У США розповіли, як врятувати місячну програму NASA

    119

    Американський журналіст та космічний оглядач видання ArsTechnica Ерік Бергер заявив, що, незалежно від підсумків виборів президента США у листопаді, місячну програму «Артеміда» щодо повернення людей на поверхню природного супутника Землі не вдасться реалізувати. Тому вона потребує кардинальної зміни.

    Бергер перерахував основні проблеми програми Артеміда:

    • Перший пілотований політ на космічному кораблі «Оріон», розробка якого тривала два десятиліття, залишається під питанням через проблеми з теплозахисним екраном ;
    • Першу місячну місію постійно переносять на пізніші терміни. Офіційно NASA планує відправити людей на Місяць у вересні 2026 року, а якщо подивитися правді у вічі, то агентству необхідно розв’язувати проблему не тільки з теплозахистом «Оріона», але й з місячним посадковим модулем (затримки у створенні корабля Starship компанії SpaceX), та скафандрами (їх розробляє Axiom Space), які будуть готові до 2028 року;
    • З’являється все більше свідчень того, що Китай вкладає значні ресурси у свою програму з висадки двох тайконавтів на Місяць до 2030 року, прагнучи здобути геополітичну «перемогу», обійшовши США у місячній гонці.

    Тому журналіст запропонував змінити програму «Артеміда», відмовившись від будівництва білямісячної станції Lunar Gateway та модернізації важкої ракети SLS. Вивільнені ресурси можна направити на підтримку місячної версії корабля Starship і скафандри від Axiom Space.



    • інші новини