7 фільмів про творців і винахідників для натхнення змінювати себе і світ

0

Амбіційні, талановиті й мрійливі люди рухають світ. І часто у повсякденному житті хочеться мати персонажів для натхнення. Хоч ван Гог, брати Райти, Тесла й інші винахідники жили в різних епохах, у фільмах історії великих змінотворців лишаються в пам’яті на десятиліття.

Зберігайте стрічки про винахідників, спортсменів, підприємців, сміливців і митців, які змінили світ або покращують наше життя в цю мить.

«Людина, яка змінила все» (“Moneyball”), 2011

Біллі Бін — менеджер невідомої команди з бейсболу. Він переживає фінансові труднощі, суцільні невдачі та все ж тримає перед очима одну ціль: зробити кожного гравця популярним і перемогти. Молоді й перспективні хлопці показували не найкращі результати, навіть тренер давно махнув рукою на їх майбутнє. Але саме Біллі здатний стати людиною, яка змінила все.

«Засновник» (“The Founder”), 2016

Досить жорсткий, але повчальний фільм про світ бізнесу, секрети винаходів і заробітку найбільшої мережі закладів швидкого харчування McDonald’s. Рей Крок із не найбільш успішного комівояжера перетворився на власника величезної франшизи.

Чоловік понад усе хотів масштабувати ідею закладу з сучасними технологіями, заклав будинок, вклав заощадження до копійки. Та мало хто знає, чому McDonald’s став таким популярним та улюбленим не тільки в США, а в усьому світі.

Колись Рей Крок не знав, як вийти у плюс, але його бачення та небанальні ідеї привели компанію до колосального успіху.

«Авіатор» (“The Aviator”), 2004

Говард Х’юз — легендарний винахідник, який поєднав жагу до авіації та створення фільмів. З дитинства він мріяв літати високо в небі й зберіг цю мету на все життя. Доходи від зйомок популярного фільму «Ангели пекла» принесли йому кошти, які Говард використовує на створення і випробування найбільших і дуже надійних літальних апаратів.

Х’юз давно міг відмовитися від божевільних ідей про небо, але лише процес створення нового міг вдовольнити його мрійливу сутність.

«Джобс: Імперія спокуси» (“Jobs”), 2013

Стрічка з гаслом «Деякі бачать можливості, інші змінюють ці можливості» показує історію людини, яку можна не представляти. Стів Джобс здолав шлях від винахідника, який паяє щось у гаражі, до власника імперії Apple. Фільм показує історію формування та змін Джобса, його стосунки з родиною та друзями та, звісно, основні події розробки та представлення у світі iPod.

«Тесла» (“Tesla”), 2020

Дивний та ексцентричний Нікола Тесла тільки-но переїхав до Нью-Йорка з рідної Сербії та почав працювати на Томаса Едісона. Два винахідники не можуть знайти спільну мову, й Тесла продає нову ідею конкурентам. З часом вчені починають ворожнечу, яку знаємо як «війну струмів». Едісон наполягає на використанні постійного струму й робить усе, щоб ідея змінного струму Тесли була зруйнована.

Новаторські винаходи й теорії Ніколи Тесли не розуміли сучасники, він пережив не одну зраду через зацикленість інших фізиків у грошах. Фільм хоч і біографічний, але показує невелику частину приладів та ідей винахідника, що увійшов в історію.

«Ламборгіні: Людина-легенда» (“Lamborghini: The Man Behind the Legend”), 2022

Ферруччо Ламборгіні був простим сином фермера, який ремонтував і виготовляв трактори. У часи Другої світової війни хлопець брав участь у проектуванні військових автомобілів. Лише після багатьох проб і помилок він дістався до вершини мрій й великої цілі: розробки суперкара Lamborghini, який мав перемогти автівки Енцо Феррарі на перегонах.

Постійний розвиток, азарт, нові підходи у виробництві й ідеальні креслення, ідеї, що випереджували час дали Феруччо можливість створити прекрасний, естетичний і надпотужний автомобіль та прославити своє ім’я на століття.

«Дуель братів. Історія Adidas і Puma» (“Adidas Vs. Puma: The Brother’s Feud”), 2016

Століття тому Аді й Рудольф Дасслери заснували фабрику взуття у невеликому містечку в Німеччині. Точніше, це була просто механічна машинка для розрізання шкіри під певним кутом. Брати використовували різноманітні матеріали для пошиття міцного взуття, задіяли навіть парашути, шоломи зі шкіри й старе екіпірування військових.

У ті повоєнні часи, коли удома навіть не мали електрики, юні винахідники вразили усіх якістю свого виробництва. У 1936 році в кросівках їхньої компанії Олімпійські ігри виграв американець, але це не сподобалося уряду Німеччини. Виробництво закрили.

До створення новітніх кросівок брати повернуться аж за 12 років, але окремо. З того часу почався конфлікт і запекла боротьба за першість між Adidas і Puma.

Безліч великих людей, на яких рівняються, починали свій шлях з самого дна. Але їх сила духу та впертість, віра у справу життя не дозволяли здатися. Тож і ви згадайте цікавих учених, бізнесменів та повчіться на чужих помилках. Іноді бути диваком і видавати надзвичайні ідеї, не зрозумілі нікому, — шлях до успіху, з якого не можна сходити! Вірте у себе й продовжуйте дивуватися світу. Навіть, якщо ви не фізик чи механік, ваша робота і творчість важливі.