Страви для ідеального літнього пікніка: закуски, основні страви, напої

26

Сезон барбекю та літніх пікніків у розпалі! Час дістати мангал, гриль, придбати вугілля та нарешті поїхати на відпочинок до річки. З родиною, друзями, на риболовлю, плавати чи сплавлятися на човнах — у будь-якому випадку знадобиться перекус. У нашій добірці відшукаєте оригінальні страви, які можна швидко приготувати для ідеального пікніка.

Печериці в беконі

Чудовий варіант, коли не хочеться довго маринувати м’ясо та смажити його годинами. Печериці, бекон та сир смакують разом та готуються на мангалі за 10 хвилин.

Інгредієнти:

  • 8 великих печериць.
  • 16 довгих смужок бекону.
  • 100 г сиру сулугуні.
  • 1 ст.л. соєвого соусу.
  • 3-4 зубчики часнику.
  • Сіль та перець до смаку.

Приготування:

  1. Печериці помийте, виріжте ніжки. Посоліть, поперчіть, залийте соєвим соусом, додайте часник, пропущений через прес. Усе добре перемішайте й залиште на 15 хв маринуватися.
  2. Сулугуні наріжте на 8 шматків, вкладіть кожен у шапочку гриба.
  3. Складіть дві смужки бекону навхрест, по центру викладайте печерицю і обгортайте з обох боків: тісно, так, щоб страва трималася купи й не витік сир.
  4. Насаджуйте гриби на шампури й обсмажуйте до золотистості.

Кукурудза з вогню

Літнє меню без кукурудзи точно не буде повним. Захопіть на природу декілька качанів кукурудзи і обсмажте з вершковим маслом на гарнір. Простіший варіант — зварити кукурудзу вдома і трохи розігріти на грилі.

Інгредієнти:

  • 3 качани кукурудзи.
  • 100 г вершкового масла.
  • 3 скибочки плавленого сиру.
  • Сіль до смаку.

Приготування:

  1. Кукурудзу почистьте від волосся й листя, посоліть.
  2. Змастіть кожен початок маслом.
  3. Обсмажуйте кукурудзу на грилі до утворення скоринки на зернах приблизно 15-20 хвилин, постійно перевертаючи.
  4. Укінці обсмаження викладіть на кукурудзу плавлений сир. Коли сир покриє початки, подавайте до столу.

Овочі з хумусом

Щоб на гарнір подавати не просто нарізку овочів, захопіть на пікнік хумус. Його можна приготувати заздалегідь. Смачна й поживна закуска не зіпсується навіть у спеку, тож ідеально підходить для виїздів на природу.

Інгредієнти:

  • 200 г нуту.
  • 40 г соку лимона.
  • 2 ст.л. тахіні пасти.
  • 3 ст.л. оливкової олії.
  • Дрібка зіри.
  • 1 морквина.
  • 1 болгарський перець.
  • 1 огірок.

Приготування:

  1. Нут замочіть у воді на декілька годин або на ніч. Тоді зваріть до м’якості та зцідіть воду в окрему миску.
  2. Помістіть готовий нут у чашу блендера, додайте пасту тахіні, олію, зіру, сіль, сік лимона.
  3. Перебийте суміш блендером до однорідності. Доведіть до смаку, додавши більше солі, спецій, лимонного соку. Якщо бажаєте отримати рідшу структуру, додайте води, у якій варився нут, і ще раз перебийте. Складіть у герметичний контейнер, щоб було зручно взяти з собою.
  4. Овочі помийте, почистьте, наріжте довгими смужками.
  5. Подавайте хумус із овочами та зеленню.

Хачапурі в тісті на шампурі

Хрустке тісто + гарячий сир, який тягнеться на метри — смачне поєднання для пікніків. Тісто краще придбати готове, розкачати й узяти з собою необхідний шматок. Сир сулугуні можна замінити на моцарелу, чедер або комбінувати із невеликими томатами чері.

Інгредієнти:

  • 400 г сиру сулугуні.
  • 400 г готового листкового тіста.
  • 1 яйце.
  • 1 ст.л. білого кунжуту.

Приготування:

  1. Сир наріжте однаковими смужками чи кубиками та насадіть на шампури або шпажки для мангала.
  2. Тісто розкачайте, наріжте на довгі смужки.
  3. Максимально тісто обкрутіть сир тістом, не лишаючи проміжків.
  4. Змастіть кожен хачапурі збитим яйцем та посипте кунжутом.
  5. Смажте при перевертанні на середньому вогні до рум’яності тіста.
  6. Подавайте із солодким джемом або на доповнення до шашлику.

Гуляш у казанку

Незвичайна пряна страва смакуватиме увечері, коли поїхали в мандрівку з ночівлею або проводите час біля прохолодної річки. Якщо набридло готувати рибну юшку чи плов, гуляш у казанку на вогні виходить дуже смачним, перевірте!

Інгредієнти:

  • 1 кг нежирної яловичини.
  • 2 великі цибулини.
  • 2 морквини.
  • 3 помідори.
  • 2 ст.л. борошна.
  • 1 ч.л. паприки.
  • 1 перець чилі.
  • 2-3 зубчики часнику.
  • 3-4 шт. перцю горошком.
  • 2 лаврових листи.
  • 2-3 ст.л. олії.
  • Сіль, перець до смаку.

