«Українське на полицях Херсонщини». Активісти запустили збір україномовних книг для деокупованої громади

    1

    Освітньо-культурна та волонтерська мережа Гончаренко центр запустила збір україномовних книг в Києві, Харкові та Івано-Франківську. Їх передадуть бібліотеці деокупованої громади на Херсонщині. Акцію проводять до 10 жовтня. 

    За словами організаторів, російське вторгнення в Україну завдало серйозного удару по всіх аспектах життя на окупованих територіях та в регіонах, де велися бойові дії. Постраждали і бібліотеки. Аби підтримати деокуповану Херсонщину та популяризувати українське серед місцевих жителів, який довелося пережити «руський мір», команда вирішила запустити благодійний збір книжок. 

    «Окупанти приходять на нашу землю, аби викорінити все українське — вони знищують книги, руйнують бібліотеки та переслідують україномовних. Тож велике завдання зараз — допомогти повернути україномовні книги на полиці деокуповних бібліотек. Ми вирішили підтримати першу громаду Херсонщини, звільнену від російських загарбників у 2022 році — це село Орлове Кочубеївської громади. Успіхи місцевих вражають — до повномасштабного вторгнення у громаді писали грантові проєкти, знаходили донорів, відкрили модернізований ЦНАП та створили власний пункт первинної медичної допомоги. На жаль, їм першими довелося пізнати «руський мір» у 2022 році», — діляться у Гончаренко центрі. 

    Організатори акції кажуть: на пілотному етапі акції книжки для бібліотеки Херсонщини збиратимуть у трьох містах — Харкові, Києві та Івано-Франківську. У майбутньому планують долучити й інші міста, де функціонує мережа Гончаренко центрів.

    «Ми зробили цю акцію всеукраїнською — протягом двох тижнів франківці, кияни та харків’яни можуть приносити україномовні книги до наших центрів, а ми передамо їх громаді. Ці книги поповнять полиці Орловської бібліотеки, і більше мешканців Херсонщини пізнаватимуть українське», — додають у команді. 

    Приносити можна як нові, так і вживані книги у гарному стані. Головна умова — усі книги мають бути написані українською мовою. Збір книг триватиме до 10 жовтня. Приносити їх можна до одного з місцевих Гончаренко центрів: 

    • Київ: вулиця Жилянська, 68;
    • Івано-Франківськ: вулиця Незалежності, 113;
    • Харків: вулиця Шевченка, 146. 

    Додамо, Гончаренко центр – найбільша недержавна всеукраїнська мережа безкоштовних освітньо-культурних та волонтерських просторів, заснована у 2021 році. Головна ціль проєкту – надихати та надавати необхідні знання людям будь-якого віку для покращення їхнього майбутнього.



    • інші новини