Загадки розграбування Мачу-Пікчу — древнього міста цивілізації Інків

1080

Місто побудоване на скелі у важкодоступному районі Перуанських Анд на початку 15 століття, а через 100 років в 1532 році всі його жителі таємничо зникли. На перших фотографіях воно схоже на замок з чудової казки, який проспав цілі століття в своєму затишному коконі з чагарників. Більше ніж на 400 років це місто було забуте і пустувало. Його виявив американський дослідник з Єльського університету, професор Хайрем Бінгхем 24 липня 1911. А пізніше заповзятливий історик здійснив пограбування століття в ході трьох своїх експедицій, відправивши в США 5 тис. артефактів нібито на час, для досліджень, але вони так і залишилися в Америці …
Зануримося ненадовго в минуле і сьогодення таємничого міста великої Імперії Інків ….

У 1911-му він зі своєю командою вивчав схили Анд і зупинився на нічліг в хатині індіанської сім’ї. Маленький синочок господарів був буквально зачарований великим білим незнайомцем і весь вечір не відходив від нього ні на крок. Бінгем подарував хлопчику блискучу монетку, навіть не підозрюючи, що у відповідь він отримає воістину безцінний скарб. Маленький індіанець привів ученого до руїн стародавнього міста. Навіть звичайного огляду Бінгему було достатньо, щоб зрозуміти, що тільки що він зробив найбільше відкриття.

В містечку він виявив селян. Як вони розповіли йому, вони жили там «вільними, без небажаних візитерів, чиновників, вербування в армію” добровольців “, або збирачів податків». Крім того, тут колись уже побували любителі визначних пам’яток, що залишили свої накреслені вугіллям імена на гранітних стінах. Іспанські конкістадори так і не дісталися до Мачу-Пікчу. Це місто не було зруйноване. Нам невідомі ні мета його будівництва, ні число жителів, ні навіть його справжня назва.

Мачу-Пікчу знаходиться на висоті 2430м над рівнем моря, назва Мачу-Пікчу вельми умовна. Справжнього імені цього міста не знає ніхто. Мачу-Пікчу (в перекладі з мови кечуа «стара гора») його назвали вже сучасні перуанці. Археологи, майже століття розкопують останки поселення, так і не зустріли жодної вказівки на споконвічне ім’я міста. Сам Хайрам Бінгем, виявивши під руїнами безліч людських скелетів, порахував їх жіночими. Він висунув припущення, що таємниче місто було притулком стародавніх жриць – Сонячних дів мамакунас. Найкрасивіших дівчат звозили сюди з усієї країни. Вони не тільки виконували складні релігійні ритуали, а й навчалися премудростям ткацтва, садівництва, виноробства та медицини. А найбільш обдаровані з дів ставали наложницями Великого Інки. Але таку красиву легенду, що виникла не без допомоги самих же вчених, спростовують результати останніх високотехнологічних досліджень. Так, американці з массачусетського університету зробили висновок, що з 173 знайдених останків жінкам належить лише половина. Більш того, при розкопках в Мачу-Пікчу не виявилося жодної ювелірної прикраси, в той час як зброї і важких знарядь праці – більш ніж достатньо. Та й зовнішній вигляд міста більше нагадує не жіночий монастир, а неприступну фортецю.

У Національному інституті культури Перу вважають, що засновником міста був Верховний інка Пачакутек (1438-1471). Метод радіовуглецевого аналізу показав, що місто почали будувати приблизно в 1450 році. Цілком імовірно, що спочатку воно замислювалося як тимчасова зимова резиденція правителя і тому за своєю структурою практично копіювало столицю. Фортецею воно стало лише тоді, коли на древню землю ступила нога іспанських завойовників на чолі з лютим Франсиско Пісарро. І в той час, як інші міста імперії інків гинули під сталевими п’ятами безжальних європейських варварів, в Мачу-Пікчу текло звичне мирне життя.

