Чверть українських біженців планують залишитися в Європі назавжди – результати опитування

    1

    За результатами опитування Центру міжнародних інституційних порівнянь та міграційних студій при Інституті Ifo в Мюнхені, оприлюдненого 18 жовтня, 25% українських біженців у Європі мають намір залишитися за межами України на тривалий час. Для порівняння, у перший рік після вторгнення рф цей показник становив лише 10%, пише DW 

    Опитування показало, що приблизно 35% біженців прагнуть повернутися додому, коли ситуація з безпекою в Україні покращиться. Водночас лише 4% планують повернутися найближчим часом, незалежно від умов.

    Крім того, вже близько 11% українських біженців вирішили повернутися додому, тоді як 25% респондентів поки що не визначилися зі своїми планами. 

    Аналітики Ifo зазначають, що тривалість війни значно впливає на настрої українських біженців. З кожними 100 днями війни кількість тих, хто розглядає можливість оселення за кордоном, зростала на 1,6 відсоткового пункту. Дослідники підкреслюють, що подовження війни сприяє збільшенню кількості тих, хто вже не бачить своє майбутнє в Україні. 

    Опитування проводилося у червні 2024 року серед українських біженців, які перебувають у різних країнах Європи. Його результати свідчать про значні зміни у настроях біженців порівняно з першими місяцями війни, коли більшість сподівалися на швидке повернення додому. 



    • інші новини