Дизайнери показали, яким би був будинок Сімпсонів у 8 різних епохах Великобританії

719

Навіть якщо ви ніколи не дивилися «Сімпсонів», то все одно напевно знаєте, як виглядає їхній культовий будинок у Спрінгфілді. Це величезне житло з великим гаражем, підвалом, горищем та садом на задньому дворі стало своєрідним символом американської заміської архітектури.

Дизайнери з Householdquotes вирішили пофантазувати на тему, як виглядав би цей будинок у Великобританії в різні архітектурні епохи. Вийшло досить цікаво.

Епоха Тюдорів (1485-1560)

Починаючи з часів Генріха VII і закінчуючи правлінням Єлизавети I, період Тюдорів був часом масових змін та соціальних покращень у Британії. У той час як багаті будували маєтки з каменю та скла, найбідніші жили в будинках із глини та соломи. Гомерам того часу подобалися фахверкові будинки із міцним дерев’яним каркасом із брусів.

Георгіанська епоха (1714-1790)

У цей період британські дизайнери запозичили класичні принципи балансу та симетрії архітектури Стародавньої Греції. Камінь був більш розкішним матеріалом, ніж цегла, тому архітектори нерідко додавали родзинку цегляним будинкам у георгіанському стилі — декоративні «камінці» по кутках будівлі.

Едвардіанська епоха (1901-1910)

Едвардіанський період охоплював одне відносно спокійне десятиліття після смерті королеви Вікторії 1901 року. Стилі англійського бароко стали більш еклектичними завдяки впливу ар-нуво та японської архітектури. З’явилися дерев’яні перила і ліпнина над ганком, що додають індивідуальності будинку, а також вікна та еркери, що виступають, які наповнювали кімнати природним світлом.

Ар-деко (1925-1939)

Під час бурхливих двадцятих років архітектори Британії почали використовувати високотехнологічну обробку бетону та сталі. Натхненні досягненнями індустріальної епохи вони експериментували з ширшим діапазоном сміливих або криволінійних геометрій. З’явився плоский дах для вечірок, круглі вікна та непрозорі скляні вставки.

Суміжні будинки 1930-х (1930-1939)

Саме так сьогодні живе більша частина передмість Британії — із загальною стіною посередині та єдиним дахом, що спускається від центру до кожної зовнішньої стіни сусідніх будинків. Вигнуті еркери тут збільшували ризик випадкового зорового контакту з сусідом, а облицювання плиткою захищало елементи каркасу та вікна від негоди.

Терасні будинки 1970-х (1960-1970)

Таке житло стало популярною та доступною альтернативою висоткам у 1960-х та 70-х роках. Дво- або триповерхова вузька споруда з центральним опаленням і місцем під автомобіль зазвичай була розрахована на кілька сімей. Сімпсонам тут довелося б жити через стіну від Фландерса, як і у випадку із суміжними будинками.

Типова забудова 1990-х (1990-2010)

Типова забудова 90-х була спробою повернутися до традиційного вигляду британського житла. Використовувалися практично будь-які комбінації червоної цегли, імітації дерев’яного каркасу та вікон. Такі новобудови виростали десятками у шаховому порядку, щоб створити відчуття простору та різношерстя приватного сектору.

Сучасний мінімалізм (наші дні)

Величезні, дивно розташовані вікна, сміливе використання простих матеріалів, великі та безликі вхідні двері — такий мінімалізм, як не парадоксально, сповнений характеру і добре підходив би для Сімпсонів. Можливо, в одній із серій ми побачимо щось подібне, якщо Ліза вмовить сім’ю переїхати до Лондона, щоб вона могла вивчати архітектуру.

Всі варіанти цієї добірки також представлені на відео.



• не пропусти