Російські вчені розвеселили новим способом копчення оселедця

    82

    Такий метод обробки продуктів дозволить продовжити їх термін придатності

    Вчені інституту ядерної фізики імені Будкера СО РАН збільшили термін зберігання оселедця холодного копчення в чотири рази за допомогою прискорювача електронів.

    Дослідники запропонували опромінену рибу жителям Академмістечка в Новосибірську.

    Фізики з Новосибірського державного університету та інституту ядерної фізики СО РАН знайшли спосіб холодної пастеризації риби без додавання консервантів і солі помістивши оселедець в промисловий прискорювач частинок.

    Як з’ясували фізики, під час процесу «копчення» риби, який проходить без нагрівання продукту, вмирає 99,9% бактерій. Крім того, холодна пастеризація за допомогою іонізації продовжує термін зберігання пресервів оселедця в чотири рази.

    «Окреме завдання досліджень – електронне опромінення напівфабрикатів і продуктів в герметичній упаковці і готових до вживання. Зараз ми експериментуємо зі спеціальним м’ясним фаршем, і метод вже працює так само ефективно. Наша технологія може убезпечити від мікробів військові пайки, їжу для космонавтів, дієтичні продукти для хворих зі зниженим імунітетом та інше», – повідомив завідувач лабораторією ВНДІ радіології та агроекології ІЯФ СО РАН Володимир Кобялко.

    На думку вчених, такий метод обробки продуктів дозволить продовжити їх термін придатності і уникнути хімічних консервантів.



    • інші новини