Древня прикраса з лави: Національний музей історії України показав рідкісний артефакт

    1081

    Національний музей історії України представив унікальну прикрасу XVIII–XIX століть, виготовлену з лави, знайденої під час розкопок давньоримських міст. Про це повідомили на офіційній сторінці музею у Facebook.

    У XVIII–XIX століттях молодь з аристократичних родин активно подорожувала Європою в рамках освітньої програми, відомої як “Великий тур”. Ця програма включала відвідування Франції, Німеччини, Швейцарії та Італії, зокрема руїн античних міст Помпеїв і Геркуланума, зруйнованих виверженням Везувію у 79 році н.е.

    Під час археологічних розкопок було знайдено багато артефактів, серед яких і ювелірні прикраси з лави. Неаполь став одним із центрів продажу таких сувенірів для туристів. Ці прикраси, особливо камеї, відтворювали античні мотиви й мали попит серед мандрівників, зокрема молодих жінок, що також долучилися до подорожей у ті часи.

    Однією з таких прикрас є браслет з лави, що зберігається в Національному музеї історії України. Він складається з 10 ланок, кожна з яких – це камея в золотій оправі, з’єднана короткими ланцюжками. На камеях зображені погрудні портрети давньоримських богів, виконані у високому рельєфі.

    Зазвичай такі браслети складалися з 7 камей, кожна з яких відповідала одному з семи днів тижня: Діана, Марс, Меркурій, Юпітер, Венера, Сатурн і Сол. Проте в цьому браслеті додані ще три боги: Фавн, Юнона і Ювента. Юпітер, цар богів, розташований у центрі композиції.

    Камеї на браслеті сильно затерті, що свідчить про тривале використання прикраси. Однак, хто саме був власником цього унікального артефакту, залишається невідомим. Існує припущення, що прикраса належала дворянській родині з Полтавщини, оскільки саме звідти браслет потрапив до музею.