Добірка озер України для подорожі наодинці з природою

1

Знайти красиву місцину для відпочинку в Україні можливо в будь-якій області. У багатьох селах розташовані мальовничі озера, про які не здогадуються більшість туристів. Зберігайте цю статтю та впишіть у свій маршрут нові точки для подорожі.

1. Росохан, Івано-Франківська область

Росохан — найбільше озеро в Ґорґанах поблизу с.Осмолода. Прозора вода з бірюзовим відтінком в оточенні лісу чарує та дивує. Навіть у спеку вода тут залишається прохолодною, навіть на глибині дуже гарно видно кам’янисте дно. Озеро розташоване на хребті Аршиця на висоті 1120 м над рівнем моря. Поблизу є джерело з прісною водою та місця для ночівлі з наметами.

Хоч озеро й красиве та багато людей полюють за інстаграмними фото, купатися в гірських озерах заборонено, аби берегти природні пам’ятки. Тож ставтеся до гірських озер, як до відвідин музею.

2. Бребенескул, поблизу Рахова

Бребенескул або синє око Карпат — найвисокогірніше озеро в Україні на висоті 1801 м над рівнем моря. Ідеальне місце для усамітнення й подорожі з наметом або фотосесії між горами Гутин Томнатик і Бребенескул.

Озеро утворилося на дні льодовикової западини, тому виглядає неймовірно в оточенні гірських вершин. Не кожен мандрівник здолає стежку до Бребенескула, але дорога варта побаченого!

3. Біле озеро, Рівненська область

Біле озеро на Рівненщині має підземні води, тому взимку не замерзає, а влітку дуже добре прогрівається. Кажуть, у воді високий вміст гліцерину й тому вона приємна на дотик, м’яка й лишається кришталево чистою навіть на глибині. Після відпочинку тут начебто зцілюються порізи, різні захворювання, нормалізується тиск.

Озеро має величезну берегову лінію для відпочинку з наметами чи в будиночках, облаштовані зони для волейболу й дитячих розваг. Білим його називають, бо з висоти здається білого кольору, й трохи світиться вночі.

4. Озеро Барвінок, Львівська область

Озеро Барвінок на Львівщині знаходиться біля м.Новий Розділ і простягається на 2-3 км, глибина сягає від 3 до 9 м. Колись тут була річка, але її перекрили дамбою, й утворилося красиве озеро. Тут є обладнані пляжі для відпочинку, можна порибалити. Саме озеро знаходиться серед дубово-букового лісу з мальовничими горбами довкола.

5. Серце Поділля, Вінниччина

Озеро розташоване біля села Трудолюбівка і чарівне тим, що має форму серця. Якщо ви давно хотіли додати в життя романтики, такі природні пам’ятки вам допоможуть. Відвідайте озеро, щоб зізнатися в коханні або просто відпочити серед природи.

6. Гірське око, Чернівецька область

Буковинське око або Карпатське око розташоване у масиві Яловичорські гори в Чернівецькій області на рівні 1000 метрів над рівнем моря. Ця мальовнича водойма стала гідрологічною пам’яткою Гуцульщини. Тут можна відпочити серед дерев, зустріти лісових птахів, лисиць, саламандру й навіть побачити сліди кабанів та оленів.

Біля озера є і старий будиночок, де колись жили лісоруби, у якому можна переночувати, посидіти біля ватри й наступного дня зустріти світанок серед гір.

7. Озеро Ялпуг, Одеська область

Найбільше прісноводне озеро України та друге за розміром у Європі Ялпуг розташоване біля містечка Болград у Буджакських степах. Воно простягається аж на 39 км в довжину та на 15 в ширину. На півночі вода мінералізована, а на півдні має прекрасні піщані пляжі.

Поруч можна відвідати іще одне озеро Кугурлуй. Обидві локації спокійні, тихі, води з Дунаю простягаються на кілометри, й зустріти тут можна хіба що рибалок і таких самих туристів.

8. Озеро Святе, Хмельницька область

Унікальне озеро Святе відшукаєте поблизу села Голики на Хмельниччині. Це найбільше озеро області площею 8 гектарів та глибиною до 4 метрів. Тут точно відшукаєте затишне місце для кемпінгу й відпочинку серед природи. Варто приїхати і для спостереження за 67 видами птахів.

Назва пов’язана із легендою: колись на місці водойми було невелике селище із церквою. Одного разу поселення провалилося під землю, а на місці урвища виникло озеро. Тож люди почали приходити сюди для освячення води на місці церкви, й озеро назвали Святе. Поруч варто відвідати бернардинський монастир, символ Ізяслава.

Усі озера з нашої добірки поєднує краса й мальовничі куточки. Біля води особливо затишно можна провести вечір, приготувати страви на вогнищі й просто відпочити душею, споглядаючи природу й життя тварин та птахів. Україну варто досліджувати та берегти кожне, навіть невелике, озеро.



• не пропусти