Прихильники здорового харчування в меншій мірі схильні до розвитку психічних розладів, ніж люди, що включають в свій раціон фастфуд і іншу їжу такого роду. До такого висновку прийшла група дослідників з США, що представляють Університет Лома Лінда.
Фахівці проаналізували дані, зібрані в ході 240 тисяч телефонних опитувань, які проводилися в період з 2005 по 2015 рік. Як виявилося, люди, які віддають перевагу харчуватися відповідно до правильної дієти, рідше страждали від тих чи інших проблем з психікою. Зокрема, відмова від зловживання продуктами з великою кількістю цукру виявилася пов’язана зі зниженим ризиком біполярного афективного розладу, а надмірне вживання смаженої їжі супроводжувалося підвищеною вірогідністю розвитку клінічної депресії. Як стверджують автори нової наукової роботи, подібні тенденції спостерігалися незалежно від статі, віку, рівня освіти, доходу та сімейного стану учасників дослідження.
Фахівці визнають, що на підставі отриманих даних можна однозначно відповісти на питання, чим саме обумовлений взаємозв’язок між дієтою і психічним здоров’ям людини. Проте, фахівці не виключають, що їх результати дозволять більш ефективно допомагати людям, схильним до тих чи інших проблем з психікою, підбираючи для них оптимальний режим харчування.
Вчені також підкреслюють, що вони проаналізували дані про американців, проте раніше подібні наукові роботи публікувалися і в інших країнах, причому тоді різні групи фахівців приходили до схожих результатів.
Дослідження було опубліковане в виданні International Journal of Food Sciences and Nutrition.