У річці Меконг знайшли величезну «рибу-примару», яку майже 20 років вважали вимерлою

    2663

    Камбоджійські біологи з Університету Свайрієнга виявили в річці Меконг гігантського лососевого коропа, який вважався вимерлим майже 20 років тому. Востаннє цю рибу бачили 2005 року. Дослідження опубліковане у науковому журналі Biological Conservation (BioCons).

    Команда зібрала результати спостережень, наданих місцевими рибальськими громадами. В результаті фахівці отримали три підтверджені випадки появи лососевих коропів у період з 2020 по 2023 рік.

    За словами дослідників, відкриття дає надію на відродження цього виду. Біологи мають намір налагодити контакти з рибалками в Таїланді та Лаосі, щоб з’ясувати, чи мешкають лососеві коропи на інших ділянках Меконгу.

    Гігантський лососевий короп ендемічний для середньої течії річки Меконг у Камбоджі, Лаосі та Таїланді. Через надмірний вилов та деградацію середовища його популяція значно скоротилася. Зараз вид знаходиться під загрозою повного зникнення.

    Доросла особина може зростати до 130 сантиметрів і досягати ваги 30 кілограмів. Через надзвичайну рідкість гігантських лососевих коропів називають «рибою-примарою» або «привидом Меконгу».



    • інші новини