Приготування:

  1. Яловичину наріжте великими шматками однакового розміру.
  2. Добре розігрійте на вогні чавунний казан, влийте олію, додайте м’ясо та обсмажте з усіх боків на великому вогні.
  3. Почистьте овочі й наріжте моркву й часник — кружальцями, перець і томати — кубиком, цибулю — тонкими півкільцями.
  4. Додайте овочі (крім помідорів) до казана, при перемішуванні усе разом обсмажте 5-10 хвилин.
  5. Тоді влийте літру води, додайте помідори, спеції, посоліть до смаку.
  6. Гуляш тушкуйте 1-1,5 години на малому вогні до м’якості м’яса.
  7. Укінці приготування борошно в окремій посудині розмішайте зі 100 мл води, додайте до страви та протушкуйте ще 10 хвилин.
  8. Додайте слайси перцю чилі, досоліть страву і подавайте.

Стейки на вогні

Шмат м’яса — іноді все, що треба для смачного барбекю. Стейки або шашлики в різних маринадах — найпопулярніша страва на пікнік, тож спробуйте наш приготувати за нашим простим рецептом.

Інгредієнти:

  • 2 стейки зі свинини (400-500 г).
  • 1 ч.л. сушеного базиліку.
  • 2-3 гілочки тим’яну.
  • 2 ст.л. оливкової олії.
  • 5-6 зубчиків свіжого часнику.
  • Сіль та перець до смаку.

Приготування:

  1. Просушіть м’ясо паперовим рушничком. Посоліть, додайте базилік та часник, пропущений через прес. Влийте олію та добре «промасажуйте» стейки. Залиште маринуватися на 2-3 години.
  2. Покладіть решітку над розпеченим вугіллям, викладіть стейк. Не можна його сильно затискати між сіткою: краще обережно перевертати кожні 3-4 хвилини.
  3. Обсмажуйте стейк 7-8 хвилин з кожного боку, щоб отримати просмажку медіум або 8-10 для просмажки вел-дан. Стейк повинен вкритися золотистою, хрумкою скоринкою.
  4. Після обсмаження стейки треба загорнути у фольгу та залишити ще на 5 хвилин відпочити.
  5. Тоді подавайте стейки із соусами й овочами на гарнір.

Салат із сиром халумі

Сир халумі добре тримає форму після обсмаження на грилі. Радимо смакувати не просто сир, а поєднати його з овочами у теплому салаті.

Інгредієнти:

  • 400 г сиру халумі.
  • 1 невеликий кабачок.
  • 1 болгарський перець.
  • 8 томатів чері.
  • 50 г листя салату.
  • 1 ст.л. бальзамічного соусу.
  • 1 ст.л. оливкової олії.
  • Сіль до смаку.

Приготування:

  1. Сир халумі наріжте кубиками.
  2. Кабачок, перець помийте, наріжте великими шматками.
  3. Обсмажте сир, перець і кабачки на грилі упродовж 5-8 хвилин.
  4. Листя салату порвіть, покладіть у миску. Додайте чері, нарізані половинками.
  5. Всипте теплі сир, перець, кабачки.
  6. Посоліть, перемішайте салат, додайте бальзамік, олію та подавайте.

Огірковий лимонад

На пікнік можна брати не тільки газованку чи компот. Наприклад, приготуйте свіжий лимонад з огірком, який сподобається дітям і дорослим.

Інгредієнти:

  • 5 огірків.
  • 1 лимон.
  • 1 лайм.
  • 100 г цукру.
  • Пучок свіжої м’яти.

Приготування:

  1. Огірки помийте і натріть на велику терку. Помістіть у каструлю з товстим дном.
  2. Додайте цукор, 2 склянки води до огірків, сік лимона і лайма, перемішайте.
  3. Проваріть лимонад декілька хвилин при помішуванні до розчинення цукру.
  4. Пропустіть через сито суміш, додайте гілочки м’яти, ще 2 склянки води.
  5. Охолодіть лимонад і беріть із собою на пікнік.

Грушевий напій з тархуном

Цей напій нагадує той самий дюшес із дитинства. Додайте більше груш або тархуну, щоб отримати насичені смаки й кольори.

Інгредієнти:

  • 5 груш.
  • 1 лимон.
  • 100 г цукру.
  • 0,5 л чистої води.
  • 0,5 л мінералки газованої.
  • Пучок свіжого тархуну.

Приготування:

  1. Почистьте груші від шкірок і серцевин, дрібно наріжте і помістіть у каструлю.
  2. Додайте 0,5 л води і цукор, варіть при перемішуванні пів години на малому вогні.
  3. Коли суміш охолоне, перебийте блендером до однорідності.
  4. Вичавте сік лимона у глечик, додайте тархун, грушеве пюре та залийте газованою мінералкою.
  5. Подавайте із кубиками льоду або просто охолодженим.

Звертайте увагу, що час приготування м’яса, сирів, овочів на мангалі залежить від температури, проміжку до вогню, кількості вугілля. Краще готувати страви, коли вогонь уже перегорів і залишився жар: так отримаєте аромат диму і хрумку скоринку без попелу. Обирайте прості страви для пікніків — і залишиться більше часу на ігри, розмови з близькими.