизно в один метр і обкладені камінням в більш пізній період. Фігура заввишки в 181 м досить велика, щоб бути поміченою з відстані до 20 км у відкритому морі.

Канделябр Паракаса приписується Культурі Паракас часів I тисячоліття до н. е. Такий висновок зроблено на основі глиняного посуду, виявленого в області. Його радіовуглецевий аналіз показав вік в 200 років до н.е. Глиняний посуд, ймовірно, належав людям Паракас. Втім, достовірних відомостей про те, що це саме вони створили «Андский Канделябр» немає.

Фото: shutterstock

Форма геогліфу у вигляді тризуба можливо представляє посох бога Виракоча – міфологічної фігури в древніх віруваннях Південної Америки. Дехто каже, що це більше схоже на кактус.

Одержимий альтернативними теоріями письменник Франк Джозеф зумів розгледіти схожість з галлюциногенною рослиною дурману страмоміума. Його теорія полягає в тому, що доісторичні мешканці регіону Паракас відправлялися на північ до Каліфорнії для збору цієї рослини, а геогліфи використовувався для полегшення пошуку зворотного шляху.

Ідея про призначення геогліфів для навігаційної допомоги далеко не поодинока. Місцеві жителі вважають, що він використовувалося матросами для позначення півострова.

Фото: shutterstock

Однак незважаючи на безліч версій, Канделябр Паракаса досі залишається нерозгаданою таємницею.

За матеріалами vokrugsveta.ua



• не пропусти