Гончарне мистецтво: подих минулого в інтерпретуванні сучасного життя

607

A picture containing grass, outdoor, cup, coffee cup Description automatically generated

Прикрашати свій побут унікальними речами, створеними за традиціями народного мистецтва, непомітно стало атрибутом сучасного життя. Це й не дивно, адже традиційне ужиткове мистецтво зачаровує поєднанням функціональності й естетизму, екологічністю матеріалів виготовлення. Одним із таких видів декоративно-ужиткового мистецтва, що сягає своїм корінням у глибину віків, але не втрачає популярності й нині, є гончарство.

Гончарство виникло в епоху неоліту (приблизно 10 тисяч років до н.е.) та вважається одним з найдавніших народних промислів. Спочатку глиняні вироби випалювали на відкритих вогнищах, потім в печах. З появою гончарного кола гончарство стає окремим ремеслом. З часом глиняні вироби стали прикрашати орнаментом, тобто кераміка почала носити не тільки практичну, побутову, але й декоративну функцію.

Вироби з глини на території України у період трипільської культури, а це V — VII ст. до н. е., вже визначались вишуканістю форм і оздобленням. Українські гончарі виготовляли різноманітний посуд для приготування, зберігання, подачі на стіл тих чи інших страв, а також декоративний посуд, кахлі, черепицю, дитячі іграшки. В Україні майже в кожному селі були гончарі. Тому Україну можна вважати столицею гончарства у світі.

Відродження гончарства як виду декоративно-ужиткового мистецтва, дозволяє доторкнутися до тисячолітніх традицій гончарного ремесла та вдихнути нове життя у неповторні та самобутні вироби з мистецької глини.

Протягом кількох століть наші предки намагалися поєднати у глиняних виробах силу природних стихій, красу мальовничої природи та неповторне тепло глини, адже цінували корисні властивості глини, а саме:

  • збереження вітамінів у стравах;
  • триваліше збереження температури охолоджених або гарячих напоїв;
  • можливість надати напоям або гарячим стравам, які подаються в глиняному посуді, неповторного аромату та смаку.

Україна натхненно повертається до своїх витоків і цінностей. Тому відродження, осучаснення і запровадження до широкого вжитку екологічно чистого глиняного посуду, створеного за старовинними технологіями гончарів, стає місією багатьох майстерень та студій кераміки.

Гончарна майстерня Artglina вірить у магічне значення глини та руками талановитих майстрів створює справжнє, автентичне, унікальне мистецтво. Дотримання оригінальної старовинної технології надає усім керамічним виробам неповторного колориту та якості, що своєю чергою дозволяє виробам довго та успішно функціонувати у побуті.

У каталозі Artglina представлено великий асортимент художньої кераміки ручної роботи як для функціонального, так і для декоративного використання. Це дійсно вишукані, автентичні гончарні вироби, виготовлені за оригінальними старовинними технологіями своїми руками, що гарантує використання виключно натуральних екологічно чистих матеріалів і інгредієнтів. Серед наших виробів варто зазначити чашку вегвізір створену за мотивами вікінгів і скандинавських народів, та й інші глиняні чашки ручної роботи і різноманітний посуд.

Натхнені природою, наша керамічна студія Artglina та магазин побудовані на філософії прекрасного в практичному використанні повсякденних предметів. Ми створюємо мистецтво для людей, які виділяються з натовпу та бажають затишку та гармонії у своєму оточенні.

Якщо ви цінуєте самобутність, обожнюєте унікальність, надихаєтесь природною красою – ви не помилитесь у своєму виборі подарунка для себе та своїх друзів, завітавши до нашої чарівної крамнички Artglina – місця щасливих людей, які з любов’ю творять ексклюзивну гончарну кераміку ручної роботи.

Автентичність, ексклюзивність, витонченість, унікальні дизайнерські рішення – усе це задля того, щоб ви мали можливість знайти виключно свій виріб з кераміки, який на довгі роки даруватиме приємні емоції та натхнення.

Artglina – створено з любов’ю 💙💛



• не пропусти