Це місто ніколи не знало бідності. Води річки Урубамби були кришталево чистими, в джунглях не переводилася дичина, а виняткові на ті часи сільськогосподарські вміння інків дозволяли їм вирощувати навіть самі екзотичні фрукти та овочі. Медицина також перебувала на дуже високому рівні … Здавалося, в цьому земному раю можна було жити вічно, але в середині 16го століття його жителі таємничо зникли – судячи з усього, прихопивши з собою всю готівку і коштовності. В усякому разі, навіть в гробниці верховного жерця, своєрідній скарбниці, зберігалися останки жінки, що хворіла на сифіліс, маленької собачки, кілька глечиків, вовняний одяг .. І жодної, навіть найменшої, золотої крупинки!

У науковому світі досі існують три гіпотези, що пояснюють раптову втечу жителів Мачу-Пікчу. Відповідно до першої з них, на Мачу-Пікчу напали дикі племена, і інки спішно «евакуювалися» В криївку в горах. Осколки колись могутньої імперії вже не могли протистояти хоч і примітивно збройним, але численним загонам дикунів. Перуанські ж учені висунули іншу версію, згідно з якою в Мачу-Пікчу потрапила блискавка, і інки, вважаючи це поганим знаком, не захотіли тут більше жити. А, можливо, в місті почалася епідемія, і населення, залишивши в Мачу-Пікчу вмираючих, бігло в гори. На жаль, сьогодні жодна з цих теорій так і не знайшла виразного підтвердження.

Сам Мачу-Пікчу знаходиться на вершині невеликого міськвно плато, а біля підніжжя знаходиться містечко Агуас Кальєнтес, саме звідси ми виїхали в 5 ранку, щоб потрапити наверх до світанку … Над Мачу-Пікчу височить гора Вайна Пікчу («нова гора»), доступ на яку обмежений всього 400-ми відвідувачами в день і ми були одними з перших …

А все для того, щоб побачити світанок і картинку, коли древнє місто виринає із хмар, може саме таку картинку бачив в початку минулого століття Хайрем Бінгхем?!

Тут ніколи не буває вітру, але місто приховане шаром хмар, вузькі ущелини з ревучою внизу бурхливою гірською річкою і майже прямовисні гірські схили робили подорож сюди незабутньою, але водночас і дуже небезпечною. Тільки на початку 1940х років була виявлена ​​кам’яна стежка інків.

«Храм трьох вікон», який розташований в східній частині площі, може бути, найпривабливішим з усіх будівель у Мачу Пікчу . Ці три вікна, які мають форму трапеції, що виходять на схід, мають з боків «сліпі вікна» таких же розмірів, які могли служити нішами

Влада Перу в 2006 році пред’явили позов Йельському університету за неповернення культурних цінностей,
В ході трьох експедицій в Мачу-Пікчу в 1911, 1912 і 1914 роках його першовідкривач Хайрам Бінгем зібрав понад 5000 предметів, знайдених на розкопках стародавнього міста, і вивіз їх у США. Зараз колекція знаходиться на зберіганні в Єльському університеті, який вважає її своєю. Однак за умовами угоди майже вікової давності, вивезені з Перу «скарби» повинні були повернутися в країну до січня 1916 року. Але так як дипломатичні спроби залагодити питання ні до чого не привели, справу вирішено передати в суд. Незначна частина артефактів була передана Перу до сторіччя відкриття Мачу-Пікчу в 2011 році.

Місто в 1946-му році

Загадки розграбування Мачу-Пікчу — древнього міста цивілізації Інків (2)

Загадки розграбування Мачу-Пікчу — древнього міста цивілізації Інків (3)

Загадки розграбування Мачу-Пікчу — древнього міста цивілізації Інків (4)

Загадки розграбування Мачу-Пікчу — древнього міста цивілізації Інків (5)

Загадки розграбування Мачу-Пікчу — древнього міста цивілізації Інків (6)

Загадки розграбування Мачу-Пікчу — древнього міста цивілізації Інків (7)

Загадки розграбування Мачу-Пікчу — древнього міста цивілізації Інків (8)

Загадки розграбування Мачу-Пікчу — древнього міста цивілізації Інків (9)

Загадки розграбування Мачу-Пікчу — древнього міста цивілізації Інків (10)



• не пропусти